Tekniska uppsägningar fortsätter men låt inte det lura dig, sysselsättningen är fortfarande stark

Av:
Jan 5, 2023
Listen
  • Salesforce blir det senaste teknikföretaget att minska, och säger upp 10% av personalstyrkan
  • Men tekniksektorn är liten och hyperkänslig för räntehöjningar
  • Arbetsmarknaden är totalt sett fortfarande snäv - för snäv, faktiskt, eftersom inflationen är fortsatt hög

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

I ett brev till personalen på onsdagen meddelade Salesforce, det amerikanska mjukvaruföretaget, att de skar ner 10% av sin personalstyrka. Nedskärningen motsvarar närmare 8 000 jobb. Salesforce-aktien steg 3% på nyheterna. Den hade halverats under ett hett 2022.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Nyheten har kastat ytterligare ett mörkt moln över förväntningarna inom tekniksektorn, som har sett många uppsägningar den senaste tiden. Meta var en av de tidigare, och mest högprofilerade, och avskedade 11 000 anställda i november. Men Twitter, Stripe, Amazon och Doordash har också sagt upp tusentals anställda under de senaste månaderna.

Varför detta inte är en så stor sak

Copy link to section

Även om nyheterna är oroande för teknikföretag – och anställda – är det fortfarande viktigt att behålla perspektivet när man bedömer ekonomin som helhet.

Tekniksektorn är notoriskt volatil och känslig för räntor. Eftersom många företag misslyckas med att ge vinst, värdesätter investerare istället dessa företag genom att diskontera det förväntade kassaflödet i kommande år tillbaka till nutiden. Därför är räntan med vilken dessa kassaflöden diskonteras av avgörande betydelse.

Därför, med räntorna som stiger snabbare än Harry Kanes VM-straff mot Frankrike, har teknikaktier känt smärtan. Från 0% till norr om 4% på mindre än ett år, och med Federal Reserve som hävdar att fler räntehöjningar är nära förestående när man kämpar för att minska inflationen, har värderingarna sjunkit.

En titt på Nasdaq, som är aktieindexet som är mer inriktat på teknikaktier, avslöjar omfattningen av skadan i tekniksektorn. Den föll med 33% förra året, den kraftigaste nedgången sedan den föll med 42% 2008.

Tekniksektorn är liten, arbetsmarknaden är allmänt frisk

Copy link to section

Men tekniken utgör bara cirka 2% av USA:s ekonomi. Ett annat sätt att uttrycka det är detta: medan att Salesforce säger upp 8 000 anställda låter fruktansvärt, finns det över 150 miljoner anställda bara i USA.

Arbetsmarknaden är totalt sett fortsatt stark. Så mycket, faktiskt, är det nästan ett problem – för att inflationen ska kunna tyglas måste det helt enkelt ske en avmattning på arbetsmarknaden. Tech är som sagt extra räntekänsligt, men det är inte lika extremt i andra sektorer.

I går visade amerikanska jobbsiffror att antalet lediga jobb minskade mindre än väntat, vilket ytterligare belyser hur snäv den totala marknaden fortfarande är. “Arbetsmarknaderna är fortfarande för heta för beslutsfattare”, sa Chirstopher Rupkey, chefsekonom på FWDBONDS i en intervju med Reuters. “Fed-tjänstemän kommer inte att vara säkra på att deras monetära åtstramning fungerar förrän efterfrågan på anställning börjar avta”.

Rapporten avslöjade också att det finns 1,74 lediga jobb för varje arbetslös person – inte precis en bild av intensiv nöd.

Vad är härnäst?

Copy link to section

Ögonen fortsätter att fokuseras på Federal Reserve, som förra månaden uttalade att räntorna kan fortsätta att stiga upp till 5,1%. Med en stram arbetsmarknad och ihållande efterfrågan verkar det som att denna siffra helt enkelt måste slås.

Den olyckliga verkligheten är att om inflationen ska tyglas till måttliga nivåer – och Fed är fast besluten att dra tillbaka den till målet på 2% – så måste en del av smärtan på den tekniska arbetsmarknaden fördelas runt ekonomin.

Hittills är det bara högbetatekniksektorn som har börjat säga upp anställda.

Aktier & Fonder Börsen Makroekonomi