Europeiska börser stiger till den högsta punkten sedan maj 2022

Av:
Jan 10, 2023
Listen to this article
  • Europeiska aktier tar fart och handlas på högsta nivån sedan maj 2022
  • Positiva inflationsdata och Kinas återöppning har gett impulser till marknaden
  • Arbetsmarknaden är dock fortfarande stram och lågkonjunkturtrycket ökar på euroområdet

Vad är det som kommer över kullen?

Det är den europeiska aktiemarknaden som tar fart i början av 2023. Stoxx 600-Indexet, som omfattar 90% av börsvärdet på den europeiska aktiemarknaden (inte begränsat till euroområdet, FYI) handlas nu på sin högsta nivå sedan maj 2022.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Rörelsen norrut på diagrammen har utlösts av indikationer på att inflationen kan ha nått en topp. Även om det är tidiga dagar ännu tillkännagavs inflationen för december förra veckan på 9,2%, under förväntningarna på 9,5%. Även om det fortfarande är en oerhört hög siffra, ger det faktum att den är ned från 10,15 föregående månad en impuls till marknaderna.

Kina öppnar upp och ger ytterligare push till marknaderna

Det var mer än bara inflationen som stärkte marknaderna. Marknadsentimentet denna vecka har drivits av ytterligare återöppning av den kinesiska ekonomin. Kina återupptog karantänfria resor under helgen, en vattendelare för nationen efter nästan tre år med stängda gränser.

Medan covid-fallen ökar i landet – rapporter hävdar att allt från 50% till 70% av Shanghais 25 miljoner invånare kan vara smittade – är detta faktiskt en bra sak för marknaderna. Även om det kan låta hårt, ju snabbare Covid slår igenom desto bättre, åtminstone ur ekonomisk synvinkel. Det faktum att resandet nu öppnar sig också har signalerat att en gång för alla verkar covid-restriktioner äntligen ha släppt sitt strypgrepp på världen.

De asiatiska marknaderna har märkbart kommit förbi en hörna den senaste månaden sedan Kinas covid-policy vände:

Tyska och franska marknader stiger, arbetslösheten envis

Om man tittar inom Europa, fick den franska marknaden ett lyft förra veckan av en svag inflation. De tyska börserna steg samtidigt efter att industriproduktionssiffrorna överträffade förväntningarna för november.

Arbetslösheten i hela euroområdet ger också goda nyheter. Eller, åtminstone på ytan. Siffran för arbetslöshet kom in på 6,5% för november, vilket är samma som för oktober. Det är det lägsta antalet sedan räkningen började 1998.

Detta är intressanta uppgifter eftersom inflationen faller av – bara något – samtidigt som sysselsättningen är fortsatt stram. Många analytiker – inklusive jag själv – hade varnat för att inflationen inte skulle slås utan en märkbar ökning av arbetslösheten. Arbetsmarknaden måste lossna och efterfrågan måste sjunka.

Arbetslösheten bör dock förväntas stiga. Europa har utan tvekan haft vad som definitivt är en mer positiv utsikt idag än förra månaden, men den övergripande bilden är fortfarande olycksbådande. Lågkonjunkturtrycket ökar, och ECB har tvingats höja till sina högsta nivåer sedan 2008. Detta dödar skuldtyngda ekonomier som Italien, som pressas av de högre räntebetalningarna på nämnda skuld.

Det finns helt enkelt ingen chans att arbetslösheten inte kommer att stiga något under första halvåret i år när trycket tilltar. Men för första gången på länge finns det ett litet hopp i överflöd i euroblocket om att saker och ting kanske inte kommer att bli så illa som de har sett ut under de senaste månaderna.

Tiderna är tuffa, men i tuffa tider, är det inte ännu viktigare att fira de små segrarna?