Intervju med Celo, den koldioxidnegativa kryptovalutan fokuserad på smartphones

Av:
Jan 17, 2023
Listen to this article
  • Celo är en topp 100 krypto som fokuserar på smartphones
  • De samarbetade med T Mobile i november
  • Vi intervjuade Nikhil Raghuveera, chefen för strategi och innovation

2022 var ett kaotiskt år i krypto, med kollapsen av FTX som stal rubrikerna. Men det fanns också annan utveckling utöver kollapsande priser och fallna vd:ar.

Vi intervjuade chefen för strategi och innovation på Celo, Nikhil Raghuveera, om en sådan utveckling. Celo är en topp 100 kryptovaluta med sin unika faktor att den fokuserar på smartphoneanvändare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I november samarbetade Celo med T-Mobile och Deutsche Telekom via den tredje årliga T Challenge, som är ett program som fokuserar på webb3-utveckling i kombination med 5G-teknik.

Med världen dominerad av smartphones, och kryptovaluta fortfarande en sådan ny tillgång, satte vi oss ner med Raghuveera i december för att ställa några frågor till honom om vad allt detta betyder, samt prata om Celos påstående att vara koldioxidnegativ, och hur framtiden för webb3-utrymmet kan se ut.

Invezz (IZ): Kan du förklara exakt vad T Challenge är och hur Celo passar in?

Nikhil Raghuveera (NR) : T Challenge är Deutsche Telekom (DT) och T-Mobiles idéinkubationsprogram utformat för att påskynda utvecklingen av webb3-telekommunikationslösningar med 5G-teknik.

Deltagarnas fokusområden är över fem nyckelkategorier: hållbarhet, nätverk och infrastruktur, media, underhållning och upplevelse, kundengagemang och lojalitet samt decentraliserade ID och plånböcker. T Challenges mål är att ge team möjligheten att komma till massmarknadsterritorium och föra sina projekt från den nischade blockkedjeindustrin till vanliga användare.

Eftersom DT och T-Mobile betjänar cirka 240 miljoner mobilanvändare över hela världen, är deras go-to-market-expertis en stor fördel för projekten i inkubatorn och antagandet av blockkedje-teknik generellt.

Som en nyckelpartner i acceleratorn ger Celo deltagarna expertis och stöd, med särskilt fokus på att stödja hållbarhetsarbetet. Efter att ha lanserats på mainnet Earth Day 2020 med hållbarhet i framkant av vårt arbete, är vi glada över att arbeta med projekt för att stärka deras arbete med hjälp av webb3- och 5G-tekniker för positiv inverkan.

DT investerade först i Celo och började fungera som nodvaliderare för nätverket 2021, eftersom Celos första strategi för att använda mobiltelefonnummer som plånboksadresser fick resonans hos DT:s webb3-team. DT gick också med i Celos Alliance for Prosperity och Celos roll i T Challenge är en naturlig förlängning av det partnerskapet.

IZ: Tror du att initiativ som T Challenge kommer att påverkas negativt som ett resultat av den ryktessmäll som krypto har tagit från FTX-debaclet?

NR: Det här är faktiskt en tid då vi ser mer verklighetsorienterade projekt. Sedan ansökningarna öppnades i november har det kommit över 100 ansökningar från startups som vill delta i T Challenge.

Insatser som dessa illustrerar hur krypto kan utnyttjas för gott med transformativ inverkan på klimatet och samhällen utan bank och underbankade runt om i världen, och är viktigare nu än någonsin när vi arbetar för att återuppbygga förtroendet för branschen.

IZ: Kan du förklara hur Celo är koldioxidnegativ?

NR: Celo har kompenserat transaktioner på protokollnivå sedan lanseringen på mainnet Earth Day 2020. Hittills har 3 500+ ton CO2 kompenserats. Genom Carbon Offsetting Fund görs en överföring för varje epok till koldioxidkompenserande projekt.

Dessutom arbetar Celo Foundation nära med Climate Collective, en växande koalition av organisationer som samarbetar i skärningspunkten mellan webb3 och klimatåtgärder. Tillsammans strävar vi efter att få en bredare uppmärksamhet från mainstream och utbilda människor om hur webb3 kan användas som ett masskoordineringsverktyg för att påskynda positiva lösningar som bekämpar klimatkrisen, vår tids massamordningsproblem.

IZ: Celo fascinerar mig med tanke på att de försöker göra kryptovaluta mer “tillgänglig”, med saker som att ersätta en offentlig nyckel med ett telefonnummer. Inriktar du dig på vissa geografiska regioner framför andra, som kanske har mindre tillgång till banktjänster men mer tillgång till smartphones? Om så är fallet, vilken typ av regioner är det här?

NR: Celos uppdrag är att skapa förutsättningar för välstånd – för alla. Men eftersom många av de 1,4 miljarder underbankade individerna befinner sig på tillväxtmarknader, finns det definitivt regioner där dessa ansträngningar är mer omedelbart effektiva. Till exempel, genom vårt partnerskap med CARE USA som den globala fattigdomsfokuserade organisationens blockkedjepartner i Latinamerika, har vi sett de omedelbara fördelarna med blockkedjedriven hjälpleverans, eftersom det ger snabbare slutgiltiga betalningar och eliminerar de höga driftskostnaderna för kors-gränsande överföringar och betalningar.

IZ: Vilka är de största utmaningarna Celo står inför när han försöker bryta sig in i mainstream?

NR: Det här känns som en bredare branschutmaning, inklusive bristande utbildning om hur blockkedjan och krypto kan utnyttjas för gott. Det finns också många missförstånd kring tekniken, till exempel de grundläggande skillnaderna mellan proof-of-work kontra proof-of-stake konsensus.

Insatser som Alliance for Prosperity, Climate Collective och Connect the World, ett initiativ för att stödja projekt som utvecklar Celo on- och off-ramps, är avgörande för att eliminera dessa missuppfattningar. Genom att sammanföra ledare i hela branschen för att utnyttja blockkedjans transformativa kraft, höjs medvetenheten om fördelarna samtidigt som verkliga åtgärder vidtas.

IZ: Vad skulle stoppa större icke-krypterade appar som Revolut eller Monzo att skapa liknande funktioner som tillåter användare att enkelt skapa kryptoplånböcker, vilket ger användarna en inkörsport till den decentraliserade världen?

NR: En viktig pelare för blockkedjan och samhället som stödjer dess tillväxt är teknikens öppna källkod. Alla företag som är intresserade av att utforska hur de kan utnyttja sin expertis för att utveckla lösningar uppmuntras och stöds starkt att göra det. Faktum är att ledare som Revolut eller Monzo kommer in i utrymmet skulle vara en positiv drivkraft för antagande och berika hela webb3-ekosystemet.