Bitcoin bäst presterande tillgångsklass 2023, motsatsen till inflationssäkring

Av:
Jan 26, 2023
Listen
  • Goldman Sachs utsåg Bitcoin till den bäst presterande tillgångsklassen 2023
  • Bitcoin har ökat med 40% i år, trots inga positiva nyheter från branschen
  • Med avsevärd makromjukning handlas Bitcoin för närvarande som raka motsatsen till en inflationssäkring

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Knappt en månad in i detta glänsande nya år som är 2023, och marknaderna värms upp.

Inflationen har dämpats avsevärt under de senaste månaderna. Marknadernas förbannelse under hela förra året, detta har gett investerare hopp om att Federal Reserve kommer att pivotera från sin hökiska räntepolitik tidigare än vad som tidigare förutsetts.

Det är nästan ett år sedan ekonomin övergick till detta nya ränteparadigm, med räntorna som stiger från noll till norr om 4% och de kan öka fortfarande.

Inflationen faller, marknaderna släppte

Räntorna var det valda vapnet i kampen mot den värsta inflationskrisen sedan 1970-talet. När KPI-siffrorna kom in hetare och hetare blev det uppenbart att det fanns ett stort problem. Fed visste detta, och det hängde inte kvar – att sätta i växel en av de snabba vandringscykler vi någonsin har sett.

Det har fungerat. Till sist. Inflationen har börjat falla.

Faktum är att den största rädslan nu är att åtstramningscykeln har gått för långt, med oro för att en lågkonjunktur är den främsta orsaken till tveksamhet på marknaden snarare än inflation.

Ironiskt nog, om du behöver bevis för att inflationen sjunker, behöver du bara kontrollera hur långt kryptovalutapriserna stiger – det är nästan lika indikativt som själva KPI-rapporten.

Jag säger ironiskt eftersom kryptovaluta, eller snarare Bitcoin specifikt, tidigare utropades som en inflationssäkring. Dess hårda förråd är programmerat att inte försämras, till skillnad från sina fiat-motsvarigheter, gick teorin.

Naturligtvis var inget längre ifrån sanningen. USD kan ha tappat 10% till inflationen under det senaste året, men Bitcoin tappade 75%. Vem kunde tro det.

Nu, i takt med att inflationen dämpas, är Bitcoin (BTC-USD) igång igen. Den är upp 38% jämfört med året, och handlas till $23 000 efter ett brutalt år. Det är det starkaste rallyt på nio månader för branschen.

Som den har gjort under en lång tid nu, fortsätter den att handlas som en högrisktillgång, och därför drar den mer nytta än de flesta av förväntningarna om en mer duvaktig penningcykel på vägen.

Nedanstående kartlade jag den mot Nasdaq (IXIC), det tekniktunga aktieindexet, dess korrelerade men mindre volatila kusin, som också har en bra start på året, en ökning med 8%. Den föll med 33% 2022.

Bitcoin den bäst presterande tillgångsklassen 2023

Faktum är att i Goldman Sachs årsrapport den här veckan till och med meddelade de att Bitcoin är årets bäst presterande tillgångsklass hittills. De bedömde Sharpe-kvoten för olika tillgångsklasser, vilket innebär att de ritade prishöjningen mot volatiliteten för varje tillgångsklass.

Uppenbarligen är detta bara ett 25-dagarsprov, men efter det som var ett år från helvetet förra året är respiten en enorm vinst för kryptoinvesterare.

Det är dock viktigt att komma ihåg varför. Det finns inga underliggande positiva nyheter från branschen i år som motiverar en 40%-ig prispumpning. Faktum är att nyhetscykeln har varit ganska negativ. Kryptolångivaren Genesis ansökte om konkurs, rykten fortsätter att snurra runt Gemini, medan fler uppsägningar har kommit hos Coinbase, Crypto.com och en mängd andra kryptoföretag.

Men som vi vet vid det här laget handlas Bitcoin som en tillgång med extrem risk. Och när inflationen sjunker och förhoppningarna om en Fed-pivot ökar, betyder det att den kommer att stiga. Kalla den bara inte en inflationssäkring.

Ad

Kom enkelt igång med krypto genom att följa kryptosignaler & diagram från den professionella handlaren Lisa N Edwards. Registrera dig idag för handel som är enkel att följa för massor av altcoins hos GSIC.