VIDEO: Kommer en lågkonjunktur? Är det dags att köpa aktier?

Av:
Jan 20, 2023
Listen to this article
  • Marknaden ser nu en lågkonjunktur som den största rädslan, efter mjukare inflationsdata
  • En besvikelse från USA har fått aktierna att falla i takt med att rädslan har ökat
  • Sam Burns, marknadsstrateg på Mill Street Research, ansluter sig till podden för att diskutera

Det är en prekär värld där ute i ekonomin. Medan de senaste månaderna har fört med sig några positiva nyheter på inflationsfronten, fruktar marknaden nu att en lågkonjunktur står i fokus.

S&P 500 har fallit tillbaka den här veckan efter en del underväldigande ekonomisk statistik från USA, vilket ger upp några av dessa välförtjänta vinster på grund av mjukare inflationsavläsningar. Så vad är det, inflation eller lågkonjunktur? Går aktierna upp eller går aktierna ner?

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Jag pratade med Sam Burns den här veckan på Invezz-podden, en marknadsstrateg på Mill Street Research, för att få hans syn på nästan allt – aktiemarknaden, Feds agerande, en stram arbetsmarknad, tekniska uppsägningar, obligationer, bostadsmarknaden och om det nu är en bra tid att köpa.

S&P 500 hade precis sjunkit till under 4 000 som vi noterade, eftersom svaga amerikanska detaljhandelssiffror och industriproduktion drev ned lagren. Jag frågade Sam hur sannolikt en lågkonjunktur var och om Fed borde överväga om den har övertränat i försöket att avvärja inflationen.

Vi diskuterade också det motsatta scenariot, det vill säga sannolikheten för att inflationen trots allt inte kan slås. Jämförelser med 70-talet kändes passande, ett decennium då inflationen brusade och kanske det närmaste prejudikat vi har till detta, ja, aldrig tidigare skådade klimat.

Diagrammet nedan visar att inflationen tämjdes några gånger på 70-talet, innan den sprang tillbaka med revansch – något vi diskuterade i podden i relation till dagens klimat.

Jag skrev om boende i veckan. Jag ville få Sams syn på den mjukare marknaden, och några av de mer pessimistiska förutsägelserna som svävar runt om vart marknaden kan vara på väg.

Vi täckte också arbetsmarknaden, som har varit extremt snäv trots de höjda räntorna och uppsägningarna som griper rubriker från tekniksektorn. Den här veckan skar ännu ett stort teknikföretag, Microsoft, ned en betydande del av sin personalstyrka. Sam ansåg varför han är mer positiv till aktier, men ändå inte riktigt redo att lägga om sin underviktning av tekniksektorn.

Det här är bara ett exempel på vad som verkligen var en studs kring nästan alla större makroämnen just nu. I en värld som kastar upp till synes oändliga samtalspunkter just nu, var det verkligen ingen brist på material.

Fortsätt konversationen på Twitter med @InvezzPortal, @DanniiAshmore och @OriginProtocol. Eller besök www.millstreetresearch.com för mer information.

Tack för att du lyssnade, följ oss och prenumerera här: