BREAKING: USA:s inflation på 6,5%, vad betyder det för marknaderna?

Av:
Jan 12, 2023
Listen
  • USA:s inflation kommer in på 6,5%, i linje med förväntningarna
  • Rubrikräntan är den lägsta sedan oktober 2021, kärnräntan landade på 5,7%
  • Senaste räntepolicyn kommer beslutas den 1 februari

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

USA:s inflation är 6,5%, vad betyder det för marknaderna?

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Den viktigaste siffran inom finans, det amerikanska KPI-talet som rapporterar om den senaste inflationen, släpptes på torsdagen. Rubriksiffran landade på 6,5%, det lägsta sedan oktober 2021. Det markerar den femte månaden i rad där inflationen har fallit från år till år.

Analytiker hade förutspått en takt på 6,5%, vilket betyder att värdet kom in som förväntat.

Nästa räntebeslut väntas 1 februari

Copy link to section

Ögonen kommer nu att vändas mot Federal Reserve, som nästa gång sammanträder den 1 februari för att besluta om de senaste planerna för räntepolitiken. Förra året höjde Fed sju gånger, sög likviditet ur marknaderna och skickade priserna aggressivt nedåt. Det har varit tydligt att de prioriterar inflationen och räntebanan visar att de inte har bluffat.

Marknadens reaktion

Copy link to section

Marknaderna hade stigit den här veckan eftersom optimism hade smugit sig in på marknaden efter de föregående två månaderna med positiv inflationsdata. Europa tillkännagav också inflation under tidigare förväntningar i fredags. Europeiska aktier hade klättrat till sina högsta nivåer sedan maj 2022 av nyheterna.

Amerikanska aktier hade också stigit, med S&P 500 upp 4% innan KPI-data avslöjades. Till och med kryptomarknaderna, som hade en brutal start på året, visade fina uppgångar, eftersom risktillgångar över hela linjen spekulerade i att en pivot från höga räntor skulle komma tidigare än väntat.

Eftersom den här artikeln publicerades i minuterna efter tillkännagivandet, visade marknaderna en relativt dämpad reaktion, vilket kan förväntas med tanke på kursen som landade i linje med förväntningarna och var till stor del prissatt.

Kärninflation

Copy link to section

Medan rubriken har sjunkit avsevärt under de senaste månaderna, hade investerare varit oroliga över kärninflationen, som tar bort de mer volatila mat- och energipriserna från beräkningen.

Med gaspriserna som fallit efter en extrem stigning förra året, gynnades rubriken av att de tidigare höga priserna tappade ur indexet. Vanligtvis fokuserar beslutsfattare mer på kärnräntan, eftersom det är detta som penningpolitiken kan påverka närmare. I Europa drog aktierna faktiskt tillbaka förra månaden på dagen för inflationsavslöjandet, eftersom kärnräntan visade sig klibbigare än väntat.

Idag i USA landade kärnräntan på 5,7%, också i linje med förväntningarna. Den är ned från 6% förra månaden, och en välsignelse att se den falla tillsammans med rubriksiffran.

Jerome Powell, Fed-ordföranden, sa förra månaden att Fed skulle behöva “avsevärt fler bevis” för att inflationen mjuknar, och tillade att “min åsikt och mina kollegors åsikt är att det här kommer att ta lite tid … låt oss bara förstå att vi har en lång väg att gå för att komma tillbaka till prisstabilitet”.

Därför kommer ögonen nu att vändas mot den 1 februari på kalendern, då det senaste politiska beslutet kommer att fattas av Fed. Som det har varit hela året är det Feds räntepolitik som leder marknaderna, och just nu finns det inget viktigare än det månatliga KPI-talet.

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals™ idag.

0/10
Learn more
USA Aktier & Fonder Makroekonomi Nordamerika Världen