Ad

Varför är kryptomarknaderna uppe? Marknaden ögnar mycket viktig vecka

Av:
Jan 9, 2023
Listen
  • Kryptomarknaderna har hoppat upp från mjukare inflationsförväntningar
  • Investerare hoppas att Fed kan svänga av den hökiska räntepolitiken tidigare än väntat
  • Volatil vecka kan väntas med den senaste inflationsläsningen som släpps på torsdag

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Kryptovalutamarknaden har fått en het start i år, med mynt över hela linjen som kastar tillbaka den till 2020 genom att hoppa kraftigt uppåt.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Åtgärderna har kommit från baksidan av optimism om att inflationen håller på att svalna. Vi såg den europeiska inflationen komma under förväntningarna förra veckan, landade på 9,2% mot förväntningarna på 9,5%, och ned från 10,1% föregående månad.

Det förnyade hoppet kommer från baksidan av en höjning av räntorna med 50 bps förra månaden i Storbritannien, Europa och USA, efter tidigare höjningar på 75 bps. Den långsammare ökningen återspeglar att även om inflationen är fortsatt hög, tyder siffrorna på att den kanske har nått sin topp – och med två månaders positiva avläsningar ser det åtminstone ljusare ut än förra året.

Det har varit allt krypto behövt för att höra, eftersom priserna har hoppat upp. Medan det nya året bara är nio dagar sedan, solar kryptoinvesterare i lite andrum efter Armageddon som var 2022.

Vad kommer att hända med krypto den här veckan?

Copy link to section

Men den stora är torsdag, med amerikanska KPI-data som kommer att tillkännages. Som det har blivit den månatliga ritualen under det senaste året eller så, kommer ögonen att klistras vid skärmar för att få det så viktiga antalet. En läsning mjukare än väntat skulle sannolikt få marknaden att hoppa upp igen.

Å andra sidan kan en nedslående läsning betyda ännu värre prisåtgärder än vad de normalt gör, sådan är farten efter två månader i rad med lugn inflationsdata. Marknaderna steg också förra veckan på baksidan av lönerapporten utanför jordbruket, där investerare läste uppgifterna som potentiellt leder till en Fed-pivot tidigare än väntat.

Inte desto mindre är inflationen fortfarande mycket hög och arbetsmarknaden visar fortfarande motståndskraft. Vi behöver sannolikt se lite mer svaghet i den senare och en påtaglig nedgång i efterfrågan innan Fed kommer att lätta på sitt löfte att de kommer att göra allt i sin makt för att vandra in i glömskan och kärninflationen.

Räkna med volatilitet under veckan som kommer

Copy link to section

Hur som helst kan det bli volatilitet på marknaden den kommande veckan. Ända sedan FTX-kollapsen i början av november har kryptomarknaderna faktiskt varit relativt lugna. Jag kartlade volatiliteten som gick tillbaka till innan Bankman-Fried avslöjade för världen sina sanna färger, och det visar tydligt uppgången i volatilitet och efterföljande avhopp i mitten av december.

Krypto har därför återgått till vad de har gjort under större delen av det senaste året, med några isolerade episoder åt sidan – och det följer aktiemarknaden.

Efter torsdagens KPI-avläsning är nästa nyckeldatum den 1 februari. Det är då nästa FOMC-möte kommer att äga rum, eller med andra ord, när Fed tillkännager sina senaste planer kring räntehöjningar.

Öronen kommer att hänga på varje ord från den viktigaste personen på marknaderna just nu, Federal Reserves ordförande Jerome Powell, när han ger sina tankar och vägledning om vad som är på väg att hända härnäst.

Förra året höjde Fed sju gånger, eftersom det blev helt klart att inflationen var ett problem som inte längre kunde ignoreras.

Slutgiltiga tankar

Copy link to section

Som avslutning står det klart att det här är en stor vecka, med ekonomin vid ett vägskäl. Kan optimismen fortsätta att florera om att inflationen har nått en topp? Eller kommer marknaden att dras ner igen med en inälva av högre siffror än väntat?

Kärninflationstalet kan utan tvekan vara ännu viktigare än rubriksiffran. Kärninflationen tar bort de mer volatila livsmedels- och energipriserna, med tanke på att dessa påverkas mindre av penningpolitiken. Vanligtvis är det den siffra som beslutsfattare ofta fokuserar på.

Eftersom gaspriserna har sjunkit långt sedan förra året, kommer KPI-siffran att förstärkas av att dessa högre siffror kommer att falla ur indexet med en extra månads data. Därmed kan kärnsiffran få en ännu större betydelse.

Oavsett antalet kommer dock kryptomarknaderna att stirra rakt på det för att avgöra om de ska fortsätta detta rally 2023 eller inte.

Bitcoin Aktier & Fonder Blockchain Kryptovaluta