Hur gick aktieindexen 2022? Vad händer härnäst för 2023?

Av:
Jan 5, 2023
Listen
  • 18 biljoner dollar togs bort från globala aktiemarknader 2022
  • S&P 500 har bara gett negativa år i rad två gånger under de senaste 80 åren
  • Det brittiska indexet FTSE 100 ett av de mycket få som gav positiv avkastning förra året

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

MSCI All-Country World Index är ett aktiemarknadsindex som spårar nära 3 000 aktier i 48 utvecklade- och tillväxtekonomier. Det är så nära en global aktiemarknadsproxy som vi kan komma, och att titta på dess avkastning ger därför en bra bild av hur livet har varit för aktieinvesterare.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Sedan 1987 har index avkastat i genomsnitt 8,24%. Den kraftiga siffran visar kraften i passiva långsiktiga investeringar. Men den siffran är ett genomsnitt, och året 2022 var allt annat än genomsnittligt. En skenande inflation, ett krig i Europa och en övergång till en miljö med hög räntenivå har dragit ner marknaderna drastiskt.

Globala aktier tappar 18 biljoner dollar 2022

Copy link to section

I år sjönk indexet med 20% när nästan 18 biljoner dollar togs bort från globala aktievärden. Det är den värsta nedgången sedan 2008 då den sjönk mer än 43%.

Kommer avkastningen att vara negativ igen 2023?

Copy link to section

Genom att flytta fokus till S&P 500, som förblir en stark proxy för aktiemarknaden och för vilken vi har ett större urval av data, kan vi se tillbaka över det senaste århundradet för att bedöma hur vanligt vi ser år med negativ avkastning i rad.

Endast två gånger under de senaste 80 åren har vi sett år i rad med negativ avkastning. Den första var 1973/1974 då index gav -17,4% respektive -29,7%, och sedan igen 2000, 2001 och 2003, då indexet sjönk med 10,1%, 13,0% respektive 23,4%.

Så även om flera år av negativ avkastning är osannolik, är det inte ovanligt. Dessutom är den nuvarande miljön helt unik – kanske bara 70-talet erbjuder något av en rimlig jämförelse – genom att vi bekämpar hög inflation med aggressiva räntehöjningar mitt i en global energikris.

En ytterligare titt på hur unik miljön är vid olika lager på obligationsmarknaden. Endast fem gånger i historien har S&P 500 och den 10-åriga statsobligationen fallit samma år: 1931, 1941, 1969, 2018 och 2022.

Vad som ytterligare accentuerar chocken som var 2022 är det faktum att aldrig tidigare har båda dessa mätvärden sjunkit med mer än 10%. Både aktiemarknaden och obligationsmarknaden blev helt härjade i år, och det är något som vi nästan aldrig ser.

Vilka index presterade bäst 2022?

Copy link to section

Det var en ful bild över hela linjen 2022. Europeiska Stoxx 600, som tar cirka 90% av börsvärdet på den europeiska marknaden i 17 länder, sjönk nästan 13%. Tyska DAX var liknande, ned 12,3%, medan franska CAC 40 tappade 9,5%.

FTSE 100 sticker dock ut med en liten vinst på 1,2%. Det brittiska indexet klarade stormen av tre premiärministrar och en kvävande levnadskostnadskris förra året. Detta kanske dock inte är representativt, med råvarurelaterade uppgångar som driver indexet uppåt, samt ett extremt svagt pund som ökar försäljningen i ett mycket exporttungt index.

Annars finns det inte mycket positivitet att välja på. Asiatiska aktier var likartade, och både Hongkong- och kinesiska index sjönk, där de senare utkämpade den ytterligare kampen med strikta lockdowns och störande protester under hela året.

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals™ idag.

0/10
Learn more
UK USA Aktier & Fonder Asien Börsen Europa Nordamerika Världen