Guld på rekordnivåer i euro och GBP – Rapport

Av:
Jan 30, 2023
Listen
  • Guld var oförändrat i USD förra året, men steg kraftigt i euro och GBP
  • Dess styrka belyser de europeiska valutornas undergång
  • Under 2023 har metallen ökat i alla valutor

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Guld är alltid kul att analysera.

Men just nu är det särskilt spännande, med allt kaos i världsekonomin och en levnadskostnadskris i spiral.

Detta beror på att guld traditionellt sett har setts som en säkring som fungerar bra i både tider av osäkerhet (lågkonjunktur) och hög inflation. Och om 2022 gav oss något så var det osäkerhet och inflation.

Guld presterar bra under lågkonjunkturer

Jag skrev en djupdykning om metallen förra året och drog slutsatsen att guld tenderade att stärkas i tider av lågkonjunktur.

Mönstret visas i diagrammet ovan. Och ändå, kommer kritiker att påpeka, varför steg inte guldet under föregående år, när rädslan för lågkonjunkturen höjdes till maximal volym, när kriget bröt ut i Europa, energipriserna steg och räntorna höjdes till glömska för att minska en inflationskris?

Nåväl, ett par saker. För det första har inflation och guld inte ett så symbiotiskt förhållande som många tror. Visst, det har den spårade inflationen någorlunda bra – säkerligen bättre än många tillgångar – men det är knappast ett hand-i-hand förhållande. Tabellen nedan visar detta.

Icke desto mindre visar diagrammet tydligt en anmärkningsvärd skillnad när inflationen ökade förra året, medan guld gjorde … ingenting. Den glänsande metallen öppnade året för handel med $1 830 per ounce. Ett år senare, efter ett turbulent år (milt uttryckt), avslutade det året med handel på $1 820 per ounce.

Men innan vi begraver metallen för att ha vägrat att stiga i vad som, åtminstone skenbart, var en perfekt uppställning för den 2022, låt oss titta på ett annat diagram från det senaste året.

Det är dollarstyrkan. Jag diskuterade dynamiken i dollarns förhållande till guld i en podcast om avhandlingen bakom att investera i guld förra veckan med Adrian Ash, forskningschef på BullionVault.

“Sättet det tenderar att fungera enligt min erfarenhet med dollarn är att ett stigande guldpris i dollar tenderar att vara bra även för icke-dollarinvesterare; ett platt guldpris i dollar brukar också vara bra för investerare i andra valutor”, Adrian Ash.

Det är faktiskt vad vi har sett. Medan guldpriset i dollartermer alltid kommer att ta rubrikerna, och därför är det frestande att dra slutsatsen att tillgången inte har gjort mycket under det senaste året, är situationen väldigt annorlunda när man tittar på den från en utrikes vinkel.

Denominerat i GBP gav guld en avkastning på 14%. I euro fick investerarna en välsignelse på 10%.

Ett annat sätt att uttrycka detta är förstås att både euron och pundet krossades förra året (vilket jag upptäckte till mitt egen förtret när jag reste till USD-denominerade Ecuador förra sommaren).

Guld kan användas för att jämföra valutor

Det är faktiskt bara ett annat sätt att bedöma styrkan hos valutor. Bara för skojs skull planerade jag guld mot både euron och dollarn från 2003:

Det ger definitivt lite extra sammanhang. Som Ash sa, ett platt guldpris i dollar har traditionellt sett varit bra för investerare från utländska länder. Det är vad som följer med att dollarn gör anspråk på status som världens reservvaluta.

Så även om det är frestande att förklara 2022 en besvikelse för guld, tänk på oss européer där ute. För att inte nämna det faktum att även i dollar ligger priset ganska vackert och handlas för närvarande på 1 925 dollar, inte långt från sin rekordnivå på 2 058 dollar 2020 – även om avkastningen fortfarande bleknar i jämförelse med risktillgångar, även efter 2022:s pullback.

Vad är härnäst för guld?

Den senaste månaden har varit snäll för guld. Vilket är intressant, eftersom den också har varit snäll för risktillgångar, som traditionellt är okorrelerade från metallen.

Detta parallella förhållande sammanfattar just nu de unika spotmarknaderna, med alla ögon på centralbanker och räntepolitik. Aktier och risktillgångar har hoppat av baksidan av en svagare inflation, eftersom marknaden nu förutser att en pivot från högräntepolitiken kommer att komma snabbare än tidigare väntat.

Denna omväxling till en mer ackommoderande penningpolitik innebär också att inflationen kan ta fart igen, och därför har guldets säkringsberättelse stärkts, med metallklättring.

I euro handlas den till €1 772, precis på rekordhöga nivåer. I pund sterling handlas den till £1 558, också runt rekordnivåer. Denna styrka sammanfattar mer än något annat de europeiska valutornas heta undergång de senaste åren.