USD/THB: Baht tar fart inför valet i Thailand

Av:
May 10, 2023
Listen
  • USD/THB-paret har varit i en stark baisseartad trend den senaste tiden.
  • Thailand kommer att hålla sitt allmänna val den 14 maj.
  • Den thailändska baht kommer sannolikt att hoppa till 13 inom kort.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Den thailändska baht har varit en av de bäst presterande tillväxtmarknadernas valutor 2023 när den ekonomiska återhämtningen tar fart. Växelkursen USD/THB handlades på 33,65, den lägsta punkten sedan februari i år. Den har backat med mer än 4,87 % från den högsta nivån i år.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Valet i Thailand väntar

Copy link to section

Paren USD/THB, GBP/THB och EUR/THB har skjutit i höjden på grund av den starka återhämtningen av den thailändska ekonomin. I en rapport i mars förutspådde SCB att landets ekonomi kommer att expandera med 3,9 % 2023 efter att ha expanderat med 3,4 % föregående år.

Landet drar nytta av den robusta turistnäringen. Under det första kvartalet välkomnade Thailand över 6,15 miljoner besökare i landet och regeringen hoppas att antalet ska skjuta i höjden till mellan 25 miljoner och 30 miljoner i år.

Ekonomiska data stödjer landets ekonomi. Till exempel, efter att ha nått en topp på 7,86 % i september förra året, har inflationen fortsatt att falla till 2,67 %. Däremot förväntar sig analytiker att USA:s inflation låg kvar på 5,0 % i april.

Nästa nyckelkatalysator för USD/THB-paret kommer att vara det kommande valet, där landet kommer att välja 500 platser i det nedre parlamentet. Som ett resultat förväntas partier gå samman för att bilda regering. Premiärministern kommer att bestämmas av både under- och överhuset. Senatmedlemmar har valts ut av den styrande militären.

https://www.youtube.com/watch?v=z0pRPwodXWc

Det är oklart hur den thailändska baht kommer att reagera på valutgången. Men om allt går bra, finns det en sannolikhet att baht kommer att klara sig bra om valet är fredligt.

USD/THB teknisk analys

Copy link to section

USDTHB-diagram av TradingView

4H-diagrammet visar att USD/THB-växelkursen har varit i en baisseartad trend de senaste veckorna. Den har rört sig under nyckelstödsnivån på 33,78, den lägsta punkten den 5 april i år. Paret ligger fortfarande under höga glidande medelvärden.

Samtidigt har paret bildat vad som ser ut som ett litet dubbelbottenmönster på 33,61. Den har också bildat ett omvänt kopp- och handtagsmönster, vilket vanligtvis är ett baisseartat tecken. Därför kommer paret sannolikt att återhämta sig något framåt och efter valet och sedan återuppta den baisseartade trenden. Om detta händer kommer paret att sjunka till cirka 33 under de kommande veckorna.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

USD Forex