USD/JPY-prognos efter Japans BNP-data och när Topix-index skjuter i höjden

Av:
May 17, 2023
Listen
  • Växelkursen USD/JPY steg till den högsta punkten på två veckor.
  • Japan publicerade starka BNP-siffror på onsdagen.
  • Ekonomin växte med 0,1% QoQ och med 1,6% på årsbasis.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Valutakursen USD/JPY drev uppåt på onsdagsmorgonen även efter de relativt positiva Japanska BNP-siffrorna. Den hoppade till det högsta på 136,52, den högsta nivån sedan 2 maj i år. På liknande sätt steg GBP/JPY och EUR/JPY till 170,22 respektive 148,38.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Japan BNP-data

Copy link to section

Japan publicerade starka ekonomiska siffror på onsdagsmorgonen. Enligt statistikbyrån expanderade landets ekonomi från 0,0 % under fjärde kvartalet till 0,4 % under Q4. Den ökningen var bättre än den genomsnittliga uppskattningen på 0,1 %.

Ekonomin gick från en krympning på 0,1 % under fjärde kvartalet till en årlig tillväxt på 1,6 % under första kvartalet. Återigen var denna tillväxt bättre än de förväntade 0,7 %. Rapporten noterade att tillväxten främst berodde på investeringar, som ökade med 0,9 % under första kvartalet.

Under samma period steg konsumtionsutgifterna från 0,2 % till 0,6 %, högre än medianuppskattningen på 0,4 %. Denna tillväxt motverkades av en nedgång på 0,2 % i den viktiga externa efterfrågan.

Japans ekonomi har flera medvindar. Först, som jag skrev i den här artikeln på tisdag köper utländska investerare japanska aktier, vilket förklarar varför Topix har skjutit i höjden till den högsta punkten på 33 år.

För det andra faller energikostnaden, med naturgas som ligger på den lägsta nivån sedan 2021. Råoljepriset har kraschat med tvåsiffriga tal de senaste månaderna. Detta är anmärkningsvärt eftersom Japan är beroende av importerad energi.

Japans relation till Sydkorea håller på att förbättras. Tidigare i veckan meddelade Samsung att de kommer att bygga en chipfabrik i Japan, vilket är en positiv katalysator.

USD/JPY prognos

Copy link to section
USD/JPY

USD/JPY diagram av TradingView

4H-diagrammet visar att USD/JPY-paret hoppade till den högsta nivån sedan 2 maj. När det steg rörde sig paret över den viktiga motståndspunkten på 135,43, den högsta punkten den 10 maj. Det har rört sig över 25-dagarnas och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA).

Paret har också hoppat över den stigande trendlinjen som visas i blått medan MACD har flyttat över den neutrala punkten. Därför kommer USD till JPY -paret sannolikt att fortsätta att stiga under de kommande dagarna då köparna riktar in sig på nyckelmotståndspunkten på 137,77, den högsta punkten denna månad.

Om detta händer betyder det också att EUR/JPY och GBP/JPY också kommer att fortsätta stiga på grund av den nära korrelationen som finns mellan de tre paren.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

JPY Naturgas USD Forex