Ad

MEME-MYNTS STORHETSTID ÄR HÄR

Memeinated animation

NÄSTA 100x PRE-SALE STARTAR SNART

KÖP NU

Kaffeprisprognos: El Nino är en katalysator men försiktighet krävs

Av:
Jun 7, 2023
Listen
  • Kaffepriserna har ökat med cirka 30 % från den lägsta nivån i januari.
  • Priserna är fortfarande kraftigt lägre än den högsta punkten 2022.
  • El Nino kan leda till försörjningsstörningar i Indonesien och Vietnam.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Kaffepriset har gått bra 2023, vilket gör det till en av de mest presterande jordbruksråvarorna i år. Kontantkontrakt handlas till $183, ~30% över den lägsta nivån 2023. Däremot har råvaror som sojabönor, vete och majs alla fallit ned nyligen.

El Nino är en katalysator

Copy link to section

Kaffepriserna har en viktig katalysator som kan pressa dem betydligt högre under de kommande månaderna. Om väderprognosarna har rätt kommer många delar av världen att ha El Nino i år. I ett uttalande på tisdagen förutspådde Australiens väderprognos att chanserna för en El Nino är 70%.

Tidigare El Ninos har haft en negativ inverkan på ekonomin. På vissa ställen förstör rekordhög nederbörd jordbruksprodukter och orsakar torka. Sine El Nino har sällskap av La Nina, andra delar av världen upplever värmerekord, vilket leder till svält.

I en rapport denna vecka sa Fitch att El Nino kommer att påverka några av de största producenterna av kaffe som Indonesien och Vietnam. Vietnam är den näst största kaffeproducenten i världen och producerar över 1,5 miljoner ton per år. Indonesien är den fjärde största producenten. Rapporten sa:

“Den nu allmänt förväntade övergången till El Nino-förhållanden under Q323 har väckt rädslan för minskad produktion i Vietnam och Indonesien, båda stora producenter av kafferobusta.”

Andra stora kaffeproducenter som Brasilien och Colombia kommer också att påverkas om detta väderfenomen inträffar.

Samtidigt har kaffepriset stigit på grund av en torka som pågår i Brasilien, som säljer miljontals ton kaffe varje år. Torkan påverkade några av kaffeplanteringsregionerna.

Samtidigt visade den senaste rapporten från ICO att kaffeexporten sjönk i april. Sydamerikas export sjönk med 6,4 % medan Afrika minskade med 9,8 %. Asien och Oceaniens export sjönk med 1% medan från Mexiko och Centralamerika ökade med 1%. Totalt sjönk kaffeproduktionen med 1,4 % 2021/22 medan konsumtionen steg med 4,2 %.

Kaffeprisprognos

Copy link to section
Coffee price

Kaffepriserna nådde en topp på cirka 260 USD i februari 2022 när oron för utbudet fortsatte. Den sjönk sedan till en lägsta nivå på 142 $ i januari i år. Kaffe har därför varit i ett återhämtningsläge i år. Denna återhämtning såg att den hittade motstånd på $205,98.

På det dagliga diagrammet svävar priset nära 25-dagars och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Det har också bildat något som ser ut som ett huvud- och axelmönster, vilket vanligtvis är ett baisseartat tecken. Kaffe har också fastnat något under den viktiga motståndspunkten på $193, den högsta punkten den 23 februari.

Därför, i detta skede, tror jag att kaffepriserna kommer att förbli i en konsolideringsfas när investerare tittar på väderförändringar. Ett fall under den viktigaste stödnivån på $167 kommer att innebära att det finns fler säljare som är villiga att pressa priserna till det låga YTD-läget.

Å andra sidan kommer ett drag över $206-nivån att ogiltigförklara huvud- och axlarmönstret och pressa det till $220.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Investera i råvaror som Guld, Vete, Litium, Olja & mer inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10