Ad

MEME-MYNTS STORHETSTID ÄR HÄR

Memeinated animation

NÄSTA 100x PRE-SALE STARTAR SNART

KÖP NU

BNB-prisanalys mitt i Binances krympande marknadsandel & SEC-process: Rapport

Av:
Jun 9, 2023
Listen
  • Binances ursprungliga token, BNB, var en av de starkaste aktörerna på kryptobjörnmarknaden
  • Tokenet har vänt den trenden de senaste månaderna, med Binance inför flera stämningar
  • Vår forskningschef Dan Ashmore gräver i siffrorna bakom BNB och varnar för en förändrad trend

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Binance är världens största kryptovalutabörs, och den är inte särskilt nära. Deras dominans är i en sådan grad att det kvalificeras som extremt ironiskt, att komma i en bransch som pekar på begreppet decentralisering som en av dess kärnpelare.

Men Binance har allvarliga problem. Utbytet stämdes av SEC Monday, anklagad för en tvättlista över brott. Utan att gå in på det mycket omdiskuterade ämnet, här är några av rubrikanklagelserna:

  • Handel mot kunder
  • Brott mot värdepapperslagstiftningen
  • Uppmuntrar amerikanska kunder att undergräva efterlevnadskontroller som var utformade för att hindra dem från att använda Binance.com-plattformen
  • Manipulativ handel för att öka volymerna
  • Felaktigt blandade medel

Men det här är inte en bit om rättegången. Jag har skrivit mycket tidigare om Binance, inklusive denna djupdykning förra året där jag beklagade dess totala brist på transparens. I sanning är jag lite trött på att prata om Binance.

Binance vägrar att verifiera någonting, istället tvingas vi blint lita på VD:s tweets som försäkrar världen att allt är OK, och att dessa otaliga utredningar, stämningar och klagomål är omotiverade häxjakter. Och kanske är de precis det. Men för ett företag med biljoner dollar i handelsvolym och sådan systemvikt för en hel bransch är en tweet inte ett tillräckligt bra substitut för en revision. Det är inte acceptabelt. Jag har frågat det förut och jag vet fortfarande inte svaret, men vad som än hände med kryptomantrat “förtroende, inte verifiera?”.

Men jag avviker. Låt oss parkera förbittringen kring branschens tillstånd och ta en titt på hur Binances ansträngningar hänger ihop med prisåtgärden för dess inhemska token, BNB.

BNB token prisanalys

Copy link to section

BNB är Binances ursprungliga token. Den används för en mängd olika funktioner i dess ekosystem, där innehavarnas förmåga att utnyttja lägre avgifter på plattformen är en av de vanligaste.

Jag har tidigare sagt att när man bryter ner prisdiagram för kryptovalutor handlar de alla mer eller mindre som hävstångssatsningar på Bitcoin. Bitcoin går upp, altcoi går upp mer. Bitcoin går ner, altcoin går ner mer. Enkel.

Med BNB har det i stort sett varit fallet (som jag kommer att visa med några diagram inom kort). Men det finns ett par anmärkningsvärda avvikelser från vad du kan förvänta dig.

För det första, 2023, har det skett ett påtagligt trendbrott. BNB presterar kraftigt under de vanliga riktmärkena.

Tabellen ovan sammanfattar detta. Trots ett livligt sex månader för kryptopriser som har sett Bitcoin och Ethereum hoppa 60% respektive 53%, har BNB bara lagt till relativt anemiska 5,6%. Om någon hade sagt till dig i början av året att Nasdaq skulle öka med 27,5 % och Bitcoin med 60 % i juni, skulle du ha antagit att BNB skulle skriva ut svindlande vinster.

Men saker och ting har förändrats för Binance 2023. För det första verkar börsens dominans falla. Nedanstående visar läget för landet som går in i 2023. Binance behärskade två tredjedelar av handelsvolymen för hela utrymmet, som nämnts ovan. Den andra placerade börsen, Coinbase, hade endast 8%.

Två månader in i år var dock andelen nere på 57,5 %, enligt CC Data. Idag är den nere på 43%. Det betyder att marknadsandelen har minskat med 24 % på sex månader. Och den stora anledningen är, ni gissade rätt, reglering.

Avstängningen av Binance-märkta BUSD-myntet i februari var ett slag för Binance, eftersom det var den största drivkraften för likviditet på deras plattform. Sedan finns det CFTC-fallet, som anklagar Binance för att driva “ett avsiktligt ogenomskinligt gemensamt företag”. Och nu har SEC kommit och ringt.

Så, hur kommer allt detta att påverka BNB:s prisåtgärder? Tja, som antytts ovan, låt oss nu ta en titt på hur BNB handlar mot Bitcoin. Diagrammet nedan visar resultatet tillbaka till toppen av tjurmarknaden i november 2021:

Detta belyser omedelbart låsstegsrelationen de två tillgångarna har. Men tittar man närmare visar det också något annat som är ovanligt. Trots att detta diagram åtföljer en hård björnmarknad har BNB presterat bättre än Bitcoin, vilket altcoins helt enkelt inte gör. På björnmarknader faller Bitcoin och altcoins faller mycket mer.

Titta på diagrammet ovan igen. Förhållandet är symbiotiskt fram till runt maj/juni 2022, då BNB hoppar fram markant. De två tillgångarna handlas fortfarande på ett mycket korrelerat sätt, men BNB ligger längre norrut på diagrammet. Tvärtom, nästan varannan altcoin har gjort tvärtom under den här tidsramen – brutit ner och underpresterat Bitcoin betydligt, eftersom det bredare kryptoutrymmet tog stryk.

För att illustrera hur bra BNB har gjort det under denna period, låt oss justera diagrammet ovan för att zooma in på denna period från maj 2022.

Naturligtvis börjar denna period i maj 2022, när UST-döden spiralerade till noll och skickade hela kryptomarknaden i kaos. Strax efter gick Celsius till poff, och kryptotjurmarknaden som växte så våldsamt under pandemin hade äntligen störtats.

BNB:s tillväxt återspeglar Binances växande marknadsandel och växande dominans av kryptovalutautrymmet under denna tid. Med rivaler som släppte vid vägkanten blev Binance större och större. Kommer du ihåg att statistiken säger att 67 % av handelsvolymen ägde rum på Binance i slutet av året? I början av 2022 var det värdet 48 %. Binance lade till 19% marknadsandel på ett år, eftersom krypton föll tillbaka och konkurrenterna kämpade kraftigt. Och dess ursprungliga token, BNB, överträffade som ett resultat.

BNB-priset sjunker mitt i SEC-processen

Copy link to section

Men dominansen av Binance har sipprat ner i år, som beskrivits ovan. Och med den fallande dominansen vänder BNB:s prisåtgärd. Det föregående diagrammet visar en kraftig nedgång under de senaste veckorna. Vid ett tillfälle i april sjönk BNB endast 7 % från sitt värde i maj 2022, före Terra-kollapsen. Bitcoin, å andra sidan, minskade med 20%. Idag är BNB ned 31% jämfört med Bitcoins 29%.

Detta beror till stor del på SEC:s stämningsansökan denna vecka, som har sänkt BNB:s pris med 15 % medan Bitcoin bara har gått ner 2 %. Det känns som att BNB och Binances enorma överprestation av både Bitcoin och kryptomarknaden i stort äntligen är över.

Detta är utan att ens nämna likviditeten för BNB-tokenet. Likviditeten för BNB-token är också notoriskt låg jämfört med andra “blue chip” kryptovalutor. Av alla toppmynt är BNB:s position som nummer fyra i börsvärde den mest utomordentliga med dess underliggande likviditet, som står sig mycket ogynnsamt mot mynten runt omkring. Stängningen av BUSD har inte heller hjälpt saken här.

Detta är ofta fallet med infödda tokens, och bör nämnas som en ytterligare anledning till försiktighet bland investerare. Men för att komma tillbaka till prisåtgärden är verkligheten att BNB kommer att gå lika långt som Binance gör. Överprestationerna under 2022 jämfört med resten av marknaden belyser den enorma körning Binance har haft, slukar marknadsandelar och har blivit det största kryptovalutaföretaget på planeten.

Men saker och ting har förändrats och framtiden är nu späckad av osäkerhet. Rättsfallen i USA ökar, och allvaret i situationen kan inte underskattas. Om Binances amerikanska dotterbolag sparkas ut från USA är det ett kolossalt slag. Tokenen kan ha fallit 15 % den här veckan, men om den största finansiella ekonomin i världen är avskuren från Binance kan du multiplicera det prisfallet med en storleksordning.

BNB:s börsvärde är fortfarande svindlande på över 40 miljarder dollar. Crypto är notoriskt flyktigt och omöjligt att förutsäga på kort sikt, och detta kan lätt hoppa upp under de kommande veckorna. Jag vet verkligen inte, och jag skulle aldrig förfalska en halvhjärtad förutsägelse bara för sakens skull.

Men jag ser BNB-tokenet som kvasi-equity i Binance (om än med mycket mer osäkerhet jämfört med konventionella aktier i ett företag, med tanke på likviditetens grumliga karaktär och en del av de inblandade tokenomiken). Och i det sammanhanget, och med medvinden av Binances övermänskliga prestation över hela björnmarknaden till synes upphävd, vill jag bara inte ha någon del av detta vid en värdering på 40 miljarder dollar.

Det finns alldeles för mycket osäkerhet om Binances framtida väg, och för många rättsfall pågår för att göra en säker bedömning. Jag lever för att kämpa en annan dag. Förhoppningsvis för kryptomarknadens skull gör Binance det också.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Kom enkelt igång med krypto genom att följa kryptosignaler & diagram från den professionella handlaren Lisa N Edwards. Registrera dig idag för handel som är enkel att följa för massor av altcoins hos GSIC.