Den största tillgångsbubblan någonsin: 1980-talets Japan – Fallstudie

Av:
Jun 13, 2023
Listen
  • Nikkei 225 är 23 % under nivån för 30 år sedan, efter förmodligen den största tillgångsbubblan i historien
  • Japanska aktier stod för 45 % av den globala aktiemarknaden, medan P/E-talet var fyra gånger det globala genomsnittet
  • Vår forskningschef Dan Ashmore gräver i och bedömer de underliggande siffrorna 30 år senare

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Jag analyserar mycket kring långsiktig avkastning på aktiemarknaden. Länder kontra länder. Fonder vs fonder. Sektorer vs sektorer. Även om tidigare avkastning aldrig är en indikation på framtida resultat, ger studien av vad som har hänt tidigare en bra ram för vad som händer härnäst.

Are you looking for signals & alerts from pro-traders? Sign-up to Invezz Signals™ for FREE. Takes 2 mins.

Förra året publicerade jag en del forskning centrerad kring tre inflytelserika fakta om USA:s aktiemarknad:

  • De flesta aktiva investerare lyckas inte slå marknaden
  • S&P 500 har en inflationsjusterad historisk avkastning på 8,5 % i genomsnitt
  • Marknaden är extremt volatil

Denna volatila men uppåtgående bana gäller den amerikanska aktiemarknaden. Det håller dock inte överallt. I själva verket tar detta oss till vad som, av många mått, är den största tillgångsbubblan i mänsklighetens historia: den japanska aktiemarknaden på 1980-talet.

Vad hände med den japanska aktiemarknaden?

Copy link to section

Skandalös. Det är det första ordet som kommer att tänka på när man beskriver de uppgångar som den japanska aktiemarknaden tryckte på 1980-talet.

Nikkei 225 (ett prisviktat index som består av 225 börsnoterade aktier på Tokyobörsen) öppnade 1980-talets handel på en nivå av 6 560. Tio år senare stängde det årtiondets handel med nära 39 000. Idag, 33 år efter den toppen, handlas indexet fortfarande 23 % under den nivån, runt 30 000 i skrivande stund.

Att vara under vattnet på sin investering 33 år senare är ett häpnadsväckande faktum, och påtagligt så, en minskning med 23%. Men takten och enormheten i den japanska expansionen på 80-talet var så stor att, tre decennier efter det att bubblan dök upp, väntar dåligt tajmade investerare fortfarande på att nå noll.

Det finns en del statistik som illustrerar hur svindlande saker och ting blev då. Undersök först den årliga avkastningen:

Det är nära 500 % avkastning. Det är definitivt kraftigt, men inte direkt häpnadsväckande. Så låt oss gräva lite mer i det. För det första nådde tillväxten en topp på 80-talet, men 50-, 60- och 70-talen var också en välsignelse för investerare.

Faktum är att Nikkei öppnade 50-talets handel på 101,68. Vid toppen fyra decennier senare var det 38 921, vilket betyder att en investering på 100 $ 1950 skulle ha vuxit till 38 277 $ 1990 (observera att jag använder dollar genom hela den här artikeln för enkelhets skull, men naturligtvis är Nikkei yen-baserad, så om du är en amerikansk investerare, kommer det att finnas valutaeffekter här också).

Men för att måla upp bubblans storlek i sitt sammanhang måste man jämföra internationellt, eller jämföra med ekonomiska indikatorer. Min favorit är en annan enkel: i slutet av 80-talet representerade japanska aktier nästan 45 % av den globala aktiemarknaden. Som jämförelse var USA tvåa med 33 % och Storbritannien på tredje plats, under 10 %.

De fyra bästa företagen i världen efter börsvärde var japanska, med tretton japanska företag bland de tjugo bästa.

Vad sägs om att jämföra med vinst, den klassiska värderingstekniken? P/E-talet för Nikkei steg över 60X vid sin topp. Globalt var genomsnittet vid den tiden 15X, vilket betyder att Nikkei var fyra gånger högre.

Om man tittar på CAPE-kvoten, som jämför en akties pris med dess konjunkturjusterade vinst under tio år, slog japanska aktier nästan 100X. Att jämföra detta med den kanske mest ökända bubblan på senare tid, dot com-bubblan, är inte ens i närheten – amerikanska aktier bröt inte 50X under kaoset 1999/2000.

japansk fastighetsmarknad

Copy link to section

Uppenbarligen var aktievärderingen absurd, men bubblan var inte begränsad till aktier. Japanska fastigheter ökade med över 50X mellan 1955 och 1986. Under samma tidsperiod fördubblades konsumentpriserna bara. Diagrammet över bostadsfastigheter nedan visar att även idag är huspriserna långt ifrån toppen, trots att de flesta andra västländer har sett priserna gå vertikala de senaste åren.

När man tittar på Tokyo specifikt, var det genomsnittliga priset på ett hem 15 gånger den genomsnittliga inkomsten. Som referens publicerade jag en rapport om den brittiska marknaden för några veckor sedan, eftersom detta förhållande precis har brutit mot 9, en rekordnivå och mitt i en bostadskris. De japanska siffrorna är verkligen svåra att tro när de sätts i sitt sammanhang.

Den japanska bubblans kollaps

Copy link to section

Bubblan, som bubblor brukar göra, spricker. Något poetiskt kom börstoppen på den sista handelsdagen på 1980-talet, när Nikkei stängde på 38 915. När jag skriver detta 2023 har det fortfarande inte kommit i närheten av de nivåerna igen.

Marknaden upplevde en minskning med 39 % 1990. 1991 var inte lika illa, vilket avslutade året med mindre än 4 %. Men sedan 1992 medförde ytterligare 26 % förlust. Nikkei hade tappat nästan 60 % på tre år.

Men medan Nikkei 225 fortfarande handlas under nivåerna för 30 år sedan, är det viktigt att notera att detta är utan utdelning. Detta är därför inte en helt realistisk bild – med utdelningar inkluderade är indexet för närvarande mindre än 5 % lägre än nivån det låg på för 30 år sedan, på toppen av bubblan. Uppenbarligen är detta fortfarande en fruktansvärd återkomst, men det är inte riktigt lika illa och varningen är viktig.

Sammantaget ändrar inte faktumet påståendet att den japanska bubblan, i termer av totalt dollarvärde, sannolikt är den största i mänsklighetens historia.

Kommer den amerikanska börsen att krascha?

Copy link to section

Den mest intressanta frågan som kommer ur denna japanska analys är följande: visar detta på en massiv risk för långsiktiga investeringar? Eller är det dumt att anta att S&P 500 är en säker långsiktig investering när man tänker på vad som hände i Japan?

Till detta skulle jag säga att det finns två viktiga punkter att nämna. Det första är begreppet dollar-kostnadsgenomsnitt. I den verkliga världen är det sällsynt att någon kommer in på marknaden med en stor summa pengar och sedan aldrig investerar igen. Mer troligt är att vi ser konsekventa investeringar under loppet av många år när individer arbetar, tjänar pengar och blir äldre, och deras ekonomiska och livsvillkor förändras med tiden.

Detta förändrar hela analysens omfattning. För att illustrera hur, låt mig ta fram en modell som jag byggde för en ny del om genomsnittliga dollarkostnader på den amerikanska marknaden.

Diagrammet nedan är en visualisering av det aktuella värdet av månatliga investeringar på 100 USD på den amerikanska aktiemarknaden, med start direkt från toppen av tjurmarknaden i december 2021. Med andra ord, investeraren går in på marknaden *rätt* på tjurmarknaden topp.

Trots att de gick in på marknaden vid sämsta möjliga tidpunkt, i april 2023 (när diagrammet skapades), var de i vinst. Detta trots att man investerat genom den sämsta björnmarknaden de senaste tjugo åren. Uppenbarligen är detta specifikt för USA och marknaden har studsat tillbaka sedan dess, men det är ett trevligt sätt att visa att genom att konsekvent investera över en tidsperiod kommer avkastningen aldrig att bli så dramatisk som om man hade investerat direkt på topp. Hade investeraren bara lagt alla sina pengar på marknaden på toppen och aldrig investerat igen, skulle de fortfarande ha sjunkit med 14% (första stapeln i diagrammet – en investering på $100 är för närvarande värd $86).

I Japan är det samma sak. Medan en investering på toppen av marknaden för närvarande är ned 23%, om man hade investerat samma belopp årligen, från dagen för börstoppen 1989 och fortsatt sedan dess, skulle de öka med 90%. Och återigen, det är utan hänsyn till utdelningar.

Därför, även om avkastningen kan dramatiseras från toppen, är den häpnadsväckande förlusten på 23 % över 30 år inte ett särskilt realistiskt scenario när det kommer till en praktisk investerare. Med det sagt är en avkastning på 90 % på 30 år fortfarande avskyvärd, och du hade bokstavligen kunnat göra något annat med dina lediga pengar och gjort en bättre avkastning.

Den andra punkten att ta hänsyn till när man bedömer sannolikheten för att detta ska hända i USA är det faktum att värderingarna i S&P 500 inte är lika osäkra jämfört med andra marknader runt om i världen. Jag gick in på värderingarna tidigare i stycket kring P/E-tal, CAPE-tal och vilken del av börsvärdet för globala aktier som var i Japan. Dessa var alla häpnadsväckande siffror och ingenting kan jämföras med dem idag, i USA eller någon annanstans.

Amerikanska aktier har varit dyrare än andra länder ett tag nu, vilket diagrammet nedan visar, men skillnaden är inte ens i samma liga som vad vi såg i Japan, när P/E-talet för Nikkei var fyra gånger högre än globalt genomsnitt.

Slutgiltiga tankar

Copy link to section

Den japanska aktiebubblan på 80-talet är en skrämmande fallstudie. Även om något liknande i USA skulle skaka finansvärlden, finns det många faktorer som förklarar vad som hände i Japan och som inte nödvändigtvis är indikativa för det amerikanska tillståndet.

Med detta sagt är det en varnande berättelse för investerare kring begreppet risk, särskilt med hänsyn till tidshorisonter. I huvudsak betalar aktier en avkastning för att kompensera investerare för att bära kortsiktig volatilitet. Det är därför tidshorisont och diversifiering är nyckeln när det kommer till köp på aktiemarknaden. Det är också anledningen till att inköp under en längre period och på ett konsekvent sätt sprider ut risken i motsats till en engångsingång.

Det finns inget som tyder på att den japanska situationen är nära förestående för amerikanska aktier. Men ingen vet vad som kommer att hända i framtiden, allra minst jag. Ett antagande om en avkastning på 8 %, eller 10 % med utdelningar (som bör inkluderas i alla finansiella prognoser, och måste beaktas vid bedömning av den japanska situationen) är standard för långfristiga amerikanska aktier, men detta är långt ifrån garanterat.

Men för att avsluta kan alternativkostnaden vara den största av alla. Att sitta på sidlinjen medan investerare åtnjuter lukrativa vinster, särskilt under de senaste åren då penningskrivarna har varit varma och inflationen har stigit i samband med tillgångspriserna, har varit ett bittert piller att svälja. Paranoia är ett farligt spel, och jag har bokstavligen valt den värsta tillgångsbubblan i historien för detta stycke.

En långsiktig tidshorisont och en försiktig portföljallokering är fortfarande kung, och denna skräckhistoria från Japan kommer definitivt inte att hålla mig borta från den amerikanska aktiemarknaden. För mig skulle det vara den största chansningen av alla, och en som till och med siffrorna bakom denna skräckhistoria kämpar för att rättfärdiga.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals idag.

Learn more
JPY USA USD Aktier & Fonder Asien Börsen Fastighet Fastighetsbostäder Fastighetsfonder Kommersiella fastigheter Nordamerika Världen