Tel Aviv (TA 35), USD/ILS prognos när kriget mellan Israel och Palestina fortsätter

Av:
Oct 9, 2023
Listen
  • Tel Aviv (TA 35)-index rasade hårt under helgen.
  • Israel och Hamas kriget startade, vilket ledde till tusentals dödsfall.
  • Analytiker förväntar sig att kriget kommer att fortsätta under de närmaste månaderna.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Tel Aviv (TA 35)-index rasade hårt när investerare reagerade på det pågående kriget mellan Israel och Hamas. Indexet föll med mer än 6,35 % på söndagen och landade till en lägsta nivå på 1 690 ILS, den lägsta nivån sedan den 25 februari. Den svävar på den lägsta nivån sedan augusti 2021. Den har också kraschat med mer än 11 % från den högsta nivån i år.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Israel-Hamas kriget fortsätter

Copy link to section

Det var ett hav av rött på Tel Aviv-börsen på söndagen när investerare reflekterade över det pågående kriget i Israel. Samtidigt steg USD/ILS- växelkursen till en högsta nivå på 3,98, den högsta nivån sedan 2015. Den har hoppat med mer än 27 % från den lägsta nivån 2022.

https://www.youtube.com/watch?v=ZatR_5H6Z1M

Den israeliska shekeln och aktierna föll när investerarna förberedde sig för ett utdraget krig i Israel. En titt på dess nyckelkomponenter visar att alla företag var i minus. Delek Group, ett konglomerat inom petroleumindustrin, kraschade med mer än 13 %. Analytiker tror att företaget kommer att se störningar om kriget fortsätter.

De andra eftersläpningarna i indexet var Newmed Energy, Enlight och Shikun & Binui, tre stora företag i landet. Alla dessa aktier rasade med mer än 12% på söndagen. Andra eftersläpande i indexet var Electra, Melistron och Azrieli Group.

Endast ett företag, Teva, var i green på söndagen. Teva, ett ledande läkemedelsföretag, kommer att påverkas mindre av denna kris på grund av sin globala verksamhet. Det tjänar det mesta av sina pengar i USA. År 2022 tjänade det 7,4 miljarder dollar i USA följt av 4,3 miljarder dollar i Europa och 1,9 miljarder dollar på den internationella marknaden.

Utvecklingen för TA 35-indexet och USD/ILS-paret kommer att bero på hur länge kriget fortsätter. Det kommer också att reagera på var kriget kommer att koncentreras till och de potentiella inflödena från investerare som vill köpa dippen.

TA 35 indexprognos

Copy link to section
TA 35

Veckodiagrammet visar att Tel Aviv 35-indexet har varit under press de senaste dagarna. Den kraschade till nyckelstödet på ILS 1 690 på söndagen. Detta var en viktig stödnivå eftersom det också var den lägsta svingen den 26 februari.

Indexet har kraschat under 50-veckors och 25-veckors exponentiella glidande medelvärden (EMA). Den har också flyttat till 38,2% Fibonacci Retracement-nivå medan Relative Strength Index (RSI) har glidit nedåt. Därför kommer fler nackdelar att bekräftas om priset rör sig under nyckelstödet på 1 600 ILS.

USD/ILS teknisk analys

Copy link to section
USD/ILS

På veckodiagrammet ser vi att USD/ILS-växelkursen har varit i en stark hausseartad trend när DXY-indexet fortsatte. Parets rally hände också på grund av de storskaliga protesterna i Israel, som jag skrev om här .

Den har omtestat den viktiga motståndspunkten i mars 2020. Den hausseartade trenden ligger över 50-veckors och 25-veckors glidande medelvärden medan RSI närmar sig den överköpta nivån.

Därför är utsikterna för USD/ILS hausse under de kommande dagarna då köparna riktar in nyckelmotståndet på 4,0. Ett fall under nyckelstödet vid 3,80 kommer att ogiltigförklara den hausseartade vyn.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Aktier & Fonder Börsen Europa Forex Index Marknadsanalys