Hur Unicredits aktiekurs överträffade europeiska banker

Av:
Nov 30, 2023
Listen
  • Unicredit-aktien har varit den bäst presterande i Europa i år.
  • Bolaget har sett en stark tillväxt i intäkter och lönsamhet under de senaste åren.
  • Den har också belönat sina aktieägare genom utdelningar och återköp.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Unicredits (MIL: UCG) aktiekurs har gått bra 2023 eftersom den överträffade alla europeiska banker som Deutsche Bank, BNP Paribas och Societe Generale. Aktien har hoppat med mer än 80% i år medan andra banker har stigit med mindre än 30%.

Unicredit har en längre meritlista då dess aktie har stigit med över 160 % under de senaste fem åren. Endast UBS, som har skjutit i höjden med över 120 %, har kommit i närheten under samma period.

Unicredit vs BNP Paribas vs Julius Baer vs UBS

Stark tillväxt i intäkter och lönsamhet

Copy link to section

Unicredits tillväxt har skapats av Andrea Orcel som blev VD 2021. Under sin tid har företaget minskat kostnaderna genom att eliminera över 10 000 jobb, motsvarande 12 % av den totala arbetsstyrkan.

Unicredit har också varit generös mot aktieägarna eftersom dess vinster har ökat. Det har ökat sina återköp och utdelningar kraftigt de senaste åren. År 2023 tillkännagav man planer på att belöna sina aktieägare med över 6,5 miljarder euro i kontanter.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest globally in stocks, options, futures, currencies, bonds and funds from a single unified platform, with our highest-rated broker.

Ad

Företaget har också blivit en kassaflödesmaskin. Den har nu över 10 miljarder euro, som den avser att använda för fusioner och förvärv, särskilt i Europa. Orcel tror att M&A kan hjälpa banken att nå ett börsvärde på 100 miljarder dollar. I ett uttalande nyligen sa han till Bloomberg :

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

“Europa behöver banker med börsvärden över 100 miljarder dollar om vi vill att det här ekonomiska blocket ska hålla gentemot USA eller Kina.”

Unicredit aktiekurs och lönsamhetsökning skedde vid en tidpunkt då banken har skapat en fästningsbalansräkning. Den har en CET-1-kvot på 16,6 %, vilket är en av de högsta i Europa. JPMorgan, som också ses som den säkraste banken i USA, har en CET-1-kvot på cirka 13,2%.

De senaste resultaten visade att företagets intäkter steg till över 6 miljarder euro under tredje kvartalet, dess rekordnivå. Denna intäktsökning på 25 % skedde eftersom företaget gynnades av högre räntor i Europa. Europeiska centralbanken (ECB) har höjt räntorna till rekordhöga, vilket har ökat räntenettot.

Utmaningen för Unicredit är om man kan fortsätta att öka sina intäkter när räntorna börjar sjunka 2024. Dessutom har man utmaningen med en bromsande europeisk ekonomi, med dess nyckelmarknader som förväntas sakta ner i år. Dess VD tror att nettovinsten för året kommer att vara över 7,5 miljarder euro.

https://www.youtube.com/watch?v=a8FCNK54wOQ&pp=ygUNdW5pY3JlZGl0IGNlbw%3D%3D

Unicredit aktiekursprognos

Copy link to section
Unicredit share price

Unicredit diagram av TradingView

Det dagliga diagrammet visar att Unicredits aktiekurs har varit i en stark uppåtgående trend under de senaste månaderna. Den har bildat en stigande kanal, som visas i blått. Aktien har hållit sig över 50-dagars och 100-dagars exponentiella rörliga medelvärden (EMA).

Relative Strength Index (RSI) har också varit i en uppåtgående trend. Den har bildat ett stigande kilmönster, vilket är ett baisseartat tecken. Därför finns det en sannolikhet att RSI kommer att få ett baisseartat utbrott. Detta är ett tecken på att aktierna kan dra sig tillbaka under de kommande veckorna eller månaderna. Om detta händer kommer nyckelstödet att titta på vara 22 €.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Kopiera experthandlare enkelt med eToro. Investera i aktier som Tesla & Apple. Handla omedelbart ETF:er som FTSE 100 & S&P 500. Registrera dig på några minuter.

10/10
eToro är en plattform med flera tillgångar som erbjuder CFD-produkter och icke-CFD-produkter. 68% av detaljhandelskonton förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör. Du bör överväga om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.
Get demo account
Aktier & Fonder Finans & bank Marknadsanalys