Fortnox aktiekurs: Svensk fintech bildar ett riskabelt mönster

Av:
Mar 27, 2024
Listen
  • Fortnox aktiekurs har stigit till sin högsta nivå någonsin.
  • Bolaget är högt värderat med ett större forward P/S-tal än Nvidia.
  • Aktien har bildat ett dubbeltoppmönster på veckodiagrammet.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Fortnox AB (FNOX) aktiekurs har fortsatt sin anmärkningsvärda bull run, fantastiska investerare och analytiker. Det har stigit till rekordhöga 80 kronor och värderar fintechföretaget till över 4 miljarder dollar, vilket gör det till ett av Sveriges mest värdefulla företag.

Are you looking for signals & alerts from pro-traders? Sign-up to Invezz Signals™ for FREE. Takes 2 mins.

Värderingsoro kvarstår

Copy link to section

Fortnox är ett fintechföretag som erbjuder redovisningslösningar till tusentals företag i Sverige. I detta avseende konkurrerar det med några av de bästa företagen för bokföringsprogram i världen som Sage, Xero, Freshbooks och Quickbooks.

Fortnox aktiekurs har varit i en stark uppåtgående trend under lång tid. Enligt TradingView har aktien hoppat med mer än 143% från sin lägsta punkt 2022.

Dess värderingsmått är betydligt högre än några av de mest kända teknikföretagen som Nvidia och Super Micro Computer. Den har en pris-till-forward-försäljning på 23, högre än Nvidias 20. SMCI har en forward P/S-multipel på 4 medan Microsoft har 12,86.

Fortnox aktieuppgång tog fart efter att de publicerade starka finansiella resultat i februari. Dess totala försäljning steg till 451 miljoner kronor, en ökning med 26 % från samma kvartal 2022. Rörelseresultatet steg till 186 miljoner kronor medan resultatet efter skatt steg till 188 kronor.

För året steg bolagets intäkter till 1,6 miljarder kronor medan vinsten efter skatt landade på 570 miljoner kronor. I dollartal uppgick vinsten till 53 miljoner dollar medan omsättningen uppgick till över 151 miljoner dollar.

Den andra stora oro för Fortnox är dess totala adresserbara marknad (TAM). Tidigare noterade Fortnox att företaget riktade sig till 800 000 kunder i Sverige. Det har nu ökat sin TAM till 1,5 miljoner, bestående av alla företag i landet. I en anteckning nyligen sa en analytiker detta om Fortnox.

“Vi tror att den svenska marknaden är avsevärt penetrerad och att den återstående delen är enskild näringsidkare, med intäktsmöjligheter betydligt mindre.”

Fortnox aktiekursprognos

Copy link to section
fortnox stock

FNOX-diagram av TradingView

Det veckovisa diagrammet visar att FNOX aktiekurs har iscensatt en stark hausseartad trend under de senaste åren. Den ligger nu på sin högsta nivå någonsin. Senast steg aktien över den viktiga motståndspunkten på 77,92 kronor, dess högsta punkt den 8 maj. Den har nu ogiltigförklarat dubbeltoppsmönstret.

Fortnox aktiekurs har hållit sig över 50-veckors och 100-veckors exponentiella rörliga medelvärden (EMA). Det genomsnittliga riktningsindexet (ADX) har stigit till 25, den högsta punkten sedan november förra året.

Därför, även om aktien kan ha lite mer uppsida, finns det en sannolikhet att den kan dra sig tillbaka på grund av mönstret med dubbeltopp. Om detta händer kommer den sannolikt att dra sig tillbaka till supporten vid 70 kr.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals idag.

Learn more
Aktier & Fonder Europa Marknadsanalys Teknologi Världen