Kakaoprisprognos: köpa dippen eller sälja ripan?

Av:
May 3, 2024
Listen
  • Kakaopriset är på väg mot sin värsta månatliga krasch på flera år.
  • Den har sjunkit med mer än 37 % från sin högsta nivå i år.
  • Den här kraschen sker på grund av vinsttagning.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Kakaopriset har drabbats av en dramatisk vändning de senaste dagarna. Efter att ha chockat världen med en anmärkningsvärd ökning som drev den till $12 253 i april, har den nu fallit med mer än 37%. Det handlades till $7 658 på fredagsmorgonen.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Kakaons uppgång och fall

Copy link to section

För att vara tydlig: kakao är fortfarande en av de bäst presterande råvarorna i år även efter att ha tappat över 37 % av sitt värde. Den har skjutit i höjden med nästan 90 % från sin lägsta nivå i januari och med 265 % från sin lägsta punkt 2020.

Kakaopriset, som jag har skrivit tidigare , hoppade på grund av den allmänna bristen på utbud och efterfrågan. Efterfrågan har ökat kraftigt globalt, med hjälp av den växande medelklassen och mer konsumtion i asiatiska länder.

Samtidigt har de flesta kakaoproducerande länder ställts inför många utmaningar som har påverkat produktionen. Den första viktiga frågan är att kakao under lång tid var en förlustbringande gröda, vilket ledde till underinvesteringar i nyckelländer.

Som ett resultat visade vårt besök i Elfenbenskusten och Ghana att de flesta kakaoträden var gamla, vilket påverkade deras avkastning. Samtidigt har det varit en del problem med vädret och sjukdomar, särskilt i Elfenbenskusten. Nyligen inträffade en stor brand i en kakaogård i Nigeria, ett annat toppproducerande land.

Kakao skiljer sig från andra grödor som majs och sojabönor eftersom det bara produceras i ett fåtal länder. Som sådan kan andra länder inte komma in i branschen på grund av klimat- och markfaktorer.

Det tar också några år för kakaoträd att börja producera produkter. Därför, medan många bönder i Ghana och Elfenbenskusten nu rusar tillbaka till industrin, kommer effekten av denna produktion att märkas under de kommande fem till sju åren.

Kakaopriset steg också på grund av hedgefonder och handlare, som har allokerat miljarder dollar i branschen. Nu sker den pågående kraschen när dessa deltagare avvecklar sina affärer.

Kakaoprisprognos

Copy link to section

Kakaodiagram av TradingView

Om vi vänder oss till veckodiagrammet ser vi att priset på kakao nådde en topp på 12 253 $ förra månaden. Det har nu sjunkit under de senaste två raka veckorna, som jag förutspådde. Bara den här veckan har kakaon sjunkit med cirka 30 %, det sämsta resultatet någonsin.

Relative Strength Index (RSI) har kraschat från den extrema överköpta nivån på 96,4 till cirka 53. Detsamma gäller bland andra oscillatorer som MACD och Stokastiska Oscillator.

Denna reträtt sker på grund av vinsttagande bland investerare som har tjänat en förmögenhet under rallyt. Den har också gått in i nedskrivningsfasen av Wyckoff-metoden, som kännetecknas av mer försäljning än köp.

Därför är utsikterna för kakao baisse med nästa punkt att titta på är på $7 000. Jag misstänker dock att en kort comeback kommer att ske under de närmaste dagarna i en process som kallas en död kattstuds.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Jordbruk Marknadsanalys Råvaror