Nikola aktiekurs ligger på en pivotal nivå då riskerna kvarstår

Av:
May 16, 2024
Listen
  • Nikolas aktier har sjunkit till en viktig stödnivå.
  • Företaget har gjort stora framsteg men står inför betydande risker.
  • Det kommer sannolikt att behöva skaffa ytterligare kontanter allt eftersom dess förluster fortsätter.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Nikola ( NASDAQ: NKLA ) aktiekurs har fastnat på en avgörande stödnivå när investerare smälter de senaste finansiella resultaten. Den handlades på 0,567 dollar på torsdagen, en viktig nivå sedan den var den lägsta nivån i juni förra året. Den har rasat med över 36 % i år och med över 99 % från sin högsta punkt någonsin.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Tillväxt till en betydande kostnad

Copy link to section

Nikola Corporation har gjort bra ifrån sig under de senaste åren när de arbetat med att utveckla sina vätgasbilar. Man började tillverka sin HYLA-lastbil under fjärde kvartalet och levererar dem redan till kunder.

Företaget sålde 40 lastbilar under det fjärde kvartalet, vilket ger det totala antalet sålda enheter till 75. Dess kvartalsvisa leveranssiffra var högre än väntat och ledningen tror att det kommer att sälja mellan 300 och 350 lastbilar i år.

På den övre sidan av sin vägledning förväntas HYLA-lastbilen inbringa cirka 133 miljoner USD i intäkter i år. Analytiker förväntar sig att företagets intäkter kommer in på över 140 miljoner dollar i år, en stor ökning för ett företag som tjänade 35 miljoner dollar 2023. Dess intäkter förväntas bli 428 miljoner dollar 2025.

Därför går företaget, till nominellt värde, bra, med hjälp av subventioner från den federala regeringen och delstaten Kalifornien.

Det finns dock flera farhågor, vilket förklarar varför aktien har rasat kraftigt. För det första kommer dess tillväxt till en kostnad och att öka kommer sannolikt att bli dyrt. Nikolas intäkter under första kvartalet var över 7,4 miljoner dollar medan nettoförlusten var över 147 miljoner dollar.

Den förlustbringande trenden kommer sannolikt att fortsätta även om den har avslutat hanteringen med BEV-återkallelse. Men som vi har sett med andra företag som Lucid och Rivian tar det en lång period för ett elbilsföretag att börja gå med vinst.

Utmaningen för Nikola är att den sannolikt kommer att behöva samla in ytterligare medel sedan det avslutade det senaste kvartalet med över 345 miljoner dollar i kontanter och motsvarande. Den har också 1,2 miljoner dollar i begränsade kontanter. Även om det rör sig om enorma summor, finns det en möjlighet att det kommer att samla in pengar senare i år.

Den andra utmaningen för Nikola är att kostnaderna för vätgasbränsle fortfarande är höga medan logistiska problem är enorma.

I en rapport tidigare i år sa S&P att Kaliforniens vätgasnätverk hade betydande tillförlitlighetsproblem. Den noterade också att vätebränsle var tre gånger högre än diesel. Detsamma gäller med själva vätgasbilarna. Därför kan adoption av dessa lastbilar ta tid.

Nikola aktiekursprognos

Copy link to section
nikola stock

NKLA-diagram av TradingView

NKLA-aktien har varit i en stark baisseartad trend i år då oron för dess vinster och balansräkning kvarstår. Den ligger nu på det avgörande stödet på $0,5828, dess lägsta punkt den 14 mars och 18 januari. Dessutom svävar aktien något över $0,5333 (låg juni 2023).

Nikola har rört sig under 50-dagars och 25-dagars exponentiella glidande medelvärden, som nyligen bildade en crossover.

Det finns tecken på att det har bildat ett mönster för huvud och axlar, vilket pekar på fler nackdelar. Om detta händer kommer det att sjunka till nästa psykologiska nivå vid $0,40. Att shorta aktien är dock riskabelt eftersom den kan gå igenom en stor kortpress.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals™ idag.

0/10
Learn more
Aktier & Fonder Tillverkning