Prisanalys för apelsinjuice: förvänta dig saftig avkastning framåt

Av:
May 29, 2024
Listen
  • Prisuppgången för apelsinjuice tog fart den här månaden och har nått sin rekordnivå någonsin.
  • Analytiker på Rabobank uppskattar att 40 % av alla Brasiliens träd har den gröna sjukdomen.
  • USA:s apelsinproduktion har också fallit hårt under de senaste åren.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Priset på apelsinjuice fortsatte sin hausseartade fart denna vecka då investerare fokuserade på den förändrade efterfrågan och utbudsdynamiken. Data från TradingView visar att priset på fryst apelsinjuicekoncentrat steg till cirka 500 USD, högre än den lägsta nivån på 290 USD hittills i år. Den har skjutit i höjden med över 440 % från sin lägsta punkt 2020.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Efterfrågan och utbudsdynamik

Copy link to section

Priset på apelsinjuice har skjutit i höjden under de senaste åren mitt i den pågående efterfrågan och utbudsdynamiken. Industrin har fortfarande haft ett utbudsunderskott på grund av väderrelaterade händelser och sjukdomar i nyckelländer som USA och Brasilien.

I USA har branschen fortfarande tjatat om orkanen Irma, som hände 2017 och förstörde de flesta apelsinträden i landet. Produktionen har varit i en stark nedåtgående trend sedan dess och kommer att fortsätta med ett underskott.

De senaste uppgifterna visade att Floridas apelsinproduktion har fortsatt att sjunka. All produktion av apelsiner sjönk med 5 % från marsprognosen och trenden kan fortsätta under de kommande åren.

Det finns tecken på att många apelsinbönder i Florida har börjat plantera fler apelsinträd för att dra nytta av det senaste priset. Men till skillnad från grödor som majs och sojabönor tar det fler år för apelsinlundar att börja producera.

Den andra utmaningen för apelsin är att Brasilien, den största apelsinproducenten, går igenom stora utmaningar. Senast noterade en rapport från Rabobank att över 40 % av alla apelsinträd i landet lider av grönare. Detta är en allvarlig sjukdom som i slutändan dödar apelsinträdet.

Brasiliens bönder har också kämpat på grund av högre temperaturer och lägre nederbördsnivåer de senaste åren. Som jag har skrivit tidigare förväntar sig analytiker att apelsinproduktionen i Brasilien minskade med en fjärdedel under första kvartalet till 232 miljoner lådor.

Därför överväger många apelsinproducerande företag alternativ, med japanska företag som går över till mandariner. Det är oklart om denna övergång kommer att fungera på lång sikt.

Apelsinjuice prisprognos

Copy link to section
orange juice

Orange diagram av TradingView

Veckodiagrammet visar att priset på apelsinjuice har varit i en stark uppåtgående trend under de senaste åren. Det har skjutit i höjden från cirka 90 USD 2020 till nästan 500 USD. Senast har den skjutit i höjden över den avgörande motståndspunkten på $428,45, dess högsta sving i mars i år. Det har nu ogiltigförklarat ett dubbeltoppmönster.

Apelsinjuice har stigit över 50-veckors och 100-veckors exponentiella rörliga medelvärden (EMA). Oscillatorer som Relative Strength Index (RSI) och MACD har fortsatt att stiga, vilket signalerar att det har ett hausseartat momentum.

Därför har orange mer uppsida när utbudsunderskottet fortsätter. Om detta händer kommer koncentratpriset att hoppa till cirka 550 USD under de kommande månaderna.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

USA Jordbruk Marknadsanalys Råvaror