ZetaChain: hvidbogsanalyse og interview

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan er dataanalytiker hos Invezz, der kombinerer kvantitative færdigheder og en makrobaggrund for at kompilere analyser om en række… læs mere.
on mar 10, 2022
  • ZetaChain sigter mod at løse problemet med interoperabilitet, og har netop udgivet deres hvidbog.
  • Kryds-blockchain løsninger er i øjeblikket begrænset til indpakning eller brobygning.
  • Vi dykker ned i hvidbogen og interviewer det anonyme team bag projektet.

I dette stykke tager vi et kig på ZetaChain, en grundlæggende blockchain-protokol, der er designet til at forbinde alle blockchains i ét sammenhængende, interoperabelt miljø. Nu hvor hvidbogen er live, så vil vi nu dykke lidt dybere ned i projektet og interviewer teamet for at lære deres tanker at kende.

Problemet

Vi kender alle problemet med Web3 – interoperabilitet. Personligt er jeg overbevist om, at fremtiden for kryptovaluta er interoperabilitet, og derfor har jeg interesseret mig meget for ZetaChain-hvidbogen.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Som det allerførste ville jeg gerne spørge ZetaChain om hvorfor de følte, at én blockchain ikke kunne styre dem alle sammen, men så opdagede jeg, at de havde skitseret det som en central del af deres hvidbog: “Mens nogle mennesker har en tendens til at favorisere én kæde til at styre dem alle, så er virkeligheden at blockchain-teknologien og -markederne udvikler sig i et forbløffende tempo, og det bliver mere og mere tydeligt at fremtiden for økosystemet vil bestå af flere blockchains, der tjener deres eget formål med deres egne unikke former for sikkerhed, decentralisering, skalerbarhed, hastighed, omkostninger, overholdelse og så videre”.

Det er en logik, som jeg er helt med på.

Lige nu er løsninger på tværs af de forskellige blockchains begrænset til indpakning eller brodannelse, som er klodset og ineffektivt, såvel som skræddersyet til det pågældende par af specifikke blockchains. Der er tale om fragmenterede løsninger, som også introducerer et yderligere risikolag. Så der er helt sikkert et problem, der skal løses her.

Teamet og investorerne

En vigtig oplysning for enhver potentiel investor er teamet der står bag projektet, samt hvem der allerede har investeret i projektet.

CoinJournal : “Grundlægger-teamet er anonymt, hvilket er almindeligt i kryptovaluta rummet. Hvad er årsagerne til, at teamet vælger at skjule deres identiteter? Kan du afsløre noget om deres baggrund?”

Z etaChain: Vi planlægger ikke at forblive anonyme for evigt. Lige nu holder vi hovedet nede i forbindelse med at bygge ZetaChain, og vi planlægger at dele mere om vores baggrunde, når vi er tættere på lanceringen. Vi har bygget kryptovaluta produkter og protokoller siden 2013. En af vores ledende bidragydere skabte en af de første DApps i forbindelse med mikro-transaktioner på Bitcoin, udførte produkt og ingeniørarbejde på en af de største børser og skabte også en af de mest brugte tokens.

En af de ting der vil få potentielle investorer til at spidse ører er de store navne, der nævnes i pressemeddelelsen. Den nylige afslutning af en indledende seed-finansieringsrunde offentliggjorde navnene på Nathalie McGrath, en tidlig medarbejder hos Coinbase, JD Kanani fra Polygon og andre investorer, der i øjeblikket eller tidligere var ansat hos Coinbase- og Binance-ansatte (Juan Suarez, Dan Romero, Sam Rosenblum, John Yi ).

CJ: ”Påtager McGrath, Kanani, Remero, Rosenblum og/eller Yi rollen som passive investorer eller har de en mere aktiv rolle i ZetaChain? Kan du afsløre, i hvilket omfang de er involveret?”

ZC: Juan Suarez og Nathalie McGrath er rådgivere og har været involveret fra de tidlige stadier af projektet og rådgivet os om henholdsvis juridiske og menneskelige spørgsmål. De andre er passive investorer.

Løsning af problemet

Så vi kender problemet med interoperabilitet fra det foregående afsnit. Kort sagt vil dem der løser interoperabilitets-problemet ryge lige til toppen af kryptovaluta rummet. Mange har til dato forsøgt at gøre dette uden held – ZetaChain er den seneste til at tackle dette problem, og stræber efter at skabe en broløs omnichain.

CJ: “Mange projekter har haft til formål at løse interoperabilitets-problemet uden brug af brobygning eller indpakning, hvilket vi godt ved ikke er en perfekt løsning. Hvad adskiller ZetaChain fra alle de andre, der har prøvet dette før?”

ZC: Vores interoperabilitets-løsninger omfatter to trin: meddelelsesoverførsel og originale cross-chain smart kontrakter. Zeta Message Passing Interface er den mest komplette meddelelses-overførselsløsning vi kender til, som håndterer tilbagevenden. Den originale cross-chain vision er unik – der findes ingen agnostisk, decentraliseret, cross-chain smart kontrakt platform som vi kender til.

Teknik

Ved at give et overblik over det tekniske, der er skitseret i hvidbogen, så er ZetaChain en Proof-of-Authority-konsensus, men vil med tiden overgå til Proof-of-Stake; protokollen er baseret på Cosmos SDK.

CJ: “Det tekniske er forståeligt nok meget komplicerede for et mål af denne størrelsesorden. Kunne du gøre dit bedste for at forklare et mindre teknologikyndigt publikum, hvordan ZetaChain forventer at nå dette mål?

ZC: For at sige det enkelt, så giver ZetaChain udviklere mulighed for at bygge cross-chain DApps, der øjeblikkeligt sætter sig på de forbundne blockchains (ingen indpakning, brodannelse osv.). ZetaChain observerer de forbundne blockchains og har kontoer på disse. Udviklere kan programmere ZetaChain med smarte kontrakter til at reagere på hændelser på forbundne blockchains og udføre handlinger på forbundne blockchains i henhold til en forudbestemt logik. ZetaChain er afhængig af en konsensus mellem validator noder for at sikre sig selv og en distribueret tærskelsignaturordning for at sikre de private nøgler på tilsluttede blockchains for at undgå et enkelt fejlpunkt. PoS giver validatorer incitamenter til at handle i overensstemmelse med protokollen.

CJ: “Hvad fik dig til at vælge Proof-of-Stake og Cosmos SDK – overvejede du nogensinde en anden rute? Kender du tidsplanen for overgangen til Proof-of-Stake?

Z C: Vi overvejede andre løsninger såsom Polkadot Substrate, men Cosmos SDK ser ud til at være den mest modne, pålidelige og udvidelige løsning, og den har et fantastisk økosystem. Vi planlægger at gå over til PoS inden udgangen af dette år.

Så målet her, ligesom mange andre lignende projekter, er at levere generisk blockchain-support til at forbinde til smarte kontrakt-blockchains (f.eks. Ethereum, Solana, Terra osv.). Men det, der især er interessant ved ZetaChain er løftet om ikke blot at opnå dette, men at give støtte til ikke-smarte kontrakt blockchains såsom Bitcoin og Dogecoin.

CJ: “Har du overvejet kun at yde støtte til smart kontrakt blockchains, snarere end både smart kontrakt og ikke smart kontrakt blockchains (såsom Bitcoin og Dogecoin)? Hvor vigtig anser du inkluderingen af ikke-smarte kontrakt blockchains at være?”

ZC: “Begge dele. Vi synes at ikke-smarte kontrak blockchains som Bitcoin er meget vigtige. Eksempelvis har Bitcoin-netværket langt den største likviditet; det er den mest stabile og sikre platform, og har en lang og dokumenteret historie og vil sandsynligvis være en stor spiller – hvis ikke den dominerende spiller – i lang tid. Desuden har Proof-of-Work-blockchains deres egen unikke styrke ved at være ekstremt enkle, robuste og åbne for deltagelse. At være i stand til at inkorporere blockchains, såsom Bitcoin i en multi-blockchain fremtid er naturligvis nødvendigt.

Præsentation

Det virker trivielt i vore dage, men mange hvidbøger skiller sig straks ud for at være dårligt skrevet, præsenteret eller indeholdende grammatiske og formateringsfejl. ZetaChain har ingen sådanne problemer, og består således den første prøve. Det er utroligt, hvor mange hvidbøger jeg smider ud efter blot at have læst en enkelt side – det er virkelig en forudsætning i min hvidbog, at have en grundlæggende element af professionalisme. ZetaChain hvidbogen er minimalistisk, ren og velformuleret.

CJ: “Hvor længe har holdet arbejdet på ZetaChain?”

ZC: Vi begyndte at arbejde på ZetaChain i juni 2021.

Tokenomics

Jeg bemærkede dog, at tokenomics ikke er inkluderet i hvidbogen. Jeg kontaktede teamet for at få lidt klarhed over dette, i betragtning af hvor vigtigt det er for nye mønter. Hvad er hval-koncentrationen; kunne et lille antal indehavere kontrollere projektet? Hvor mange tokens beholder teamet til sig selv – er incitamenterne tilpassede?

CJ: “Er der en grund til, at tokenomics blev udeladt fra hvidbogen? Hvor mange tokens vil blive leveret, hvor mange beholdes af teamet/virksomheden? Hvor mange har de største investorer?”

ZC: Vi arbejder stadig på dette og planlægger at dele disse oplysninger, så snart alting er faldet på plads.

Fremtid

Når man skal vurdere en investering, så er det altid vigtigt at gennemføre en scenarieanalyse. Da dette er kryptovaluta, så kan du selvfølgelig risikere at miste det hele og stå tilbage til med intet. Men hvad sker der, hvis opsiden bliver til en realitet?

CJ: “Hvad ser du som den potentielle størrelse af markedet her, og opsiden af projektet i forhold til markedsværdi? Har du en mål-markedsværdi?”

ZC: Vi er fokuseret på at øge anvendeligheden af ZETA tokenet ved at levere den bedst mulige oplevelse for udviklere, hvilket igen ville muliggøre en rigtig god brugeroplevelse.

CJ: “I betragtning af fraværet af en køreplan i hvidbogen, kan du så venligst skitsere din køreplan/milepæle for at komme videre?”

ZC: Ja, vi planlægger at udgive en detaljeret køreplan i den nærmeste fremtid, men på højeste niveau vil vi gøre tingene i 3 trin. Det første trin er at muliggøre interoperabilitet mellem de forskellige blockchains ved hjælp af meddelelsesoverførsel. Det andet trin er at aktivere originale smarte kontrakter på ZetaChain, mens det tredje trin er at aktivere omnichain smarte kontrakter. Vi planlægger at gennemføre alle disse ting inden udgangen af året.

Kommunikation

Kommunikation fra teamet er af afgørende betydning i kryptovaluta verdenen. Det er dette der gør branchen så unik – den kontakt man kan have med andre investorer og stiftende medlemmer er virkelig unik. Telegram- og Discord-servere eksisterer normalt ikke for aktier eller andre aktiver. Dette får bare endnu større betydning, hvis teamet er anonymt.

CJ: “I betragtning af at vi stadig befinder os i de meget tidlige stadier, så er dine Telegram- og Discord-kanaler ganske stille. Er der en tidslinje for, hvornår du planlægger at forøge disse, og hvor meget kommunikation forventer du at have med investorer eller potentielle investorer fremadrettet?”

ZC: Ja, vi planlægger at afslutte disse ting efter vi har frigivet hvidbogen, og vi kan begynde at engagere os med yderligere udviklere til applikationer, der kan bygges ved hjælp af ZetaChain.

Idet ZetaChain begynder at udvikle sig, så vil det bestemt være interessant at følge dette ambitiøse projekt fremadrettet. Som skitseret ovenfor ryger den der løser interoperabilitets-problemet lige til toppen af kryptovaluta verdenen.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, Capital.com
9.3/10
75.26% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.