Interview: hvordan vil inddrivelsen af Mt Gox’s $3.3 mia. bitcoin påvirke markedet?

Af:
op jul 29, 2022
  • Den tidligere Bitcoin-børs Mt Gox indstillede driften i 2014 efter et tab af 650.000 bitcoins.
  • Retssager er stadig i gang, men 137.000 bitcoins vil blive tilbagebetalt til de originale indehavere ($3.3mia)
  • Mange er bekymrede over, at oversvømmelsen af udbuddet vil sænke bitcoin-prisen

Mt Gox, der var den første kryptovaluta børs til at vinde mainstream appel, er for længst gået i glemmebogen som et klassisk skræmmeeksempel.

Børsen blev lanceret i 2010 – knap et år efter at Satoshi Nakamoto introducerede verden til Bitcoin, og håndterede i løbet af blot fire år over 70% af de samlede Bitcoin-transaktioner på verdensplan. Men pludselig i februar 2014 var den pist væk. Driften blev brat indstillet, der blev indgivet konkursbeskyttelse, og vigtigst af alt manglede, så forsvandt 650.000 bitcoins.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Den seneste udvikling i retssagen har imidlertid sat en kæp i hjulet og afsløret, at 137.000 bitcoins vil blive inddrevet.

Spørgsmålet bliver nu – med denne skattekiste af bitcoins til en værdi af omkring $3,3 milliarder til de aktuelle priser, hvilken effekt vil dette have på markedet?

Mt Gox-indehavernes handlinger (vil) afspejle den overordnede branchestemning, og være særligt vejledende for, hvor OG’erne står, når det kommer til Bitcoins prispotentiale

Kiril Nikolov, DeFi Strategy hos Nexo

Jeg fik et bud på dette fra Kiril Nikolov, der arbejder indenfor DeFi Strategy hos Nexo , kryptovaluta udlånsplatformen i forbindelse med hvordan dette ville påvirke markedet.

Set i lyset af Celsius’ seneste aflastning af en vognfuld wBTC, så stillede jeg selvfølgelig også nogle spørgsmål om dette – såvel som hvordan hele Celsius-skandalen påvirker Nexo og branchen som helhed.

Bitcoin tilstrømningen som følge af Mt Gox-udgivelsen vil uden tvivl have en øjeblikkelig påvirkning på markedet. Hvor stor denne påvirkning vil være vil udelukkende afhænge af Mt Gox sagsøgernes beslutninger; med andre ord – vil de vælge at sælge, låne mod dem for at drage fordel af fremtidige prisstigninger eller hodle

NikolovInvezz (IZ): Tror du, at markedet allerede har fået den opfattelse, at Mt Gox-sælgerne vil aflaste en portion af deres Bitcoin?

Kiril Nikolov (KN): Ja, det ville være en rimelig antagelse, selvom der ikke er nogen måde at vide dette med sikkerhed, før vi rent faktisk ser begivenhederne udspille sig.

IZ: I betragtning af den lange periode mellem nu, og det tidspunkt hvor indehaverne mistede adgangen til deres mønter med Mt Gox, så vil mange have oplevet ændringer i deres livsstil, økonomiske forhold og utallige andre faktorer. Mener du derfor, at det er utroligt vanskeligt at forudse, hvad der vil ske her?

KN: Generelt set ville de fleste ofre af Mt. Gox være bedre stillet økonomisk, hvis de forblev aktive indenfor branchen. Min antagelse er, at de fleste ofre er forblevet aktive indenfor branchen som brugere, udviklere og tidlige brugere og derfor har haft stor gavn af dette.

IZ: Tror du, at vi ville have set en anden reaktion fra investorerne, hvis disse bitcoins blev frigivet til dem sidste år midt i kryptovaluta rallyet, i modsætning til nu, hvor markederne kæmper?

KN: Ja, selvom brugerne paradoksalt nok under markedseuforien måske har været endnu mindre tilbøjelige til at sælge på grund af den opfattede større potentielle opgang midt i tyremarkedet. Desuden var der tidlige likviditetsmuligheder (svarende til det seneste FTX-tilbud om at købe Voyagers fordringer), hvilket har gjort det muligt for brugerne at få tidlig likviditet (Fortress capital har afsat $100 mio. til en sådan tidlig likviditet).

IZ: Nexo forsøger åbenbart at tage afstand fra et forhold til Celsius eller andre uansvarlige kryptovaluta lånere, der har lidt af dårlig risikostyring. Mener du dog, at sådanne virksomheders højprofilerede insolvens har svækket hele branchens omdømme? Er kunderne nu mere forsigtige og tøvende med at efterfølge et udbytte?

KN: Sådan et antal højprofilerede insolvenser og låneudbyder tab har utvivlsomt skadet hele kryptovaluta udlånssektorens renommé. Jeg er kraftigt overbevist om, at de seneste konkurser ikke vil ødelægge efterspørgslen på afkast og effektive pengemarkeder.

Faktisk er sådanne enorme tab blot en katalysator for hurtigere vedtagelse af mere robuste garanti- og risikostyringsstandarder. Et større skub i retning af transparens vil bane vejen for den næste generation af kryptovaluta-udlånsprodukter og risikooplysningsstandarder.

Vores team har taget de første skridt med vores 40+ licenser og registreringer og vores realtidsattestering (der også anvendes af virksomheder, såsom Kraken), og vi forventer, at andre også vil anvende denne tilgang.

Reviderede virksomhedsregnskaber bliver standarden indenfor institutionel finansiering for både fonde og långivere. Indtil sådanne standarder er på plads, og branchen modnes, så vil vi forblive konservative og stole på automatiseringen og oversikkerheden for at drage fuld fordel af, hvad de digitale aktiver har at byde på.

IZ: Mener du, at Celsius-indehaverne nogensinde vil få en del af deres bitcoins eller andre kryptovalutaer tilbage?

KN: Om baggrunden: Jeg mener, at konkursbehandlingen i tilfældet Celsius er bundet til at være langsom og ineffektiv med mange kantsager; hvor uventede oplysninger og indbyrdes afhængigheder indenfor branchen vil se dagens lys.

Celsius-brugerne vil have en lang og udmattende proces foran sig, hvor procedurer fra kryptovalutaerne og deres salgstiming (i modsætning til stablecoins/fiat-valutaer) udgør den største usikkerhed for likvidatorerne i forbindelse med, hvad der er fair fordeling og den korrekte timing.

IZ: Overraskede prispåvirkningen af, at Celsius aflæssede deres wBTC dig? Og hvad bruger du i forbindelse med den måde, som det hele foregik på, til din analyse af, hvad der vil ske med Mt Gox-bitcoins?

KN: Der er en væsentlig forskel, idet wBTC Celsius-salget er et brandudsalg med stort hastværk. En enkelt sælger med et akut behov for likviditet vil næppe have en lignende påvirkning på et marked med tusindvis af langtidsindehavere.

For at have den samme nøjagtige effekt, så ville Mt. Gox have brug for et hidtil uset niveau af koordinering mellem indehaverne for derved at fremprovokere den samme type salgspres. Når dette er så sagt, så tror jeg at salgspresset, selvom det potentielt er overvurderet, har potentialet til at have en betydelig væsentlig påvirkning på de nuværende priser.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money