Reallønnen falder 3,5%, hvilket viser økonomiens problemer

Af:
op aug 1, 2022
  • Lønningerne er steget 5,3% fra år til år
  • Når inflationen lægges oveni, så betyder dette, at reallønnen er faldet med 3,5%.
  • Metriske nøgleovervejelser til Fed, som har hævet 75 bps to gange i træk, med et marked, der er steget 12%.

Inflationen raser fortsat, som vi alle sammen ved.

Reallønnen falder

Men lønningerne følger dog ikke med inflationen. Lønningerne steg 1,4% i andet kvartal og 5,3% fordelt udover året, der sluttede i juni, hvilket er ifølge Bureau of Labor Statistics’ Employment Cost Index, der blev offentliggjort denne fredag.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Selvom dette i princippet er en glimrende bonus for arbejdstagerne, så falder indkomsten i virkeligheden i reale termer, hvis man medberegner den voldsomme inflation – nu hvor reallønnen er faldet med 3,5% i løbet af det seneste år. Med et arbejdsmarked presset i kølvandet på pandemien, så har arbejdsgiverne valgt at hæve lønningerne for at kunne ansætte til åbne roller. Men med den nuværende overophedede økonomi, der er resultat af en ustandselig valutaudskrivning i løbet af de sidste to år, så har prisstigningerne på varer nu overgået lønstigningerne.

Dollarstyrken

Nu hvor den globale økonomi er aftagende og stemningen er vendt – så er aktiemarkederne styrtdykket – så er dollaren steget, hvilket er almindeligt i recessionstider, idet investorerne strømmer i retning af den globale reservevaluta, der opfattes som den sikreste af sikre investeringer.

Den reelle velstand falder

Dog er dollarens styrke dog kun i relativ i forhold til de andre fiat-valutaer. Når dette plottes mod rigtige varer, så falder værdien – hvilket kunne vise, hvordan reallønnen falder. Desuden gør dollarens styrke den amerikanske eksport dyr, hvilket er endnu et problem, idet økonomien har to negative kvartaler i forbindelse med BNP-vækst, hvilket generelt betragtes som selve definitionen af en recession.

Feds reaktion

Lønbeskæftigelses omkostningsindekset er en vigtig overvejelse for Fed, hvor Fed-formand Jerome Powell endda omtalte indekset som værende “vigtigt” på mødet denne onsdag.

Efter en anden forhøjelse på 75 bps i træk i denne måned, så sneg der sig dog forventninger ind i markedet om, at de værste aspekter af Fed-politikken kunne være medregnet i prisen, og at markederne er steget mere eller mindre på samme måde. I skrivende stund er S&P 500 steget med yderligere 1,1% denne dag.

I sammenligning med de laveste niveauer i juni, så er aktiemarkedet nu steget med 12%. På trods af at stemningen også er stigende, så resulterer et skrøbeligt geopolitisk klima såvel som Fed, der stadig er tilbøjelige til at skifte retning, for slet ikke at nævne det meget virkelige problem i forbindelse med en leveomkostningskrise og aftagende vækst, så ville det stadig være for tidligt at sige, at vi er ude af skoven endnu.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money