CPI underkoger inflationen – Interview m/ Truflation

Af:
op aug 2, 2022
  • Den officielle CPI-inflation på 9,1% ligger langt under det, som de fleste mennesker oplever til dagligt.
  • Regeringens rapportering om inflationen er en interessekonflikt, da de ønsker at holde inflationen lav.
  • Truflation er en anden metode, der tillader mere uafhængige, gennemsigtige, hyppige og nøjagtige målinger.

Der er uden tvivl ikke noget større problem i dagens økonomi end den voldsomme inflation, som vi lige nu ser over hele kloden.

Den amerikanske inflation nåede et 40-årigt højdepunkt på 9,1% ifølge den seneste CPI-måling. På tværs af Atlanten i Storbritannien er situationen den samme med 9,4% af aflæsningen for juni – ja, over hele Europa ser vi lignende tal.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Men med de amerikanske tal ofte i nyhedsoverskrifterne, er CPI så virkelig en pålidelig målestok at gå ud fra? Hvis du spørger den gennemsnitlige borger på gaden, hvilken procentdel inflation de tror de oplever i øjeblikket, så er det sandsynligt, at deres svar vil ligge et godt stykke over den “officielle” CPI-sats på 9,1%.

Denne underkogning er, hævder mange, biproduktet af, at regeringens rapportering om inflationen er selve definitionen af en interessekonflikt. Politikernes popularitet afhænger nemlig af at holde offentligheden tilfredse, og inflationen er universelt foragtet. Så har regeringen derfor ikke alle de nødvendige motiver til at holde dette tal så lavt, som overhovedet muligt?

Dette bringer mig i retning af Truflation, det er en virksomhed, der har til formål at levere uafhængige, censur-resistente finansielle og økonomiske data på blockchainen. Dette er en utroligt “2022”-beskrivelse af en virksomhed, men i det store og hele arbejder den med at udnytte blockchainens evne til at give 100% gennemsigtige – og forhåbentlig mere nøjagtige og uafhængige – aflæsninger af en række forskellige målinger. En af disse målinger, og den vi vil fokusere på her, er inflationsraten.

Jeg tror bestemt på, at der er mulighed for innovation her, og det frustrerer mig, at så mange ikke forstår, hvordan CPI rent faktisk måles. Jeg var derfor temmelig begejstret for at interviewe Stefan Rust, der er CEO for Truflation, om manglerne ved CPI, og hvordan Truflations tilgang kan hjælpe på dette. Læs hele interviewet nedenfor og vurder selv, hvilken målestok der er den bedtse. Personligt tror jeg ikke der er nogen debat her…

Invezz (IZ): Kan du opsummere, hvad du mener er problemerne med CPI-målestokken?

  • Metode: De statistiske metoder, der bruges til at beregne inflationen, er forældede, og ofte baseret på partiske undersøgelser, ved hjælp af statistiske udjævningsteknikker og andre justeringer.
  • Hyppighed: Rapporter om CPI/CPIH udgives månedligt uden nogen klar indikation af, hvornår øjebliksbilledet i dataene blev taget (mange datasæt lider af forsinkelser, der er forbundet med undersøgelsens indsamlingscyklusser).
  • Gennemsigtighed: Det er ofte ugennemsigtigt, hvordan de forskellige lande indsamler, beregner og justerer inflationen. De underliggende data kan ikke revideres eller verificeres.
  • Bredden af data: Afhængigt af landet, så bruger CPI’er ~ 80K (US) -180K (UK) priser, hvilket tvinger dem til omhyggeligt at vælge deres analyserede kurv af varer og tjenester. Vores data er langt mere robuste, UK-indeks: +10 datakilder på tværs af 8 millioner varer, USA-indeks: +30 kilder, 10 millioner varer.

IZ: Tror du, at regeringen med vilje undervurderer den sande inflation via CPI af politiske årsager, eller tror du, at det blot er et forældet system, som de er tilbageholdende med at ændre, fordi de mener, at det giver en nøjagtig måling af inflationen?

CPI udviklede sig i en årtier lang proces til, hvor det befinder sig nu, nemlig et værktøj, der informerer og tjener regeringerne og deres politikker. Det er ikke designet til præcist at informere offentligheden, investorerne eller virksomhederne.

Regeringer over hele kloden tilskyndes til at holde den rapporterede inflationsrate lav. For eksempel omfatter nogle af incitamenterne i USA: bevarelse af tilliden til den amerikanske dollar som verdens reservevaluta, større forhandlingsstyrke med andre lande, forebyggelse af aktiemarkedernes volatilitet, lavere sociale programmer og pensionsudbetalinger, forebyggelse af panik og inflations gentagelser.

Truflations mål er at hjælpe privatpersoner, investorer, virksomheder og institutioner med at træffe mere informerede beslutninger ved at have adgang til uafhængig og objektiv økonomisk information.

IZ: CPI bliver også ofte kritiseret på grund af det faktum, at det er et indeks for leveomkostninger i stedet for rent faktisk at måle forskellen i priser. På denne måde kan den underrapportere den sande inflation, hvis kunderne skifter produkter som følge af de stigende priser – tager Truflation højde for denne mangel?

CPI Cost-of-Living (COLI)-metoden, sammen med en begrænset opmålingsevne, resulterer i behovet for at udvælge varer, som de tæller i deres kurv af varer og tjenester. Dette kan føre til substitutter, og især når forbrugernes trends ændrer sig.

Truflation løser dette til en vis grad ved at tage den brede bredde af data (>10 millioner varer, med flere prispunkter pr. vare). Ved at tage alle tilgængelige data i alle kategorier, så behøver vi ikke at vælge og vrage mellem varerne i kurven. Forbrugertendenserne vil dog have en vis effekt, idet folk vælger mindre eller billigere varer, eller virksomheder ophører med nogle lagerbeholdninger (SKU’er).

IZ: Tror du, at CPI også døjer med at tilpasse sig ændringerne i varernes kvalitet, og vil Truflation tage højde for dette?

Truflation korrigerer naturligvis for forbrugertendenser gennem den store mængde data. Det er derfor, vi kalder det en udviklertilgang, der gennemser alle data på selve salgsstedet. Truflation justerer ikke for kvalitet, hverken bedre eller værre, da dette allerede er indarbejdet i vores data.

IZ: I øjeblikket har hvert eneste land deres egen teknik til at måle inflationen. Truflation siger, at dets indekser er nemmere at skalere på tværs af forskellige regioner, hvilket gør det muligt at levere forbedret sammenlignelighed – kan du venligst uddybe dette?

Truflation har adgang til globale husholdningsudgifter af høj kvalitet. Vores kategorier og deres relative vægt er baseret på disse data, og er sammenlignelige på tværs af flere lande.

Hvert eneste af vores CPI-indekser har de samme 12-kategoris rammer og beregningsmetoder

De beregninger som vi foretager, er utroligt enkle og gentages på tværs af alle hoved-CPI’erne, bortset fra at vi ikke inkluderer nogen justeringer eller statistiske udjævninger. Et vægtet gennemsnit af prisindekserne.

Vægten er etableret ved at tage flere datakilder, herunder folketællings- og minitællingsdata, BLS/ONS-undersøgelser og flere andre datasæt for at skabe en forbrugerudgiftsdatabase, som derefter valideres med tredjepartskilder, f.eks. madudgifter med detailbånd, data om boliglån mv.

IZ: Tror du, at inflationen bedre kan måles på et pr. person basis i stedet for et pr. dollar basis? For at uddybe, hvad jeg mener, så bruger højindkomstpersoner flere penge, hvilket betyder, at de har en større vægt på indekset. Med andre ord, så afgivet hver dollar en stemme i stedet for hver person, og derfor er inflationen ofte bred i forhold til, hvad fattigere (eller endda mellemindkomst) familier oplever.

Alle ved bedst selv, hvad deres faktiske inflationsrate er. De oplever det dagligt, og hvis de holder styr på deres budgetter, så kan de regne det ud. Det er selvfølgelig ikke alle, der gør dette, så vi arbejder på tilpassede inflationsmuligheder, hvor folk kan se inflationens indvirkning i forhold til deres personlige udgifter.

Hvad angår opdelingen pr. indkomstgruppe, så pegede mange forskere på, at dette ville være interessant at analysere, og med vores forbrugerudgifts tendenser kunne vi netop gøre dette i fremtiden. Med det mener jeg, at vi kunne tælle de forskellige vægtområder for hver indkomstgruppe. For eksempel så vi, at forskellene er meget mere korrelerede til indkomstgrupper end geografiske placeringer.

Vægten vil variere alt efter indkomstgruppe, men bør ikke have en dramatisk effekt på den endelige inflationsrate. De fleste mennesker har brug for lignende ting for at leve. Hvis de rige køber dyrere vin, så vil deres indkøb stadig svare til gennemsnittet for hele landet og for eksempel tilbudsjægere. Derudover køber de rigeste mange ting, der ikke er beregnet i CPI, såsom boliger, aktier og luksusvarer.

IZ: Hvis alle disse data er objektive og uafhængige, kunne en virksomhed (såsom jer selv) ikke bare offentliggøre dem på månedsbasis i stedet for at lægge dem på blockchainen? Jeg forstår selvfølgelig godt at dataene er uforanderlige på blockchainen, men hvis læsningen offentliggøres i et offentligt forum, ville det så ikke have den samme effekt?

Vores data offentliggøres allerede dagligt, og er tilgængelige for alle på app.truflation.com.

Vores data er tilgængelige on-chain gennem et førende decentraliseret oracle-netværk, Chainlink, fordi dette er nemmere at bruge for blockchain-udviklerne. Chainlink oversætter data fra den virkelige verden som Truflations indekser til programmeringssprogene i forskellige blockchains, så dataene kan anvendes til at skabe nye økonomiske produkter og programmerbare penge/kontrakter, dvs. selvjusterende digitale lønninger, inflationsobligationer, TIPS osv.

Derudover bygger Truflation, der er baseret på Chainlink-koncepter for kryptografisk sandhed, en infrastruktur, der garanterer kryptografisk verificerbare data ved at hente information fra flere uafhængige udbydere, og så indsætte dem på blockchainen.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money