Guld falder fortsat efter Federal Reserve ikke vil bukke sig

Af:
op sep 24, 2022
Opdateret: okt 8, 2022
Listen to this article
  • Guld ramte et to årigt lavpunkt her til morgen.
  • Dollaren styrkes fortsat og renten stiger igen, så alternativ omkostningerne ved at holde guld er højere.
  • Idet Fed planlægger at bekæmpe inflationen med næb og kløer, så er der lige nu et loft over guldpriserne.

Det er bare et blodbad over hele linjen på markederne i denne uge. Eller for at være ærlig, så har det været et blodbad hele året.

Selv guldet – det formodede sikre tilflugtssted over dem alle – har kæmpet voldsomt og faldt til et to års lavpunkt denne morgen til $1.656 pr. ounce.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

For mig symboliserer dette, hvor unikt et makromiljø vi befinder os i. For hvis man ser på det historisk, så har guldet altid klaret sig særdeles godt i recessionstider. Og jeg hader at fortælle dig dette, men ifølge den officielle definition er dette lige præcis, hvad vi befinder os i nu.

Ligesom mange andre ting for nylig indenfor økonomiens verden, så er det hele centreret om Jerome Powell og Fed. Guldet er faldet i denne uge efter en række renteforhøjelser i hele bankverdenen, ledet af Powell selv, da Fed annoncerede endnu en renteforhøjelse på 75 bps.

Guldet har traditionelt været en inflationssikring og ville derfor typisk stige, når værdien af kontanter falder. Dette skyldes guldets opfattede forsyningsloft og historiske resultater. Renteforhøjelser signalerer dog en aggressiv stræben mod at bekæmpe inflationen, hvilket betyder, at likviditeten suges ud, og tesen om guld således bliver noget afdæmpet. Derfor faldt markedet igen i denne uge.

Dollaren er nu gået fra styrke til styrke, efterhånden som Fed fortsætter sin nuværende kurs, og med de højere renter er alternativ omkostningerne forbundet med at holde på guld ganske enkelt steget. Disse variabler har nu sluttet sig sammen for at placere et loft, hvor guld kan nå lige nu.

Fed har forudsagt, at renten vil stige til 4,25%-4,50% ved udgangen af året og op til 4,50%-4,75% et år senere. Dette tegner ikke det hele billede af guldholderes velstand.

“Mit hovedbudskab har ikke ændret sig siden Jackson Hole,” sagde Powell ved hans pressekonference i denne uge med henvisning til hans politiske tale ved Feds årsmøde i august et par uger forinden. “FOMC er fast besluttet på at bringe inflationen ned på 2%, og vi vil fortsætte med dette indtil jobbet er klaret.

For guldinvestorer, såvel som alle andre, så vil de håbe, at markedet endelig har medregent dette i priserne. Desværre har de efterhånden håbet på dette i et stykke tid nu.