Verdensbanken advarer om global recession efter vækstprognoser

Af:
op Jan 12, 2023
Listen to this article
  • Verdensbankens rapport tegner et dystert billede for 2022 og advarer om vedvarende kerneinflation.
  • Nye vækstøkonomier vil blive ramt særligt hårdt, rapporterer Bank.
  • Vækstprognoser for 2023 er 0% for euroområdet, 0,5% for USA, 4,3% for Kina.

Lige da markederne begyndte at føles lidt mere optimistiske, så kom en påmindelse om den vanskelige situation verden står overfor. Verdensbanken skar sine vækstprognoser ned denne tirsdag, hvilket tegner et dystert billede af det kommende år for mange nationer.

Global recession på bordet

Verdensbanken forventer en global BNP-vækst på 1,7% i 2023. Bortset fra 2009, som handlede om efterdønningerne af det store finansielle krak, og det COVID-inspirerede 2020, så er dette den laveste rate siden 1993. Du behøver ikke mig til at fortælle dig, at dette ikke er godt.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Endnu mere opsigtsvækkende er det faktum, at prognosen på 1,7% kom ikke for længe efter den sidste rapport i juni 2022, hvor banken forudsagde, at den globale vækst for 2023 ville lande på 3%.

Givet de skrøbelige økonomiske forhold kan enhver ny negativ udvikling – såsom en højere end forventet inflation, bratte rentestigninger for at begrænse den, en genopblussen af COVID-19-pandemien eller eskalerende geopolitiske spændinger – skubbe den globale økonomi ind i en recession

Verdensbanken

Og derfor er “R”-ordet blevet en fast del af de forskellige lande over hele klodens daglige tale. Dette er det dilemma, som centralbankerne over hele kloden står overfor, selvfølgelig. Renteforhøjelser er nødvendige for at dæmme op for den voldsomme inflation, men hæv renten for meget, og en recession vil blive udløst.

Dette har sat gang i et kat-og-mus spil mellem aktiemarkedet og Fed, hvor investorerne forsøger at gætte Feds næste træk og forudsige, om den rent faktisk er så ubøjelig, som den hævder at være i forbindelse med inflationen, eller om de skal kalde dens bluff og antage at der vil ske en vending, hvis tingene bliver for slemme.

Indtil videre har Fed dog ikke spillet med. Renterne er blevet skubbet opad og med inflationen hævet til så høje niveauer – og på trods af et aftagende udsigter i løbet af den sidste måned og håbet om, at inflationen kunne have toppet – så forekommer det stadig mere usandsynligt, at en håndgribelig afmatning ikke vil være nødvendig for at tackle leveomkostningskrisen, der griber landene rundt om i verden.

Hvilke lande forventes at have vækst og med hvilke hastigheder?

Væksten i USA ventes at være på 0,5%, mens eurozonen forudsiges at være flad. “Væksten hos de avancerede økonomier forventes at aftage sig fra 2,5% i 2022 til 0,5% i 2023. I løbet af de sidste to årtier har opbremsninger af denne skala varslet en global recession”, tilføjede Verdensbanken.

Smerten forventes at blive endnu værre for de nye vækstøkonomier, hvoraf mange er tynget af høje gældsbyrder og er dermed ekstra sårbare overfor det stigende rentemiljø. Deres situation forværres af “kombinationen af høj inflation, valuta devaluering, strammere finansieringsbetingelser og anden indenlandsk modvind”

Den forventede vækst på 0,5% i USA i 2023 ligger 1,9% under tidligere prognoser og ville være den svageste præstation udenfor officielle recessioner siden 1970. Dette vil uden tvivl tynge de politiske beslutningstagere i Fed.

I Europa fik eurozonen en nedjustering på 1,9% for at nå frem til 0%-renten, mens Kina har forventet en vækst på 4,3% i år – 0,9% under tidligere prognoser, på trods af at økonomien åbnede op i løbet af de seneste par uger efter en lang periode med COVID-nedlukninger. Kinas vækst faldt til 2,7% i 2022, hvilket er det langsomste tempo siden 1970’erne – bortset fra 2020.

Ligger det værste bag os?

Det helt store spørgsmål er, om det værste nu ligger bag os og om inflationen har toppet. Dette vil være nøglen, der afgør den fremtidige rentebane og skæbnen for den globale økonomi. Verdensbanken bemærkede, at inflationspresset var begyndt at aftage sig, da tæppet faldt for 2022, men advarede om, at den forhøjede kerneinflation kunne fortsætte.

Denne kerneinflation er typisk, hvad politikere fokuserer på, da den fjerner de flygtige varer af fødevarer og energi og er mere lydhør over for pengepolitikken. Med lavere energi- og råvarepriser er de overordnede inflationsrater begyndt at falde, men kerneinflationen har været mere klistret i mange nationer, hvilket peger på en længere periode med høje priser og et mere vedvarende problem.

Banken skitserede det negative argument for markederne:

Den globale inflation kan blive presset højere af fornyede forsyningskæde afbrydelser, herunder til vigtige råvarer, og en forhøjet kerneinflation kunne fortsætte. For at bringe inflationen under kontrol kan centralbankerne blive nødt til at hæve renten mere, end det forventes i øjeblikket

Tiden vil vise, om inflationen har toppet. Indtil videre vil markedet fortsætte med at forudsige inflationstallene og handlingerne fra Fed. Næste stop? Morgendagens CPI-måling i USA, hvilket er den altafgørende månedlige målestok, der sandsynligvis vil påvirke markederne betydeligt – spørgsmålet er i hvilken retning.