Tarinoita matkaltani Ecuadoriin, jossa inflaatioprotestit ovat muuttuneet väkivaltaisiksi

Ohi:
päälle heinä 8, 2022
  • Vietin kolme viikkoa Ecuadorissa, jossa elinkustannusten vastaiset mielenosoitukset muuttuneet väkivaltaisiksi
  • 18 päivän lakko lamauttanut dollaria käyttävän maan ja korostanut inflaation epäoikeudenmukaista vaikutusta
  • Hintavalvonnasta ja polttoaineen hinnanalennuksista sopimus, mutta ongelmat ovat syvällä, eivätkä ratkea pian

Tulipaloja syttyi kaupungeissa. Teitä suljettiin. Liikenneyhteyksiä oli kohteena.

Se oli pelottavaa aikaa monille ihmisille, ja näin tämän omakohtaisesti viime kuussa, kun vietin kolme viikkoa Ecuadorissa. Etelä-Amerikan kansakunta, joka on käyttänyt Yhdysvaltain dollaria sen alkuperäisen sucre-valuuttansa romahtamisen jälkeen vuonna 2000, on lamautettu useiden eri asioiden vastaisten protestien vuoksi, joista merkittävin on elinkustannukset.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Mielenosoitukset ovat saaneet maan pysähdyksiin ja minulla oli onni, että sain lennon ja pääsin ulos, kun asiat muuttuivat todella rumiksi mielenosoittajien tukkiessa valtateitä ja muita reittejä kaupungeissa – jättäen ihmiset loukkuun. Ainakin neljä ihmistä on kuollut ja yli miljardin dollarin vahinkoja aiheutunut. Todellinen vaikutus on kuitenkin pitkäaikainen isku matkailualalle, jonka viljelemiseksi Ecuador on tehnyt niin lujasti töitä. Tämän seuraukset ovat tuhoisat kansakunnalle tulevaisuudessa.

Ecuador on kaunis

Ecuadorin pääkaupunkiin Quitoon laskeutuessani hämmästyin heti kahdesta asiasta: kauneus- ja korkeussairaudesta. Quito on 3000 metrin korkeudessa Andeilla ja happitasot ovat huomattavasti pienemmät. Kävellessäni muutaman ensimmäisen päivän ajan tuntien olevani jatkuvassa krapulassa, olin myös tottunut kylmempään lämpötilaan, joka oli niin korkealla taivaalla.

Mutta kauneus oli upea; vaikuttavat Andien vuoret kaikkialla ympärillä. Kiipeämällä Cotapaxi-tulivuorelle (5 000 metrin korkeudessa, lepohetket olivat välttämättömiä kymmenen metrin välein niukan happipitoisuuden vuoksi) ja suorittamalla kahden päivän vaelluksen Quiton ympärillä, maisema on erilainen, mitä olen nähnyt.

Myös Ecuador kärsii

Mutta maiseman kauneus rinnastui sen rumuuden kanssa, joka alkoi siellä ollessani – protesteihin, jotka muuttuivat nopeasti väkivaltaisiksi.

Alkuperäiskansojen keskusliitto käynnisti toistaiseksi voimassa olevan lakon maassa 13. kesäkuuta, ja se vaati muun muassa polttoaineen hinnan alentamista, terveydenhuolto- ja koulutusrahoituksen lisäämistä sekä useita hintavalvontatoimenpiteitä, jotka kattavat laajan valikoiman tavaroita.

Mielenosoittajat seurasivat moottoriteitä ja tärkeitä liikennereittejä, mikä tarkoitti tapauksia, joissa turisteja kuljetettiin lentokoneilla pois, ja alueita suljettiin kokonaan, jolloin jopa sairaanhoito, kuten paloautot ja ambulanssit, eivät päässeet kaupunkeihin. Viranomaisten ilmoittamat viralliset kuolemantapaukset ovat neljä, mutta puhetta on, että todellinen luku on suurempi.

Kahden viikon kuluttua, maanantaina 27. kesäkuuta, neuvottelut näyttivät lähestyvän ratkaisua, mutta sitten uusi hyökkäys polttoainesaattueeseen tappoi upseerin ja haavoitti kaksitoista, mikä johti siihen, että hallitus peruutti neuvottelut.

Mutta nyt, kun ruokapula on aiheuttanut kaupunkeihin saapuneen ruoan hinnan nousun uskomattomille tasoille, hallitus on pakotettu takaisin neuvottelupöytään ja sopimus on saavutettu, mitä on pidetty suurena voittona ihmisille.

Inflaation suhteettomat vaikutukset

Kaasun hinta alenee 25 sentillä 2,40 dollariin gallonalta osana sopimusta, rajoituksia öljyn etsinnän laajentamiselle Amazonissa, louhinta suojelualueilla kielletään ja useiden tavaroiden hintavalvonta otetaan käyttöön.

Sopimuksen välittäjänä toiminut Monsignor Luis Cabrera totesi, että ”jos valtion politiikka ei ratkaise köyhien ongelmaa, ihmiset nousevat vastarintaan”.

Tämä on inflaation ongelma. Se vaikuttaa suhteettoman paljon köyhiin. Näemme kaikkialla maailmassa yritysten irtisanovan työntekijöitään vastauksena Fedin päätökseen nostaa korkoja. Korkojen nousu tarkoittaa, että investointikannustimet vähenevät ja työttömyys kasvaa. Vastaavasti voimakkaasti velkaantuneiden kotitalouksien, jotka tarvitsevat lainaa (luottokorttia tai muuta), korot ovat kovemmat.

Inflaatio on uskomattoman henkilökohtainen asia, koska se vaikuttaa kaikkiin yhteiskunnan jäseniin – siitä vain kärsivät ne, jotka ovat pulman alaosassa.

Hintasäädöt

Ecuadorin tapauksessa hintavalvonta ei tee mitään. Tämä on syvällä oleva ongelma viime vuosikymmenen ennennäkemättömän rahantulostuksen jälkeen, joka lisääntyi merkittävästi pandemian aikana.

Inflaation hillitsemiseksi kaikki tämä lisätty pääoma on poistettava, mikä onnistuu parhaiten nostamalla korkoja, lisäämällä työttömyyttä ja supistamalla taloutta – muuta keinoa ei ole. Työttömyyden nostamisessa ihmiset ovat teoreettisesti valmiita tekemään työtä halvemmalla, mikä auttaa hillitsemään palkankasvua, jota poliitikot ovat usein käyttäneet puolustaessaan talouden tilaa ja inflaatio-ongelman vakavuutta.

Mitä tästä eteenpäin

”Tiedämme, että meillä on maa, jossa on paljon erimielisyyksiä, paljon ongelmia, ratkaisemattomia epäoikeudenmukaisuuksia ja tärkeitä väestöryhmiä, jotka ovat edelleen syrjäytyneitä”, Ecuadorin hallituksen ministeri, Francisco Jimenez, sanoi sopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä.

Toki tätä lukevat amerikkalaiset voivat pitää Ecuadorissa tapahtuvaa epäolennaisena sen kehityksen vuoksi Yhdysvaltoihin verrattuna, mutta mitä tarkoittaa, että samaa ei ala tapahtua muissa maissa? Talous on huonossa kunnossa, eikä sieltä ole helppoa ulospääsyä. Surullisinta kaikessa on, kuten yleensäkin, kasan pohjalla olevat joutuvat kärsimään.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla., eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money