Miksi dollari on niin vahva?

Ohi:
päälle heinä 19, 2022
  • Yhdysvaltain dollari osui viime viikolla pariteettiin euron kanssa ensimmäistä kertaa 20 vuoteen
  • Tämä on nähty kerta toisensa jälkeen aiempien taantumien aikaan
  • Taloudellinen epävarmuus, aggressiivinen Fed ja nousevat energian hinnat vaikuttavat kaikki yhdessä

Dollarin dominointi valuuttamarkkinoilla jatkuu, sillä viime viikolla nähtiin merkittävä virstanpylväs, yksi dollari yhdellä eurolla. Kurssi oli vain vuosi sitten 1,20 dollaria, USD on kokenut huikean nousun valuuttamarkkinoilla – mutta miksi näemme tämän trendin? Ja vaikka se on hidastunut hieman viime päivinä, jatkuuko sen vahvuus vai voiko käänne tapahtua?

Dollari vahvistuu epävarmuuden aikoina

Dollari on maailman varantovaluutta, useimpien valuuttatransaktioiden yksi puoli – joidenkin arvioiden mukaan jopa 90 %. Suurimpana valuuttana sitä pidetään myös maailman vakaimpana ja turvallisimpana valuuttana. Epävarmuuden aikoina sijoittajat kerääntyvät turvaan, ja siksi dollari on noussut historiallisesti. Piirsin DXY-indeksin, joka mittaa dollarin indeksin vahvuutta suhteessa valuuttakoriin, 1970-luvun lamakausia vastaan ja tulokset ovat nähtävissä melko selvästi – se nousee myllerryksen aikana.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Tämän epävarmuustekijän korostamiseksi voimme keskittyä maaliskuun 2020 aikaiseen ajanjaksoon, jolloin koronahuolet todella lisääntyivät.

Muistin virkistämiseksi neljä S&P 500 -indeksin historian kuudestatoista suurimmasta päivittäisestä liikkeestä tapahtui maaliskuussa 2020. Muistan elävästi, että minut lähetettiin yhtäkkiä kotiin toimistolta, kun pääministeri (Leo Varadkar – asuin tuolloin Irlannissa) ilmoitti, että kaikki koulut ja toimistot suljetaan.

Tuntuu kuin miljoona vuotta sitten, mutta markkinat olivat sekasorron vallassa, koska oli selvää, että tämä surrealistinen virus oli enemmän kuin vain yksittäinen tapaus Kiinassa.

Ja dollarin indeksi? Se vahvistui 8 % vain kymmenessä päivässä – merkittävä muutos valuutalle näin lyhyessä ajassa.

Miksi Fedin korkojen nosto vahvistaa dollaria?

On muitakin tekijöitä taantumapelkojen lisäksi. Federal Reserve (Yhdysvaltojen keskuspankki) on ollut ulkomaisia pankkeja aggressiivisemmin nostamassa korkoja torjuakseen havaitsemamme kiihtyvää inflaatiota.

Kesäkuun 75 yksikön koronnousu oli suurin sitten vuoden 1994, kun taas seuraava nousu voi olla 100 yksikköä (vaikka odotukset ovat siirtyneet kohti uutta 75 yksikön nousua). Pääsääntöisesti korkeampi korko houkuttelee pääomaa ulkomailta, kun sijoittajat pyrkivät ansaitsemaan joukkovelkakirjalainoista ja muista korkotuotteista saatavaa ylimääräistä tuottoa.

Yhdysvaltoihin virtaa enemmän pääomaa -> ostetaan enemmän dollareita -> dollari vahvistuu.

Energian hinnan nousu

Toinen suuri valintatekijä tässä on energian hinnoittelu. Ei varmasti tarvitse kertoa, että energian hinta on noussut rajusti tänä vuonna. Yhdysvallat tuo vähemmän öljyä kuin monet muut maat – jälleen kerran, uskollinen Eurooppa kamppailee – mikä tarkoittaa, että se käyttää vähemmän rahaa energian tuontiin, joten se ei vaikuta niin pahasti kuin monet muut valuutat.

Johtopäätös

Edellä mainitut tekijät ovat tärkeimmät. Epävarmuus ei näytä laantuvan lähiaikoina, sillä mieliala on edelleen karhumainen ja pelko korkealla. Vaikka Fed onkin muita keskuspankkeja edellä korkojen nousussa, ei sen vuoksi tunnu siltä, että dollarin vahvuus kääntyy pian. Tietenkin tämä kaikki on spekulaatiota ja energian hinnoittelu on edelleen jokeri (kuka tietää mitä Ukrainassa tapahtuu) ja voi vaikuttaa asioihin, mutta yleisellä tasolla mikään ei viittaa siihen, että dollarin vahvuus olisi äkillisesti heikentynyt.

Ja hei, rukoilJa hei, rukoilkaa puolestani – olen irlantilainen (euronlapsi), joka kirjoittaa tätä Miamista. Jos tilanne jatkuu vielä kauan, saan aamiaiseksi, lounaaksi ja päivälliseksi maapähkinävoileipiä…

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla., eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money