Onko krypto ottanut korjaamattoman iskun maineelleen?

Ohi:
päälle marras 16, 2022
Listen to this article
  • FTX:n maksukyvyttömyys on viimeisin isku krypton maineelle tänä vuonna
  • Toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried yksi merkittävimmistä kryptohahmoista, joka nyt nöyristelee Twitterissä
  • Seuraa Terran Do Kwonin perässä tuhoten varallisuutta erittäin näkyvällä tavalla

Tähän mennessä kaikki ovat varmasti kuulleet jotain kryptovaluuttauutisista. Ja se on osa ongelmaa.

Yksi maailman suurimmista pörsseistä, FTX, on hakeutunut konkurssiin. Vaikka yksityiskohtia ei vielä ole paljastettu, raportit viittaavat siihen, että pörssi lähetti 10 miljardin dollarin arvosta asiakkaiden omaisuutta sen sisarkaupankäyntiyritys Alamedalle rahoittaakseen lainoja, joita sijoittajat pyysivät markkinoiden kaatuessa aiemmin tänä vuonna.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Tapahtuipa näin tai ei, kaksi asiaa on selvää. FTX romahti sen ja Alamedan välisen sotkeutuneen suhteen seurauksena, ja asiakkaiden omaisuutta kavallettiin (hyvin kohteliasta termiä käyttäen). Jos haluat lukea koko tarinan, kirjoitin syvällisen analyysin viime viikolla.

Vahinko on 8 miljardia dollaria, ja laskun maksavat pörssin asiakkaat.

Mutta kuinka suuri isku tämä koko surkea saaga on krypton maineelle?

Vaurio maineelle

Yksi ongelmista, no, mammuttimaisen summan menetyksen lisäksi, on isku kryptovaluutan imagoon.

Tätä skandaalia pahentaa se, että se tapahtui niin pian toukokuussa sattuneen Terran tuhoisan romahduksen jälkeen, ennen kuin sen aiheuttama tartunta levisi seuraavien kuukausien aikana.

Kysymys, joka tulee heti mieleen, onkin: kuinka paljon tämä on tahrannut kryptovaluutan mainetta valtavirrassa. Mitä rahastonhoitajat ovat valmiita myöntämään sille nyt? Kuka on tyytyväinen Bitcoin -eläkkeeseensä? Estääkö tämä toimitusjohtajia ostamasta sitä taseeseensa?

Twitter-aikajanan nopea päivitys riittää nähdäksesi kuinka huono tunnelma kryptoalalla juuri nyt on. Ala on taistellut legitimiteetistään ja paikasta suuressa pöydässä jo vuosia. Pandemian aikana tuntui vihdoinkinsiltä kuin se olisi läpäissyt testin. Sitten tapahtui Terra. Ja nyt FTX.

Sam Bankman-Fried oli kultapoika. Istui puvussaan ja keskusteli kongressin kanssa vasta äskettäin. Koristi Forbes-lehden kantta. Ei vain yrityksensä, vaan koko kryptovaluutta-alan puolestapuhujana.

Hyväntahtoinen sielu, tehokas altruisti, poikkeuksellinen visionääri. Nyt hän nöyristelee Twitterissä ja haukkuu kilpailijaansa (Binancen CZ:ää) – joka ei todellakaan ollut syypää tähän sotkuun.

Miten teollisuus toipuu tästä häpeästä?

Positiiviset asiat

On kuitenkin syytä olla optimistinen. Kryptovaluutta on muuttunut täysin viime vuosien aikana. Tutkimukset osoittavat, että lähes 90 % amerikkalaisista aikuisista on nyt kuullut kryptosta. Se vie kolumnitilan valtavirran sanomalehdissä. Se on jopa laillinen maksuväline tietyillä lainkäyttöalueilla – El Salvadorissa (jossa vierailin tänä kesänä), Keski-Afrikan tasavallassa (tosin huolestuttava asia), Madriassa, Luganossa.

FTX:n kaltaisten mätien toimijoiden poistaminen on välttämätöntä, jos krypto aikoo koskaan ”menestyä”. Toisaalta olisi paljon parempi, jos heitä ei olisi koskaan ollutkaan. Mutta samalla kun sääntelyä aletaan kehittää tämän orastavan toimialan käsittelemiseksi, valitettava tosiasia on, että ympäristö on haavoittuvainen tämänkaltaisille huonoille toimijoille.

Puhuimme Bitfinexin analyytikkojen kanssa, jotka vetosivat siihen, että pitkän aikavälin visio on laadittava.

Vaikka kryptomarkkinat ovat varmasti saaneet iskun luottamukseensa FTX:n romahduksen jälkeen, Bitcoinin arvo yhteiskunnille, joissa rahoituspalvelujen saanti on vaikeaa tai mahdotonta, on edelleen yhtä tärkeä kuin ennenkin.

Bitfinexin markkina-analyytikot

Vaikka Bitcoin on edelleen äärimmäisen tehokas ja ainutlaatuisesti suunniteltu saavuttamaan nämä tavoitteet, päästäkseen paikkaan, jossa se voi jopa alkaa lunastaa lupauksensa, sen on saatava luja hyväksyntä ja luotava kiistaton legitiimiys. Nämä jaksot edeltävät juuri sitä.

Viime kuukausien tapahtumat, jotka Bankman-Friedin ja Terran perustajan Do Kwonin kaltaiset henkilöt ovat aiheuttaneet, painavat koko alaa. On jopa niitä, jotka pitävät sitä kuolemantuomiona.

”FTX on todellinen pelin muuttaja, eikä se ole hyvä teollisuudelle”, Capital Alpha Partnersin toimitusjohtaja, Ian Katz, sanoi Marketwatchille. ”(Sam Bankman-Fried) oli kryptoalalle sitä, mitä monet ihmiset olivat luulleet Jeff Bezosin, Bill Gatesin tai Steve Jobsin kaltaisten ihmisten olevan toimialoilleen.”

Pelätään, että jälkimmäinen ajatus hallitsee ensimmäistä. Toisaalta tunteet ovat korkealla välittömästi FTX-skandaalin jälkeen. Myös lainsäätäjät reagoivat todennäköisesti siihen, koska luvut ovat liian suuria jättääkseen sen huomioimatta. Ehkä tätä pidetään krypton pohjanoteerauksena; pohjana, josta se nousi.

Aika ainoastaan näyttää. Yksi asia, joka kryptoalalla on hihassaan, on se, että se on toistuvasti selviytynyt isku iskun jälkeen.

Tällä hetkellä ihmiset kuitenkin pilkkaavat koko alaa. Rehellisesti sanottuna heitä on vaikea syyttää. Asiakkaiden omaisuutta on kadonnut 8 miljardia dollaria, mikä on tuhonnut osan käyttäjistä täysin. Nämä kaatumiset ovat äärimmäisen vahingollisia ihmisille, mikä on ironista kyllä täysin päinvastaista kuin mitä krypton oli tarkoitus tehdä.