Obligatierente in India stijgt met 6,16% nadat RBI Operatie Twist hervat

By: Gannicus Oliver
Gannicus Oliver
Gannicus Oliver is een auteur, consultant, digitale economie liefhebber en belegger. Hij heeft meer dan drie jaar ervaring op… read more.
on aug 29, 2020
  • De obligatierendementen van India op 5,79% 2030-obligaties zijn gestegen tot 6,16%.
  • Paniekreactie van investeerders beïnvloedt de winst.
  • RBI kocht 100 miljard roepies aan obligaties en verkocht een gelijkbedrag aan kortere schulden.

Afgelopen woensdag verklaarde de Indiase Reserve Bank dat ze obligaties met langere looptijden zou kopen via twee tranches in twee speciale operaties. Na de aankondiging steeg het rendement op 5,79% 2030-obligaties met zeven basispunten naar 6,16%. Het is essentieel om te weten dat de nieuwste benchmark-schuld van 5,77% voor 2030 met vier basispunten is afgenomen, voordat deze in de afgelopen drie weken met 30 basispunten is gestegen.

De centrale bank kocht 100 miljard roepies ($ 1,3 miljard) aan obligaties en verkocht een equivalente hoeveelheid kortere schuld op 2 augustus 2020.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De RBI volgt een speciale OMO’s – vergelijkbaar met die van ‘Operation Twist’ in de stijl van de Federal Reserve, waarbij obligaties met een langere looptijd worden gekocht en obligaties met een kortere looptijd van hetzelfde equivalent worden verkocht. De bank is ingesteld op een andere speciale operatie uit te voeren op de 27 augustus 2020, en de 3e van september 2020.

Tot nu toe heeft de RBI sinds januari vijf van dergelijke operaties uitgevoerd ter waarde van 500 miljard roepies sinds de invoering ervan eind vorig jaar. Andere instrumenten die de centrale banken willen gebruiken, zijn onder meer het kopen van schuld op de secundaire markt, het verhogen van de limiet van banken voor het kopen van obligaties en een renteverlaging.

Paniekreacties van beleggers hadden een enorme impact op stijging

In India klommen obligaties nadat de RBI zei dat het haar Fed-style Operation Twist zou hervatten om af te koelen na twee open-marktoperaties en de door inflatie verhoogde de rente.

De rentecurve van India is twee maanden geleden steiler geworden nadat de RBI enkele weken lang afweek van het aankondigen van discrete obligatieaankopen, zelfs toen de regering haar record van 12 biljoen roepies aan obligatieverkopen in het huidige boekjaar volbracht.

De laatste maatregel van RBI is echter verder gegaan met het kalmeren van de markten en het verhogen van de obligatierendementen, en het moet constant blijven met de aankondiging van speciale Open Market Operations.

Pankaj Pathak, beheerder van schuldfondsen bij Quantum Asset Management Ltd. in Mumbai, zei :

Dit was te verwachten gezien de paniekreactie die de opbrengsten zag stijgen in de laatste twee sessies na de veiling van vrijdag. Gezien het enorme aanbod moet RBI vaker verschijnen in zijn OMO-aankondigingen . ”

Spanningen op de markten werd meer duidelijk na de verkoop van de benchmark tienjarige schulden moest worden gered door de beleggers op 14 augustus 2020. De veiling van meer obligaties vorige week zagen obligatierendementen veel hoger stijgen dan verwacht, waardoor er dus handelaren en beleggers speculeren of de Centrale Bank aangaf dat de rendementen hoger zouden kunnen stijgen.

RBI’s ‘Operation Twist’ is misschien het tegengif voor de steilere curve van India, maar laten we voor die tijd onze vingers gekruist houden en kijken wat er daarna gebeurt in de economie van het land voordat het jaar sluit.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld