DXY: Amerikaanse dollarindex springt terug

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn vrouw, zoon… read more.
on sep 3, 2020
  • De DXY steeg vandaag als anticipatie op de niet-agrarische loonlijsten.
  • Uit gegevens bleek dat meer dan 881.000 mensen een aanvraag voor werkloosheid hadden ingediend.
  • Ook bleek dat het Amerikaanse handelstekort in augustus 63 miljard dollar was.

De Amerikaanse dollarindex (USD) vertoont een sterke trend vóór de officiële niet-agrarische loongegevens van de Verenigde Staten. De index is de afgelopen drie opeenvolgende dagen gestegen en wordt verhandeld op $ 93,00, wat aanzienlijk hoger is dan het dieptepunt van maandag op $ 91,76.

US dollar index
US dollar index stijgt met de kansen op een V-vormig herstel

Toenemende kans op een V-vormig herstel

De Amerikaanse dollarindex daalde maandag tot een laagste punt in twee jaar van $ 91,76. Deze daling gebeurde toen handelaren reageerden op een milde verklaring van Jerome Powell op de virtuele Jackson Hole-top. In de toespraak herhaalde hij dat de centrale bank de inflatie boven de doelstelling van 2% zou laten stijgen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze week waren de economische cijfers uit de VS echter relatief sterk. Dinsdag toonden gegevens van Markit aan dat de PMI-gegevens voor de verwerkende industrie in augustus zijn gestegen tot 53,1 ten opzichte van de vorige 50,9. Uit andere gegevens van het Institute of Supply Management (ISM) bleek dat de PMI is gestegen tot 56,0.

Hoewel de productiesector een klein deel van de Amerikaanse economie vertegenwoordigt, is het nog steeds een belangrijke sector. Het heeft rechtstreeks meer dan 15 miljoen mensen in dienst . Het helpt ook om miljoenen banen in de dienstensector te ondersteunen.

Gisteren toonden gegevens van het ADP Research Institute aan dat particuliere werkgevers in augustus meer dan 420.000 banen hebben gecreëerd. Dat was lager dan de 950k die analisten verwachtten en de 212k van vorige maand. Maar we ontvingen ook sterke auto- en vrachtwagenverkopen en fabrieksordernummers.

En vandaag reageerde de Amerikaanse dollarindex op sterke economische cijfers uit de VS. Volgens het Bureau of Labor Statistics (BLS) tekenden vorige week meer dan 881.000 Amerikanen voor eerste werkloosheidsaanvragen. Hoewel het nog steeds hoog is, is dit de laagste stijging in maanden. De achterblijvende aanhoudende werkloosheidsaanvragen daalden tot 13,2 miljoen.

Uit andere gegevens van het ministerie van Handel bleek dat de VS goederen exporteerde ter waarde van meer dan $ 168 miljard en goederen ter waarde van meer dan $ 231 miljard importeerde. Dit leidde ertoe dat het handelstekort opliep tot meer dan $ 63 miljard.

Niet-agrarische loonlijsten op komst

Alle ogen zijn nu gericht op de niet-agrarische loonaantallen die morgen uitkomen. Analisten verwachten dat de economie in augustus meer dan 1,4 miljoen banen heeft toegevoegd. Ze zien ook het werkloosheidspercentage dalen tot 9,8%, terwijl de algemene lonen met 4,5% stijgen. Als de niet-agrarische loonlijsten aan de verwachtingen voldoen, zal het de derde maand op rij zijn dat de economie banen heeft toegevoegd.

Het creëerde in mei meer dan 2,5 miljoen banen, 4,8 miljoen in juni en 1,7 miljoen in juli. Als gevolg hiervan zal de economie nog meer dan 10,7 miljoen banen moeten toevoegen om terug te gaan naar het niveau van vóór het coronavirus.

De dollar is met 0,60% gestegen ten opzichte van de pond, 0,50% ten opzichte van de Canadese dollar, 0,30% ten opzichte van de Zweedse kroon en 0,15% ten opzichte van de euro.

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

US dollar index
US dollar index technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat de US-dollarindex sinds dinsdag in een opwaartse trend zit. Het wordt nu verhandeld op $ 93,05, wat hoger is dan het dieptepunt van dit jaar van $ 91,75. De prijs blijft onder de 50-daagse en 100-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden, terwijl de RSI een sterke opwaartse trend vertoont. Daarom vermoed ik dat de dollarindex zal blijven stijgen, aangezien de bulls mikken op het volgende doel op $ 94,00.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld