IMF: Chinese obligatiemarkt heeft hervormingen nodig

By: Gannicus Oliver
Gannicus Oliver
Gannicus Oliver is een auteur, consultant, digitale economie liefhebber en belegger. Hij heeft meer dan drie jaar ervaring op… read more.
on sep 29, 2020
  • Investeerders rekenen op Peking voor een aanzienlijke liquiditeitsinjectie.
  • Wereldwijde liquiditeitsonttrekkingen dragen bij aan de obligatie uitverkoop.
  • Het IMF is van mening dat buitenlandse investeerders niet genoeg instrumenten hebben om zich in te dekken.

China’s snelgroeiende obligatiemarkt van $ 15 miljard op het vasteland is een van de markten met de beste vooruitzichten voor pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. Toch zijn handelsrisico, lage liquiditeit, een wirwar van juridische problemen en een ondiepe markt enkele van de belangrijke problemen die de Chinese markt voor overheidsschuld moet aanpakken.

Er zijn veel wettelijke beperkingen op de Chinese obligatiemarkt, waardoor binnenlandse, commerciële banken obligaties mogen aanhouden tot het einde van de looptijd. Dat verlaagt de liquiditeit op de secundaire markt; wat leidt tot hoge handelskosten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft laten weten dat de Chinese obligatiemarkt ingrijpende hervormingen nodig heeft om een geschikte plaats te zijn voor buitenlandse investeerders.

William Xin, hoofd vastrentende waarden bij Eastspring China, de Aziatische vermogensbeheerder, zei:

Afgezien van staatsobligaties en obligaties uit het bankbeleid, blijft de liquiditeit in andere marktsegmenten slecht. Dit zal echter met de tijd verbeteren naarmate de markt in breedte en diepte groeit.”

Oproepen tot hervormingen stuiten op weerstand

De Chinese staatsobligatie geeft een breed scala aan cruciale looptijden uit, in tegenstelling tot de Amerikaanse staatsobligaties, die zich richten op specifieke looptijden zoals tien- en dertigjarige obligaties om de prijsvorming op de Amerikaanse vastrentende markten te bevorderen en de liquiditeit te vergroten.

Chinese obligaties hebben een gebrek aan liquiditeit en zijn kwetsbaar voor ongunstige schokken is groter omdat de omzet alleen afhangt van de vraag of de Chinese centrale bank het monetaire beleid versoepelt of verkrapt.

De Chinese obligatiemarkt is veel lager dan de internationale markten, maar verwacht wordt dat deze zal stijgen, maar het is nog onduidelijk hoe ver het zal gaan. Maar overheidssteun voor een onwaarschijnlijk laag wanbetalingspercentage zal meer vragen doen rijzen over hoe vastbesloten Peking impliciete garanties zal vermijden en of kredietrisico’s correct zullen worden geprijsd.

Obligatieratings zijn een groot probleem, aangezien de meeste obligatieratings buiten China een realistischer beeld hebben van mogelijke wanbetalingen. Lokale kredietbeoordelaars beoordelen Chinese staatsobligaties en de meeste bedrijfsobligaties als AA of AAA, wat niet echt representatief is aangezien de meeste Chinese obligaties betalen voor positieve ratings. Niettemin zegt het IMF:

De Chinese rating-industrie moet de geloofwaardigheid weer opbouwen.”

Een andere weerstand bij buitenlandse investeerders is of ze zonder enige beperking de obligatiemarkt kunnen verlaten, aldus het IMF.

Meer wegversperringen met belasting

Belasting maakt de zaken nog ingewikkelder. De Chinese overheid verklaarde in 2018 een vrijstelling van drie jaar van belasting en belasting over de toegevoegde waarde (BTW) op rente die buitenlandse investeerders hebben verdiend met onshore obligaties.

Maar beleggers weten nog steeds niet welk vast inkomen onder de belastingvrijstelling valt. Belastingregels zijn ondoorgrondelijk gebleken; Dit leidde tot onzekerheid bij de berekening van belastingaanslagen bij buitenlandse investeerders. Beleggers weten nog steeds niet of de belastingvrijstelling wordt verlengd.

Niettemin hebben geen van deze moeilijkheden buitenlandse investeerders, investeringsbanken en zelfs vermogensbeheerders ervan weerhouden de Chinese obligatiemarkt te promoten. Maar China moet zijn obligatiemarkt hervormen om betrouwbaar te worden.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld