Ruwe olieprijs stijgt temidden van optimisme over vaccinatie

Geschreven door: Faith Maina
november 23, 2020
  • Brent en WTI zijn voorbij de prijsniveaus van $45 en $43.
  • De vaccinatie tegen COVID-19 in de VS zal naar verwachting medio december starten.
  • De OPEC+ zal naar verwachting een einde maken aan de verdere afbouw van de olietoevoer in 2021.

De prijs van ruwe olie breekt opwaarts uit. Brent is voorbij het prijsniveau van $ 45 gekomen en handelt op $ 45,78. Evenzo is WTI gestegen tot boven het prijsniveau van $ 43 om te handelen op 43,03. Beleggers reageren op het positieve nieuws over de mogelijke start van de coronavirus vaccinatie medio december. Bovendien staat er begin volgende week een OPEC+ vergadering gepland. Analisten verwachten dat de lidstaten in de eerste drie maanden van 2021 zullen doorgaan met verder afbouwen van olievoorraden.

Ruwe olie prijs

Markt voor ruwe olie optimistisch over de start van vaccinatie tegen het coronavirus

Er is een verhoogd optimisme dat vaccinaties tegen het coronavirus in de VS over minder dan een maand zullen beginnen; wat goed nieuws is voor degenen die in ruwe olie willen handelen. Op 18 november kondigde Pfizer Inc. (NYSE: PFE) en Biontech SE (NASDAQ: BNTX) aan dat het de fase 3 studie van het coronavirus vaccin kandidaat had afgerond.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Vrijdag dienden de bedrijven een aanvraag in voor de toelating van het vaccin voor noodgevallen. Vervolgens zal de FDA vaccin adviescommissie een bijeenkomst op 10 december te houden. Zodra de FDA de inzending van Pfizer goedkeurt, begint de vaccinatie waarschijnlijk de volgende dag.

Moncef Slaoui, het hoofd van Operatie Warp Speed van het Witte Huis, zei over de voortgang van het vaccin: “Ons plan is om vaccins binnen 24 uur na goedkeuring naar de vaccinatielocaties te kunnen sturen, dus ik hoop dat op de tweede dag de eerste mensen geïmmuniseerd zullen worden in de Verenigde Staten.”

Slaoui heeft ook aangegeven dat een panel van deskundigen bijeen zal komen op 17 december met betrekking tot het Moderna vaccin. Volgens de Amerikaanse regeringsfunctionaris zal Moderna eind november een aanvraag indienen voor de goedkeuring van het noodgebruik van het vaccin.

Bovendien heeft het vaccin van de Universiteit van Oxford een effectiviteit van 70% aangetoond bij het voorkomen van het virus. Dit laatste product is goedkoper en zal naar verwachting een grotere wereldbevolking bereiken in vergelijking met dat van Pfizer en Moderna.

De vooruitgang in vaccinatie met COVID-19 is positief ontvangen op de markten voor ruwe olie. Bulls voorspellen dat de vaccins zullen resulteren in een verhoogde vraag naar het product; een aspect dat heeft geresulteerd in een stijgende prijs van ruwe olie.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

OPEC+ zal waarschijnlijk de verdere afbouw van de olietoevoer vasthouden

OPEC+ heeft een vergadering gepland op 30 november en 1 december. Tijdens dit forum zijn de belangrijkste olieproducerende landen van plan om het beleid voor verlaging van de olieproductie en andere gerelateerde strategieën te herzien. OPEC+ had besloten om bezuinigen op de levering van ruwe olie met 9,7 miljoen vaten per dag met ingang van 1 mei. De groep heeft het aantal in augustus teruggebracht tot 7,7 miljoen vaten per dag.

In de komende vergadering zullen de landen de mogelijkheid overwegen om de aanbodbeperkingen voor de eerste drie maanden van 2021 verder af te bouwen. Als de lidstaten besluiten om de olieproductie te stoppen, is er waarschijnlijk een aanbodtekort en een daaropvolgende stijging in de prijs van ruwe olie. Het aanbodtekort zou kunnen worden versterkt door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Maandag beweerde de Houthi-groep dat het een raket had afgevuurd op de vestiging van Saudi Aramco in Jeddah.