Het opwaartse momentum van de prijs van ruwe olie in de nasleep van een hoger aantal boorplatforms

Geschreven door: Faith Maina
november 25, 2020
  • Het aantal boorplatforms in de VS staat momenteel op 241.
  • De olie-voorraden in de VS zijn met 0,754 miljoen vaten gedaald.
  • Brent en WTI zijn boven de psychologische prijsniveaus van respectievelijk $49 en $46 gestegen.

De prijzen van ruwe olie stegen enorm na de publicatie van gegevens over de Amerikaanse olie-voorraden en het aantal boorplatforms. Om 18.31 GMT was de WTI met 0,76% gestegen om te handelen tegen $ 46,25. Brent had ook een opwaarts momentum en noteerde op 49.02. De markt reageerde op een daling van de olie-voorraden en een hoger aantal boorplatforms in de VS.

Ruwe olie prijzen

De voorraden ruwe olie in de VS duiden op een dreigende stijging van de vraag

Volgens de gegevens die zijn vrijgegeven door de Energy Information Administration, zijn de voorraden ruwe olie in de VS de afgelopen week met 0,754 miljoen vaten gedaald. Deskundigen hadden voorspeld dat de hoeveelheid in opslag zou toenemen met 0,127 miljoen vaten. Afgelopen week waren de voorraden met 0,768 miljoen vaten gestegen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Tegelijkertijd verminderden de voorraden ruwe olie in Cushing met 1,721 miljoen vaten. In de voorgaande week nam de hoeveelheid opgeslagen ruwe olie in Cushing toe met 1,2 miljoen vaten. Analisten hadden in het persbericht van vandaag een daling van 0,92 miljoen vaten voorspeld.

De huidige gegevens over Amerikaanse olie-voorraden zijn goed nieuws voor investeerders die geïnteresseerd zijn in de handel in olie. De lager dan verwachte cijfers zijn een indicatie van een stijgende vraag naar ruwe olie. De markt kijkt voorbij de stijgende gevallen van coronavirus en rekent op het positieve vaccinnieuws. Beleggers hopen dat regeringen de internationale reisbeperkingen zullen versoepelen. Bovendien staat het terugkeren naar hun kantoor gelijk aan een grotere vraag naar autobrandstof.

Als de inzending van Pfizer Inc doorgaat op 10 december, begint de vaccinatie binnen de VS de volgende dag. Moderna zal zijn aanvraag ook voor het einde van deze maand indienen. Het positieve vaccinnieuws werd verder versterkt door de aankondiging dat het vaccin van de Universiteit van Oxford 90% effectief kan zijn met de aanpassing van de dosering. Vervolgens hoopt de markt voor ruwe olie dat de pre-pandemische norm zal terugkeren.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

De VS registreert het hoogste aantal boorplatforms in november

Volgens de cijfers die door Baker Hughes zijn vrijgegeven, staat het aantal boorplatforms in de Verenigde Staten momenteel op 241. Het aantal is een stijging ten opzichte van de 231 booreilanden van vorige week. Met name het huidige aantal boorplatforms is het hoogste cijfer van november.

Gegevens over de actieve boorplatforms zijn een teken dat de markt voor ruwe olie de uitdaging van failliete oliemaatschappijen het hoofd biedt. Volgens Haynes & Boone zijn sinds oktober 2020 40 olieproductiebedrijven failliet gegaan. Noble Corp. en Chesapeake Energy Corp. zijn enkele van de olieproducerende bedrijven die het Chapter 11 faillissement hebben aangevraagd.

Olie bedrijven streven ernaar de productie te verhogen om de verwachte vraag te kunnen verzilveren. Een verhoogde activiteit op de boorplatforms kan echter leiden tot een stijging van de olie-voorraden. In de komende weken zullen investeerders in de gaten houden hoe de vraag en het aanbod van ruwe olie verlopen en welke impact deze krachten hebben op de prijzen van ruwe olie.