Zal platina het nieuwe goud worden in de toekomst?

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson woont in Montreal met zijn vrouw en dochter, kijkt graag naar hockey en is op een levenslange zoektocht… read more.
on nov 30, 2020
  • De rally van goud is tot een einde gekomen en de grondstof daalt na hoogtepunten in augustus.
  • Platina daarentegen is in november met 14% gestegen.
  • Zal platina goud gaan vervangen als de belangrijkste investering in metaal?

De goudprijs piekte in augustus met meer dan $ 2.000 per ounce en is sindsdien aan momentum kwijtgeraakt en heeft ongeveer vier maanden aan winst uitgewist. Platina daarentegen is in november met 14% gestegen en sommigen vragen zich af of er een einde is gekomen aan de roem van goud.

Platina en schone energie

Volgens The Wall Street Journal is de groeiende vraag naar schone energie een duidelijke katalysator voor platina. Hoewel de wetenschap achter platina ingewikkeld is, is de korte verklaring als volgt: technologie met hernieuwbare waterstof slaat brandbaar gas uit water op in brandstofcellen die vervolgens worden gebruikt om huizen en auto’s van stroom te voorzien. Platina speelt een cruciale rol in het proces en de vraag zal toenemen naarmate regeringen het belang van schone energie benadrukken.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Zo beloofde de Europese Unie in 2020 om van hernieuwbare waterstof een belangrijk onderdeel te maken van haar “Europese Green Deal”, aldus WSJ. De groep landen streeft ernaar om binnen 30 jaar klimaatneutraal te worden.

In de VS zal een potentiële regering van Joe Biden $ 2 biljoen uitgeven aan groene energieproducten. Omdat zijn vooruitzichten om in december officieel tot president-elect te worden benoemd, met de dag toenemen, kopen investeerders de grondstof op voorhand.

Goud verliest zijn aantrekkingskracht

In een tijd waarin de vooruitzichten van platina lijken te verbeteren, wankelt de propositie van goud. Het product is een van de weinige activa geworden als een vlucht naar veiligheid te midden van de COVID-19 pandemie.

Maar aangezien meerdere vaccinproducenten hun bemoedigende testresultaten uiteenzetten en er nog meer volgen, verkopen investeerders goud. De grondstof sloot de handelssessie van vorige week af op $ 1.781,90, wat het laagste niveau sinds begin juli markeert.

Simpel gezegd, goud bevindt zich in de “laatste stadia van zijn run”, terwijl platina beleggers een “groeiverhaal op langere termijn” biedt dat zich nog in de vroege stadia bevindt, vertelde Steven Dunn, hoofd van exchange-traded funds bij Aberdeen Standard Investments aan WSJ.

De vraag naar platina overtreft het aanbod

Volgens The World Platinum Investment Council zal de wereldwijde vraag naar platina voor het eerst ooit de beschikbare vraag overtreffen. Elk jaar is ongeveer 7 miljoen tot 8 miljoen ounce platina nodig, hoewel het gebrek aan aanbod het gevolg kan zijn van COVID-19.

Het overgrote deel van het platina is afkomstig uit mijnen in Zuid-Afrika. In juli registreerde de platinasector van het land duizenden positieve COVID-19 gevallen. De mijnindustrie in Zuid-Afrika biedt werk aan 455.000 mensen, van wie 164.500 mensen bij of voor platinamijnbedrijven werken.

Het verhaal van de vraag naar platina op de langere termijn zal zeker overleven als COVID gerelateerde verstoringen op de korte termijn. Alleen al in het autosegment heeft een auto met waterstof-brandstofcel bijna vier keer meer platina nodig dan een dieselauto.

“De waterstofeconomie vereist brandstofcellen en brandstofcellen hebben platina nodig”, zei Trevor Raymond, hoofd onderzoek van de World Platinum Investment Council, tegen WSJ.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld