Goud op koers om 2020 met bijna 25% hoger te eindigen

Geschreven door: Jayson Derrick
december 31, 2020
  • Goud ligt op schema om 2020 met bijna 25% hoger te eindigen.
  • Als de wereldwijde vaccinatie-inspanning tegen COVID-19 slaagt, eindigt het verhaal van goud.
  • Beleggers verkopen al miljarden dollars aan door goud gedekte ETF-fondsen.

De prijs van goud ligt op schema om eind 2020 bijna 25% hoger te komen, wat volgens The Wall Street Journal de beste jaarlijkse winst sinds 2010 is.

Samenvatting van goud dit jaar

Goudfutures die in februari 2021 vervallen, zijn woensdag gesloten op $ 1.893,40 per ounce. Hoewel dit een daling betekent ten opzichte van de recordhoogte van $ 2.069,50 in goud, presteerde een investering in de grondstof begin 2020 beter dan een investering in de S&P 500-index. Hier is een gids over hoe beleggers blootstelling aan goud krijgen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De S&P 500 index is dit jaar 15% gestegen ondanks een zeer moeilijke periode aan het einde van het eerste kwartaal en het begin van het tweede kwartaal. De outperformance ten opzichte van aandelen kan worden toegeschreven aan gezondheids- en veiligheidsproblemen die het hele jaar door verband houden met de COVID-19 pandemie.

Grondstoffen zoals goud presteren meestal beter wanneer beleggers zich zorgen maken over geopolitieke gebeurtenissen of andere vormen van onzekerheden.

Als zodanig hebben goudinvesteerders legitieme zorgen voor 2021, aangezien het nieuwe jaar naar verwachting het einde van de pandemie zal inluiden. Dit betekent dat de beleggingsthese van goud als een vlucht naar veiligheid ten einde is gekomen.

Investeerders verkopen goud

Meerdere vaccins ter bescherming tegen het nieuwe coronavirus zijn goedgekeurd door veel gezondheidsinstanties over de hele wereld. Hoewel sommige landen verder gevorderd zijn dan andere met de uitrol van vaccins, is er reden om aan te nemen dat betere economische vooruitzichten voor 2021 gerechtvaardigd zijn.

Beleggers verwachten waarschijnlijk een beter 2021 en zijn volgens WSJ al begonnen met het aantrekken van geld uit goudfondsen. Uit gegevens van de World Gold Council bleek dat van 6 november tot 18 december meer dan $ 10 miljard aan door goud gedekte ETF’s werd opgehaald.

Opbrengsten zijn ook van belang

De COVID-19 pandemie is volgens WSJ verre van de enige factor die de richting van goud in 2021 zal bepalen. Een factor die door sommigen over het hoofd wordt gezien, is de reële opbrengst – dat is het rendement op obligaties na aftrek van inflatie.

Zoals het er nu uitziet, bieden 10-jarige schatkistcertificaten een reëel rendement van -1% en deskundigen zijn gemengd over wat er daarna komt.

Capital Economics-econoom James O’Rourke vertelde WSJ dat de reële rente in 2021 waarschijnlijk zal dalen en dat de goudprijs het jaar ongeveer vlak zal eindigen op $ 1.900.

“De reële opbrengsten zijn niet altijd de motor van de goudprijs, maar met zulke lage rentetarieven en hogere inflatieverwachtingen zijn ze de belangrijkste motor”, zei hij.

Aan de andere kant vertelde Natasha Kaneva, hoofd commodity research van JP Morgan, aan WSJ dat de reële rente zou moeten stijgen en dat de goudprijs standaard zal dalen in 2021. De logica achter deze stelling is dat als de opbrengsten stijgen, “waarom zou je dan goud kopen?” zei ze.