De omzet van Citigroup blijft achter bij schattingen

Geschreven door: Wajeeh Khan
januari 15, 2021
  • De omzet van Citigroup blijft achter bij schattingen in het vierde kwartaal.
  • De bank verdiende £1,52 per aandeel tegen 98 pence verwacht.
  • Citigroup waardeert de vrijgave van kredietreserves op £1,10 miljard in het vierde kwartaal.

Citigroup Inc. (NYSE: C) zei vrijdag dat de winst in het fiscale vierde kwartaal beter was dan verwacht. De omzet, zo voegde het toe, was iets lager dan wat analisten hadden verwacht. CEO Mike Corbat reageerde vrijdag op het kwartaalrapport en zei:

“Als teken van de kracht en duurzaamheid van onze gediversifieerde franchise, bleven onze inkomsten gelijk aan 2019, ondanks de enorme economische impact van COVID-19.”

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Citigroup aandelen werden vrijdag bijna 1,5% lager gerapporteerd in de premarket-handel. Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen £ 49,66 per aandeel na herstel van een dieptepunt van £ 25,90 per aandeel in de laatste week van maart 2020.

Resultaten versus de schattingen van analisten

Volgens Refinitiv hadden experts voorspeld dat het bedrijf in het vierde kwartaal £ 12,22 miljard aan inkomsten zou behalen. Hun schatting voor de winst per aandeel in Q4 bedroeg 98 pence. In zijn rapport van vrijdag miste Citigroup de raming van de inkomsten die in het afgelopen kwartaal een lagere £ 12,08 miljard hebben geboekt. De winst per aandeel kwam echter uit op een hoger dan verwacht £ 1,52.

De investeringsbank rapporteerde in het vierde kwartaal een netto-inkomen van £ 3,39 miljard, wat neerkomt op een daling van 7% op jaarbasis. De omzet in het vierde kwartaal was daarentegen 10% lager dan vorig jaar. Citigroup maakte in het vierde kwartaal £ 1,10 miljard vrij die het eerder had gereserveerd om verliezen op leningen te dekken. De Amerikaanse multinational benoemde Jane Fraser tot de volgende CEO in september 2020. Fraser zou de eerste vrouw in de geschiedenis zijn die de grootste Amerikaanse bank zou leiden.

Andere prominente figuren in het inkomstenrapport van Citigroup

Andere prominente figuren in de financiële resultaten van Citigroup op vrijdag zijn onder meer £ 494,71 miljard aan leningen en £ 950 miljard aan deposito’s. De in New York gevestigde bank zag een jaarlijkse groei van 11% in de wereldwijde inkomsten uit consumentenbankieren, een daling van 1% in de inkomsten van institutionele klanten, een daling met 5% in de inkomsten uit investeringsbankieren, een 83% stijging in de onderschrijvingsinkomsten uit eigen vermogen en een daling van 7% in vastrentende opbrengsten.

De inkomsten uit corporate banking waren £ 62,21 miljoen negatief, vergeleken met £ 396,65 miljoen een jaar geleden (positief). In gerelateerd nieuws uit de Verenigde Staten publiceerde collega JP Morgan Chase vrijdag ook zijn financiële kwartaalresultaten.

Citigroup presteerde vorig jaar vrij somber op de aandelenmarkt met een jaarlijkse daling van ongeveer 25%. Op het moment van schrijven wordt de Amerikaanse investeringsbank geschat op £ 105,15 miljard en heeft een koers-winstverhouding van 13,52.