USD/TRY: Lira wankelt na het eerste CBRT besluit van Sahap

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on apr 15, 2021
  • De USD/TRY wankelde enigszins na het rentebesluit van de CBRT.
  • De nieuwe gouverneur liet de rente ongewijzigd zoals de meeste analisten hadden verwacht.
  • Hij zette zich ook in om alle tools te gebruiken om de stabiliteit te behouden.

Het USD / TRY paar steeg lichtjes na het eerste rentebesluit van Sahap Kavcioglu, de nieuwe gouverneur van CBRT. Het steeg naar 8,08, wat iets hoger was dan het intradag dieptepunt van 8,00.

USD/TRY
Turkse lira prijsactie

CBRT tariefbeslissing

De Turkse centrale bank nam haar eerste rentebesluit onder Sahap, de nieuwe gouverneur. De bank besloot de rentetarieven ongewijzigd te laten, zoals de meeste analisten hadden verwacht. Het liet de reporente voor één week ongewijzigd op 19,00% en de rente op daggeld- en normale leningen op respectievelijk 17,50% en 20,50%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De beslissing kwam op een belangrijk moment voor Turkije. Ten eerste kwam het een maand nadat president Recep Erdogan de voormalige gouverneur van de centrale bank had vervangen die erin was geslaagd de valuta te stabiliseren nadat deze in 2020 tot een recorddiepte was gedaald.

Ten tweede kwam het CBRT besluit op een moment dat uit gegevens bleek dat de inflatie in het land stijgt. De algemene consumentenprijsindex (CPI) steeg in maart met 16,2% na een stijging met 15,6% in de voorgaande maand. Deze trend was voornamelijk te wijten aan de hogere olieprijzen en zwakkere valuta.

Ten derde kwam de beslissing een paar dagen nadat Erdogan beloofde de leenrentes laag te houden en tegelijkertijd de inflatie te temmen. In de economie is dit meestal een moeilijke zaak, aangezien centrale banken het monetaire beleid verkrappen in een poging de inflatie te verlagen. Tegenwoordig heeft Turkije, na inflatiecorrectie, de op een na hoogste rente na Egypte. In de verklaring zei de gouverneur:

“De beleidsrente zal verder worden bepaald op een niveau boven de inflatie om een sterk desinflatoir effect te behouden totdat sterke indicatoren wijzen op een permanente daling van de inflatie en het doel van 5 procent op middellange termijn is bereikt.”

De USD / TRY reageert ook op de prestatie van de dollar. In de afgelopen dagen is de dollar gedaald ten opzichte van belangrijke valuta’s, omdat de eerdere inflatievrees is afgenomen. Gegevens die door het land werden vrijgegeven, toonden aan dat de CPI met 2,6% steeg, terwijl de CPI met 1,6% steeg. Daarom zijn analisten van mening dat de rentetarieven waarschijnlijk nog een paar jaar intact zullen blijven.

Technische prognose USD/TRY

USD/TRY
USD/TRY technische grafiek

De USD / TRY is met bijna 5% gedaald ten opzichte van het hoogste niveau dit jaar. Op de 4-uur grafiek heeft het een hoofd en schouders patroon gevormd, wat meestal een bullish teken is. De Average Directional Movement Index (ADX) is gedaald terwijl de prijs zich op hetzelfde niveau bevindt als de 15 en 25-daagse voortschrijdende gemiddelden. Daarom zou het paar de neerwaartse trend kunnen hervatten wanneer het doel van de traders onder de 8,00 komt.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld