3 belangrijke punten uit het winstrapport van Alphabet over Q1

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on apr 27, 2021
  • Alphabet Inc. staat bovenaan de schattingen van analisten voor winst en omzet in Q1.
  • De raad van bestuur heeft toestemming gegeven voor nog eens £35,96 miljard aan aandeleninkoop.
  • De aandelen van Alphabet zijn dinsdag naar een recordhoogte gestegen.

Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOGL) publiceerde dinsdag zijn winstrapport voor het fiscale eerste kwartaal dat de schattingen van analisten voor winst en omzet overtrof.

1. Financiële prestaties

Alphabet rapporteerde een nettowinst van £ 12,90 miljard in het eerste kwartaal, wat neerkomt op £ 18,91 per aandeel. In het vergelijkbare kwartaal van vorig jaar werd het nettoresultaat gemaximeerd op £ 4,92 miljard, of £ 7,10 per aandeel. In het voorgaande kwartaal (Q4) bedroeg het nettoresultaat van Alphabet £ 11,15 miljard.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Exclusief de acquisitiekosten voor verkeer, bedroeg de omzet van de Amerikaanse multinational £ 32,80 miljard, vergeleken met £ 24,24 miljard een jaar geleden. De totale omzet steeg in het eerste kwartaal met 34% tot £ 39,77 miljard. Volgens FactSet hadden experts een totale omzet van £ 37,08 miljard en £ 11,33 aan winst per aandeel voorspeld.

2. Omzet van individuele bedrijfssegmenten

Met £ 22,94 miljard was de omzet uit zoekresultaten beter dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Alphabet zag een jaarlijkse groei van 49% in de verkoop van YouTube advertenties in het eerste kwartaal. De Cloud-inkomsten van Google, zo voegde het in Californië gevestigde bedrijf eraan toe, stegen in het eerste kwartaal met 46%.

De bedrijfsmarge, zei het moederbedrijf van Google, verbeterde in het afgelopen kwartaal van 19% vorig jaar tot 30%.

3. Inkoopprogramma van eigen aandelen

De raad van bestuur van Alphabet heeft dinsdag 35,96 miljard pond extra aan aandeleninkoop (aandelenklasse C) goedgekeurd. Verwijzend naar haar gesprek met Alphabet’s CFO Ruth Porat, zei CNBC’s Deirdre Bosa over ‘Closing Bell’:

“Zij (Ruth Porat) zei dat de extra terugkoop van $ 50 miljard deel uitmaakte van de voortzetting van hun bestaande programma. Ze zei dat het belangrijkste gebruik van het kapitaal nog steeds is om de groei op lange termijn te ondersteunen. Ze gaan het weer in het bedrijf investeren. Ze merkte echter op dat het tempo van de terugkoop de afgelopen jaren is toegenomen.

In een reactie op de vraag of het weer een investeringsjaar wordt voor de cloud-business en of ze op zoek zijn naar winstgevendheid, citeerde Bosa Porat:

“Er is nog steeds een grote kans, dus de aanpak daar is niet veranderd.”

Bosa benadrukte ook de opmerkingen van de CFO over privacy, die zei:

“Privacy is absoluut de kern van wat we doen. Het lijdt geen twijfel dat het privacylandschap verandert, en de regelgeving evolueert snel. Net als toezichthouders, zei ze, willen we gebruikers beschermen.”

Impact op de aandelenkoers

De aandelen van Alphabet Inc. stegen dinsdag bijna 5% tijdens de handel buiten kantooruren om te verhandelen tegen £ 1.722,53 per aandeel – een recordhoogte voor het op Nasdaq genoteerde bedrijf. Ter vergelijking: het was het jaar begonnen met £ 1.241,37 per aandeel.

Op het moment van schrijven heeft Alphabet een waarde van £ 1,11 biljoen en een koers-winstverhouding van 36,62.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld