Goudprijs: belangrijke niveaus om in de gaten te houden

Geschreven door: Faith Maina
april 28, 2021
  • De goudprijs heeft de verliezen van dinsdag vergroot.
  • Beleggers zijn scherp op de toon van de Fed in het rentebesluit en de FOMC-verklaring van woensdag.
  • Stijgende 10-jaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties is bearish voor de goudprijs.

De goudprijs is voor de tweede sessie op rij gedaald, omdat alle ogen zich richten op het rentebesluit van de Fed en de FOMC verklaring daarna. Bovendien reageert de markt op de stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties.

Goudprijs

Fed rentebesluit

Verwacht wordt dat de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven ongewijzigd laat. Beleggers zullen echter scherper zijn in de toon van de Fed vanwege de bezorgdheid over de inflatie. Om te beginnen zullen investeerders kijken of de FOMC verklaring zal erkennen dat het herstel van de Amerikaanse economie sneller is dan verwacht. Het land heeft een reeks sterke economische gegevens gehad, waaronder detailhandel, arbeidsparticipatie en start van huisvesting.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Tegelijkertijd zijn de grondstofprijzen, inclusief landbouwproducten en timmerhout, op recordhoogte. Als zodanig zijn de richtlijnen van de Federal Reserve inzake inflatie in de gedachten van degenen die goud willen kopen. De voorzitter van de bank heeft volgehouden dat de verwachte inflatie van voorbijgaande aard zal zijn en geen aanscherping van het monetaire beleid rechtvaardigt. Bovendien zal elke vermelding van afbouwende obligatieaankopen een impact hebben op de goudprijs.

Woensdag steeg de Amerikaanse dollar met 0,17% naar 91,04. Dit is een reactie op de stijgende 10-jaarsrente op Amerikaanse obligaties, die steun bieden aan de greenback. De opbrengsten staan momenteel op 1,64, tegen 1,55 in het begin van de week.

Goudprijs technische vooruitzichten

De goudprijs daalt voor de tweede opeenvolgende sessie, voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed. Op het moment van schrijven is het edelmetaal met 0,66% gedaald tot 1.764,94 met een RSI van 34. Op een 4-uur grafiek handelt het onder de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden.

Met het rentebesluit van de Fed en de daaropvolgende FOMC verklaring in focus, zijn de vooruitzichten tamelijk neutraal. Een gematigde toon zal een bullish katalysator zijn voor het gele metaal. Het zou de bulls in de markt genoeg energie kunnen geven om de prijzen naar de psychologische $ 1.800 te duwen. Het zou echter enige weerstand kunnen ervaren bij $ 1.795,88 voordat het het hogere doel bereikt.

Aan de andere kant, als de centrale bank hint over het afbouwen van obligatieaankopen of het verkrappen van het monetaire beleid, zullen de bears de prijzen waarschijnlijk naar $ 1.750 verlagen. Onder dat punt is het volgende niveau om op te letten $ 1.725,20.

Goudprijs