USD/TRY voorspelling voorafgaand aan het CBRT rentebesluit

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on mei 3, 2021
  • Het USD/TRY paar stijgt na de laatste Turkse consumenteninflatiecijfers.
  • De totale CPI steeg in april van dit jaar met 17,14% jaar-op-jaar.
  • Analisten verwachten dat de CBRT de tarieven deze week ongewijzigd laat tijdens de vergadering.

De USD / TRY prijs is de afgelopen drie opeenvolgende maanden gestegen als forextraders let op de Turkse monetaire beleidssituatie. Ook geopolitieke spanningen tussen de VS en Turkije spelen een rol. Het handelt op 8.30, wat 3,25% onder zijn hoogste punt ooit is.

USD/TRY
USD/TRY prijsactie

De inflatie in Turkije betreft gemak

Het USD / TRY paar houdt vandaag stabiel terwijl de markt reageert op de laatste Turkse consumentenprijsindex (CPI) cijfers. Volgens het statistiekbureau van het land is de algemene consumentenprijsindex in april met 1,68% gestegen ten opzichte van 1,08% in maart. Deze stijging was minder dan de mediane schatting van 1,80%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De CPI steeg met 17,14% op jaarbasis, hoger dan de vorige 16,19% maar lager dan de verwachte 17,30%.

Verdere gegevens van het bureau toonden aan dat de producentenprijsindex (PPI) steeg met 4,34% op maandbasis en met 35,17%. Deze stijging was ook hoger dan de vorige 4,13% en 31,20%.

Daarom zijn analisten van mening dat de langzame groei van de inflatie waarschijnlijk zal leiden tot een milde rentebeslissing door de Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT). Traders hebben de bank nauwlettend in de gaten gehouden nadat president Erdogan in maart Naci Agbal had vervangen.

In een nota zeiden analisten van ING dat ze verwachten dat de CBRT de rente donderdag deze week ongewijzigd laat. Ze zien ook een renteverlaging plaatsvinden in het derde kwartaal van het jaar. Ze schreven:

“Over het algemeen bevestigen de meest recente gegevens de nog steeds uitdagende inflatiedynamiek met vraagomstandigheden, verhoogde diensteninflatie, recente opwaartse trend in grondstofprijzen, zwakke TRY en aanbodbeperkingen tijdens de pandemie.”

Naast het CBRT-besluit, zal de USD / TRY prijs reageren op de aankomende non-farm payrolls (NFP) gegevens uit de Verenigde Staten. De markt zal blijven reageren op de laatste ontwikkelingen rond de betrekkingen tussen de VS en Turkije.

Technische prognose USD/TRY

USD/TRY
USD/TRY grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat de USD / TRY in een opwaartse trend zat, nadat deze in februari van dit jaar was gedaald tot 6.9050. Het paar lijkt een beker- en handvatpatroon te vormen, wat meestal een teken is van voortzetting. Het is ook boven de 25-daagse en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden gestegen. Daarom zal het paar in een bullish trend blijven zolang de prijs boven de twee gemiddelden ligt. Deze rally wordt gevalideerd als de prijs erin slaagt om boven het hoogste punt ooit van 8.5695 te komen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld