De stijging van prijzen van hout is nog niet voorbij

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on mei 4, 2021
  • De houtprijzen bereikten maandag een recordhoogte van $1.600.
  • De hausse op de huizenmarkt is de belangrijkste motor van de stijging.
  • Het agressieve kortstondige beleid van de Fed heeft geleid tot lage hypotheekrentes.

De prijzen van hout zijn blijven stijgen tijdens de huizenboom in de VS. Maandag bereikte het een recordhoogte van $ 1.600.

Houtprijzen

Amerikaanse huizenboom

De rage van het verbouwen van huizen die werd veroorzaakt door mensen die thuis bleven als gevolg van de pandemie van het coronavirus, heeft de vraag naar hout doen toenemen. Hoewel dat waar is, is er een bredere factor die de stijging van de houtprijzen voedt: de huizenboom in de VS. De Federal Reserve heeft volgehouden dat ze haar agressieve beleid zal voortzetten totdat het aanhoudende economische herstel gelijkmatig en voltooid is. Ondanks de aanhoudende zorgen over de inflatie, heeft de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven ongewijzigd op bijna nul gehouden. Het opkoopprogramma van activa is erop gericht de financieringskosten verder te verlagen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Hierdoor zijn de hypotheekrentes lager. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn de 30-jarige rentetarieven met 25 basispunten gedaald. Bovendien zijn de rentetarieven met 196 basispunten gedaald sinds de recordhoogte van 4,94% in november 2018. Ook de hypotheekrentes zijn onder de 3% gebleven. Deze omgeving heeft geleid tot een stijging van de huizenprijzen.

Volgens de National Association of Realtors bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van de bestaande huizen in maart $ 329.100. Het cijfer vertegenwoordigt een stijging van 17,2% op jaarbasis. Bovendien ligt de verhouding tussen verkoop en catalogusprijs op een historisch hoogtepunt van 101%. Interessant is dat ongeveer 46% van de beschikbare eengezinswoningen binnen een week na beursgang is verkocht.

Op het gebied van aanbod was er het afgelopen decennium een tekort aan eengezinswoningen. Na het uiteenspatten van de huizenbubbel van 2008 zijn ontwikkelaars overgestapt van deze constructies naar appartementen. Vervolgens was er eind 2020 een tekort van ongeveer 3,8 miljoen eengezinswoningen. Zolang de huizenboom aanhoudt, zullen de houtprijzen naar nieuwe records stijgen.

Houtprijzen technische vooruitzichten

De prijzen van hout zijn blijven stijgen; maandag een nieuw record bereiken. Het bereikte een hoogste punt ooit op $ 1.600 voordat het zich terugtrok naar $ 1.575,6. Al meer dan een jaar, voorafgaand aan de pandemie van het coronavirus, handelde de grondstof rond de $ 400. De pandemie kwam binnen en de lage vraag leidde ertoe dat de meeste zagerijen de winkel moesten sluiten. Begin april lagen de prijzen rond de $ 250.

De vraag is sindsdien echter tot onverwachte hoogten hersteld. Sinds begin 2021 is de houtprijs met ongeveer 81% gestegen. Op een dagelijkse grafiek handelt het boven de korte en lange termijn EMA’s van 50 en 200 dagen. De prijzen zullen waarschijnlijk blijven stijgen, aangezien de bulls op $ 1.700 mikken. Op korte termijn zal het echter waarschijnlijk enige weerstand ondervinden van $ 1.600. Aan de onderkant blijft het ondersteuningsniveau waarschijnlijk $ 1.500.

Houtprijzen
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld