De bedrijfswinst van Volkswagen springt fors in Q1

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on mei 6, 2021
  • Volkswagen zegt dat zijn winst en omzet in Q1 zijn gestegen.
  • De autofabrikant voorspelt dit jaar tot 7,0% van het bedrijfsrendement op de verkoop.
  • De aandelen van Volkswagen Group daalden met 10% op de markt die donderdag werd geopend.

Volkswagen AG (ETR: VOW) zei donderdag dat de omzet en winst in het eerste kwartaal zijn gestegen. Het bedrijf verhoogde ook zijn verwachting voor de bedrijfsmarge voor het volledige jaar. Het nieuws komt meer dan een maand nadat Volkswagen zei dat het zijn personeelsbestand met wel vierduizend banen zal inkrimpen.

De aandelen van Volkswagen werden donderdag ongeveer 2% hoger verhandeld in de premarket-handel, maar daalden met 10% op de open markt. Met inbegrip van de prijsactie, wisselt het aandeel nu van hand tegen £ 184,76 per aandeel. Ter vergelijking: het was het jaar 2021 begonnen met een lagere £ 128,31 per aandeel. Lees meer over de verschillende soorten aandeleninvesteringen.

Volkswagen rapporteert £53,82 miljard aan inkomsten

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volkswagen rapporteerde in het eerste kwartaal £ 2,95 miljard aan winst na belastingen, vergeleken met het cijfer van een jaar geleden van een aanzienlijk lagere £ 446,77 miljoen. De bedrijfswinst, voegde de autofabrikant toe, gedrukt op £ 4,16 miljard vergeleken met £ 781,19 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsrendement op omzet bedroeg in het afgelopen kwartaal 7,7%.

Volgens Volkswagen werd de stijging van de kwartaalwinst toegeschreven aan meerdere factoren, waaronder een reductieprogramma tegen vaste kosten, een betere productmix en een hogere verkoop per eenheid. De Duitse multinational waardeerde zijn omzet in het eerste kwartaal op £ 53,82 miljard – een stijging ten opzichte van £ 47,57 miljard vorig jaar. Volgens FactSet hadden experts in plaats daarvan een iets lagere £ 53,82 miljard aan inkomsten voorspeld.

In apart nieuws van de wereldwijde auto-industrie rapporteerde Aston Martin donderdag een kleiner verlies in het eerste kwartaal.

Volkswagen’s begeleiding voor het volledige jaar

Voor het volledige boekjaar verwacht Volkswagen nu dat het bedrijfsrendement op de verkoop zal dalen met 5,5% tot 7,0%. In zijn eerdere richtlijnen had het dit jaar tot 6,5% van het bedrijfsrendement op verkopen geschat. Het in Wolfsburg gevestigde bedrijf verwachtte ook een sterke stijging van zijn omzet en leveringen in 2021.

Volkswagen waarschuwde donderdag ook dat het wereldwijde chiptekort zal resulteren in een sterkere klap in het tweede kwartaal. De eigenaar van het luxe automerk Audi zei:

“Uitdagingen zullen met name voortkomen uit de economische situatie, de toenemende intensiteit van de concurrentie, volatiele grondstoffen- en valutamarkten, het beveiligen van toeleveringsketens en strengere emissiegerelateerde vereisten.”

Volkswagen presteerde vorig jaar vrij somber op de aandelenmarkt met een jaarlijkse daling van ongeveer 15%. Op het moment van schrijven heeft de Duitse autofabrikant een marktkapitalisatie van £ 104,30 miljard en een koers-winstverhouding van 12,86.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld