DXY daalt na zwakke niet-agrarische loonlijstgegevens

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 4, 2021
  • De dollarindex daalde na de relatief zwakke niet-agrarische loongegevens.
  • De Amerikaanse economie voegde in mei meer dan 559.000 banen toe.
  • Het werkloosheidscijfer zakte onder de 6%, terwijl de lonen stegen.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) schoot omlaag nadat de VS de relatief sterke non-farm payrolls (NFP) gegevens publiceerde. Het steeg naar $ 90,65, wat meer dan 1% boven het laagste niveau van dit jaar was.

Niet-agrarische loongegevens

De Amerikaanse arbeidsmarkt wordt krapper nu het land weer opengaat. Donderdag toonden gegevens van het ADP Institute aan dat de particuliere sector van het land in mei meer dan 965.000 banen heeft gecreëerd. Op dezelfde dag toonden gegevens van het Bureau of Labor Statistics (BLS) aan dat het aantal aanvankelijke aanvragen voor werkloosheid daalde tot het laagste niveau sinds het begin van de pandemie.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

En op vrijdag onthulden gegevens van de BLS dat de niet-agrarische loonlijsten in mei met 559.000 zijn gestegen, na het toevoegen van meer dan 266.000 banen in de voorgaande maand. Dit cijfer was slechter dan de gemiddelde schatting van 675.000.

Het werkloosheidspercentage daalde in mei tot 5,8%, nadat het in april was gestegen tot 6,1%. Verder daalde de participatiegraad tot 61,6%, terwijl het gemiddelde uurloon in mei met 2,0% steeg.

Deze cijfers leverden meer bewijs dat de Amerikaanse economie het relatief goed doet, geholpen door de aanhoudende vaccinatie en heropening. Het is ook geholpen door het beleid van de Federal Reserve en de enorme stimuleringsmaatregelen van de federale regering. In het eerste kwartaal boden de regeringen van Trump en Biden meer dan $ 2,8 biljoen aan stimuleringsmaatregelen.

Nu de werkloosheid daalt en de inflatie ruim boven de doelstelling van de Fed van 2,0% ligt, zijn er dus zorgen dat de Fed zich bij de verkrapping zal voegen. Andere centrale banken die zijn begonnen of hebben aangegeven dat ze zullen gaan verkrappen, zijn de Bank of Canada (BOC), Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) en Norges Bank.

Toch hebben Jerome Powell en andere Fed functionarissen in eerdere verklaringen aangegeven dat de huidige kracht van de economie van voorbijgaande aard is.

Technische analyse van de Amerikaanse dollarindex

US dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de Amerikaanse dollar een triple-bottom patroon vormde iets onder de $90-grens. In technische analyse van prijsacties is dit meestal een bullish teken. De index is ook boven de halslijn van dit patroon gestegen op het niveau van $ 90,47. Ook is het boven de voortschrijdende gemiddelden (MA) van 25 en 15 dagen gestegen.

Daarom is er een mogelijkheid dat de index zal blijven stijgen, aangezien bulls zich richten op de volgende weerstand op het 38,2% Fibonacci-retracementniveau op $ 91.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld