EUR/USD: niveaus om in de gaten te houden

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 9, 2021
  • De EUR/USD heeft een dubbele top en een stijgend kanaal gevormd voor het besluit van de ECB.
  • De bank zal naar verwachting de rente ongewijzigd laten.
  • De VS zal kort na de ECB de volgende inflatiecijfers publiceren.

De EUR/USD bleef in een consolidatiemodus vooruitlopend op het aanstaande besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse inflatiegegevens. Het handelt op 1.2187, wat iets lager is dan het hoogste punt van vorige week op 1.2265.

EUR/USD
EUR/USD prijsactie

Vooruitblik ECB besluit

De ECB is woensdag begonnen met haar tweedaagse monetairbeleidsvergadering en zal naar verwachting donderdag haar verklaring publiceren. Deze beslissing komt op een moment dat de economie van de eurozone zich begint te herstellen nadat ze in het eerste kwartaal was gekrompen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Uit dinsdag gepubliceerde gegevens blijkt dat het BBP van de eurozone in het eerste kwartaal met 1,3% op jaarbasis kromp, na een daling met 1,8% in de voorgaande maand. Uit verdere gegevens die vorige week werden gepubliceerd, bleek dat de consumentenprijsindex (CPI) van de eurozone voor het eerst in meer dan drie jaar boven de 2% uitkwam.

Analisten verwachten dat de ECB de rentetarieven tijdens deze vergadering ongewijzigd laat, aangezien beleidsmakers het aanhoudende herstel blijven wegen. Ze verwachten ook dat de bank zal beloven om door te gaan met de aankoop van activa.

Toch staat de ECB voor moeilijke keuzes. Ten eerste is de totale balans gestegen tot meer dan $ 7 biljoen. Er zijn ook problemen van langdurige deflatoire druk zoals het gebeurt in landen als Japan en Zwitserland. Verder bevinden de meeste tweejarige staatsobligaties in het blok zich op de obligatiemarkt nog steeds in de negatieve zone, terwijl de ECB verwacht dat de inflatie later dit jaar zal dalen tot 1,5%.

Daarom is er een teken dat de ECB zich zal aansluiten bij de Federal Reserve, die heeft toegezegd de rentetarieven en het kwantitatieve versoepelingsbeleid ongewijzigd te laten. Dit ondanks gegevens die aantonen dat de arbeidsmarkt krapper wordt terwijl de inflatie stijgt.

De EUR/USD zal op de recentste inflatiegegevens reageren die morgen een paar notulen na het ECB besluit zullen komen. Analisten verwachten dat uit de gegevens blijkt dat de totale en kernconsumenteninflatie zijn gestegen tot respectievelijk 4,3% en 3,2%.

EUR/USD technische analyse

EUR/USD
EUR/USD technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat de EUR/USD onlangs een dubbele top patroon vormde op 1.2240. In technische analyse is dit patroon meestal een teken dat het paar lager uit zal breken. De halslijn is 1.1700, wat ongeveer 4% onder het huidige niveau is.

Ondertussen heeft het paar een oplopend kanaal gevormd dat in blauw wordt weergegeven. Tegen de huidige prijs bevindt het paar zich tussen dit kanaal. Daarom heeft het paar drie mogelijke uitkomsten voor de boeg en na het besluit van de ECB en de inflatiegegevens van de VS. Het kan aan het bereik gebonden blijven, boven de weerstand bewegen en het hoogste punt van dit jaar testen op 1.2354, of zich terugtrekken onder de onderste lijn van de ondersteuning.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld