DXY stijgt nu de Amerikaanse inflatie naar het hoogste punt van 2008 springt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 10, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex steeg na de laatste Amerikaanse inflatiegegevens.
  • De totale Amerikaanse CPI steeg met 5%, terwijl de kern-CPI met 3,2% steeg.
  • De index reageerde ook op het laatste rentebesluit van de ECB.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) steeg licht na de relatief indrukwekkende cijfers van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI). De index steeg met 0,10% tot $ 90,21.

Amerikaanse consumenteninflatie

Alles is prijzig geworden in de Verenigde Staten. Volgens het Amerikaanse statistiekbureau steeg de CPI in mei met 0,6% op maandbasis. Deze stijging was minder dan de vorige stijging van 0,8%. Op jaarbasis steeg de CPI met 5%, een stijging ten opzichte van de vorige met 4,2%. De jaar-op-jaar was zo sterk omdat de consumentenprijzen bij het begin van de pandemie sterk daalden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ondertussen steeg de kern-CPI, exclusief olie- en voedselprijzen, in mei met 0,7%, na een stijging met 0,9% in april. Vervolgens steeg de kern-CPI in mei met 3,8%, hoger dan de eerdere stijging van 3,0%.

De stijgende inflatie is vooral te wijten aan het feit dat de Amerikaanse economie het goed doet, aangezien veel staten hun deuren weer openen. Verder zijn de grondstofprijzen aanzienlijk gestegen. Zo stegen in mei de benzineprijzen in sommige staten na de hack van de Colonial Pipeline. Tegelijkertijd is de prijs van de meeste grondstoffen zoals hout, palladium en ijzererts sterk gestegen.

De Amerikaanse dollarindex reageerde ook op de laatste eerste werkloosheidsaanvragen uit de VS. Volgens het Bureau of Labor Statistics (BLS) hebben meer dan 376.000 mensen een eerste werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dit was een kleinere stijging dan de stijging van de vorige week van 385k. De aanhoudende claims daalden van 3.771k in de voorgaande week tot 3.499k.

Deze cijfers laten zien dat de Amerikaanse beroepsbevolking krapper wordt terwijl de inflatie stijgt. Toch heeft de Fed erop aangedrongen dat deze trend van voorbijgaande aard is en dat ze haar beleid een tijdje intact zal laten.

De Amerikaanse dollarindex wordt ook beïnvloed door de performance van de euro na het besluit van de Europese Centrale Bank. De bank liet ook het rente- en kwantitatieve versoepelingsbeleid intact. De euro is het grootste bestanddeel van de DXY.

Technische analyse van de Amerikaanse dollarindex

De 4-uur grafiek laat zien dat de Amerikaanse dollarindex weinig is veranderd na de laatste Amerikaanse consumenteninflatiegegevens. Het handelt op 90.18, waar het de afgelopen sessies was. De prijs ligt iets boven de stijgende blauwe trendlijn en de 25 en 15-daagse voortschrijdende gemiddelden.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld