USD/CAD nog steeds in consolidatie na het BOC rentebesluit

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 10, 2021
  • Het USD/CAD paar zweeft rond het laagste niveau sinds september 2017.
  • Het paar reageerde op het laatste rentebesluit van de BOC.
  • De bank liet de rentetarieven en het kwantitatieve versoepelingsbeleid intact.

Het USD/CAD paar zweeft rond het laagste niveau sinds september 2017 na het laatste rentebesluit van de Bank of Canada (BOC). Het paar handelt op 1.2093, wat ongeveer 17% onder het hoogste punt in 2020 is.

USD/CAD
USD/CAD grafiek

Beslissing van de Bank of Canada

De BOC sloot haar tweedaagse monetaire-beleids vergadering af en deed wat de meeste analisten verwachtten. Nadat het tijdens de vergadering van april begon af te bouwen, verwachtten analisten geen wijzigingen in het beleid. Als zodanig liet de bank de rente onveranderd op 0,25%, omdat ze het herstel van het land blijft ondersteunen. Het liet ook zijn kwantitatieve versoepeling beleid intact, wat betekent dat het doorgaat met het kopen van obligaties ter waarde van ten minste C$ 3 miljard per maand.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Tegelijkertijd probeerden Tiff Macklem en zijn team de verwachtingen van een agressiever beleid in de toekomst te temperen. Dit komt deels omdat het aanhouden van een dergelijk beleid zal leiden tot een relatief sterkere Canadese dollar, wat de exporteurs van het land zal schaden. De bank herhaalde ook haar eerdere standpunt dat ze haar obligatieaankopen naar nul zal brengen voordat ze de rente begint te verhogen.

Het BOC besluit kwam een paar dagen nadat Statistics Canada zwakke werkgelegenheidscijfers had gepubliceerd. Uit de gegevens bleek dat het land in mei duizenden banen verloor, terwijl de werkloosheid steeg. De bank zei:

“Nu vaccinaties in een sneller tempo verlopen en provinciale inperkingsbeperkingen op een versoepelingspad komen in de zomer, zal de Canadese economie naar verwachting sterk herstellen, geleid door consumentenbestedingen. De activiteit op de huizenmarkt zal naar verwachting matigen, maar op een hoog niveau blijven.”

En op dinsdag bleek uit cijfers dat de Canadese export daalde van meer dan C$50,70 miljard in maart tot C$50,2 miljard in april. In dezelfde periode daalde de invoer van meer dan 52 miljard dollar naar 49,6 miljard dollar. Dit leidde tot een handelsoverschot van meer dan C$ 0,5 miljard.

De zwakke banen en handelscijfers in april en mei waren waarschijnlijk het gevolg van de lockdowns die regeringen hebben opgelegd om de pandemie in te dammen.

Vooruitkijkend is de volgende belangrijke katalysator voor de USD/CAD de aanstaande Amerikaanse initiële werkloosheidsclaims en gegevens over de consumentenprijsindex (CPI). Analisten verwachten dat de claims zullen dalen naar een ander dieptepunt na de pandemie, terwijl de inflatie in mei zal zijn gestegen.

USD/CAD technische analyse

USD/CAD
USD/CAD grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat het USD/CAD paar nog steeds in consolidatie is na de BOC-beslissing. Het paar bevindt zich nog steeds tussen de ondersteunings- en weerstandsniveaus van respectievelijk 1.2011 en 1.2140. Het zit in dit bereik sinds enkele weken. Het paar bevindt zich ook langs de 25 en 15-daagse gewogen voortschrijdende gemiddelden (WMA). Daarom zal het paar waarschijnlijk in dit bereik blijven, vóór de inflatiegegevens van de VS.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld