USD/NOK trekt zich terug nu de inflatieverschillen tussen de VS en Noorwegen groter worden

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 11, 2021
  • Het USD/NOK paar trok zich terug na de laatste inflatiegegevens van de VS en Noorwegen.
  • De Noorse consumenteninflatie daalde in mei tot 2,7% op jaarbasis.
  • In de VS steeg het totale CPI cijfer voor consumenten tot het hoogste niveau sinds 2008.

De USD/NOK hangt rond het laagste niveau sinds april 2018, nu beleggers nadenken over de meest recente inflatiegegevens in de VS en Noorwegen. Het noteert op 8,2626, wat een paar pips boven het laagste punt van dit jaar van 8,1455 is.

USD/NOK
USD/NOK prijsactie

Amerikaanse en Noorse inflatiegegevens

De VS en Noorwegen publiceerden donderdag uiteenlopende cijfers over de consumenteninflatie. In een rapport meldde Statistics Norway dat de consumentenprijsindex van het land daalde van 0,3% in april tot -0,1% in mei. Deze daling was erger dan de mediane schatting van 0,1%. De CPI steeg met 2,7% op jaarbasis, wat lager was dan de mediane schatting van 2,9%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ondertussen daalde de kernconsumentenprijsindex van 0,4% in april tot -0,4% in mei. Dit was ook iets slechter dan de mediane schatting van 0,1%. Op jaarbasis steeg de kern-CPI met 1,5%, lager dan de vorige stijging van 2,0%.

Deze cijfers laten zien dat de inflatie in het land het moeilijk heeft. Dit zou de toekomstige acties van de Norges Bank kunnen bemoeilijken. De bank heeft er de afgelopen weken op aangedrongen dat ze in de tweede helft van dit jaar de rente gaat verhogen. In theorie vormen renteverhogingen in een tijd waarin de inflatie daalt, aanzienlijke risico’s voor de Noorse economie.

In buurland Zweden bleef de totale CPI stabiel op 0,2% en daalde het op jaarbasis van 2,2% naar 1,8%.

De USD/NOK reageerden ook licht tot de meest recente Amerikaanse inflatiecijfers. Uit cijfers van het Bureau of Labor Statistics bleek dat de totale inflatie en de kerninflatie daalden tot 0,6% en 0,7% ten opzichte van respectievelijk 0,8% en 0,9% eerder.

Op basis van nauwlettend toezicht steeg de CPI met respectievelijk 5,0% en 3,8%. Dit waren respectievelijk de hoogste cijfers sinds 2009 en 1992.

USD/NOK technische analyse

USD/NOK
USD/NOK technische grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat de USD/NOK de afgelopen maanden in een steil neerwaarts momentum zat. De laatste tijd is het neerwaartse momentum van het paar echter vervaagd. Het paar is in een smal kanaal gebleven dat in blauw is weergegeven. Het ligt ook iets onder de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA).

Daarom zal het paar waarschijnlijk lager uitkomen, aangezien bears zich richten op de volgende belangrijke steun op 8.00, wat ongeveer 3% onder het huidige niveau is. Een beweging boven de weerstand bij 8,50 maakt deze trend echter ongeldig.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld