DXY akelig kalm in de aanloop naar het besluit van de Fed

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 14, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex raakte maandag een sterk weerstandsniveau.
  • Beleggers richtten zich opnieuw op het aanstaande rentebesluit van de Federal Reserve.
  • Analisten verwachten dat de Federal Reserve haar monetaire beleid ongewijzigd laat.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) wijzigde maandag weinig toen traders zich opnieuw begonnen te concentreren op het aanstaande rentebesluit van de Federal Reserve. Het handelt op $ 90,50, wat ongeveer 0,60% boven het laagste niveau op vrijdag is.

Gegevensdump van de Federal Reserve en de VS

De grootste focus onder beleggers in dollarindexen is het aanstaande rentebesluit van de Federal Reserve, dat deze week donderdag zal plaatsvinden. Analisten verwachten dat de door Jerome Powell geleide bank de rentetarieven en het kwantitatieve versoepelingsbeleid ongewijzigd laat.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Toch bekijken ze of de bank het begrip transitorisch in het overzicht opneemt. De Fed heeft erop aangedrongen het monetaire beleid ongewijzigd te laten aangezien de recente sterke cijfers van voorbijgaande aard waren.

Het besluit van de Fed komt op een belangrijk moment voor de Amerikaanse economie. De regering heeft al miljoenen mensen ingeënt en biljoenen aan stimuleringsmaatregelen gegeven. Wetgevers in Washington beraden zich ook over het volgende infrastructuurpakket van één biljoen dollar.

Ondertussen hebben recente gegevens aangetoond dat de Amerikaanse economie op alle cilinders draait. Bijvoorbeeld, het Amerikaanse werkloosheidscijfer is gedaald van 6,1% in april naar 5,8% in mei. Op het hoogtepunt van de pandemie bedroeg de werkloosheid bijna 15%.

Evenzo zijn de consumenten- en producentenprijzen gestegen. Vorige week toonden gegevens aan dat de totale consumentenprijsindex (CPI) steeg tot het hoogste punt in 13 jaar op 5%, terwijl de kern-CPI steeg tot het hoogste niveau sinds 1992. De huizenprijzen zijn ook enorm gestegen, geholpen door de relatief lage rente.

Het besluit van de Fed komt een dag nadat de VS de gegevens over de detailhandelsverkopen en de producentenprijsindex (PPI) publiceert. Analisten verwachten dat de verkoop in mei vertraagde omdat de impact van de stimulus begon af te nemen. Tegelijkertijd komt het op een moment dat andere centrale banken zoals de Bank of Canada (BOC) en de Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) agressief zijn geworden.

Technische vooruitzichten voor de Amerikaanse dollarindex

US dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de dollarindex een aanzienlijke weerstand heeft gevonden op het niveau van $90,63. Het heeft al meerdere keren geworsteld om boven dit niveau te komen. De index bevindt zich ook langs het 23,6% Fibonacci-retracementniveau en iets boven de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA).

Het lijkt ook een oplopend driehoekspatroon te vormen. Daarom is er op korte termijn een mogelijkheid dat de index boven tegen deze weerstand zal stuiteren voorafgaand aan de FOMC beslissing.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld