GBP/USD stijgt nu stijgende inflatie de BOE onder druk zet

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 16, 2021
  • Het GBP/USD paar steeg woensdag na de meest recente inflatiegegevens in het VK.
  • De totale consumentenprijsindex steeg in mei met 2%.
  • Deze stijging zet meer druk op de Bank of England (BOE).

Het GBP/USD paar steeg woensdag na de meest recente inflatiegegevens in het VK. Het paar steeg naar 1.4110, wat aanzienlijk hoger was dan het dieptepunt van deze week op 1.4033.

GBP/USD
GBP/USD prijsactie

Britse inflatie stijgt

De consumentenprijzen stijgen over de hele wereld terwijl de economie zich herstelt en de grondstoffenprijzen stijgen. Deze trend zette zich voort in het VK.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens het Office of National Statistics (ONS) steeg de totale consumentenprijsindex (CPI) in mei met 0,6%, beter dan de verwachte vertraging van 0,3%. Deze stijging leidde tot een stijging van 2,1% op jaarbasis, na een stijging met 1,5% in de voorgaande maand. Deze stijging lag boven de doelstelling van de Bank of England (BOE) van 2% en de mediane schatting van 1,8%.

De kern-CPI, die de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat, steeg van 0,3% naar 0,8% op maandbasis en van 1,3% naar 2,0% op jaarbasis. Deze stijging was vooral het gevolg van een sterke stijging van de prijzen van kleding, motorbrandstoffen en vrijetijdsartikelen. Het werd gedeeltelijk gecompenseerd door dalende prijzen voor voedsel en niet-alcoholische dranken.

De GBP/USD steeg ook na de publicatie van de fabrieksprijzen. De PPI-input steeg van 10% naar 10,7%, terwijl de PPI-output steeg van 4,0% naar 4,6%. Als zodanig laten deze cijfers zien dat er een aanzienlijke kloof is tussen de producenten- en consumentenprijzen.

De gegevens kwamen een dag nadat het VK sterke werkloosheidscijfers publiceerde. De werkloosheid daalde van 4,8% in maart tot 4,7% in april. Daarom wijzen deze cijfers op een mogelijke verkrapping door de Bank of England (BOE) wanneer deze volgende week bijeenkomt. In een nota schreven analisten bij ING:

“Voorlopig zijn we nog bezig met de eerste renteverhoging begin 2023. Maar een sneller economisch herstel – misschien veroorzaakt door een groter dan verwachte ontsnapping van de spaargelden van huishoudens – zou dat in 2022 naar voren kunnen brengen.”

De GBP/USD zal later vandaag reageren op het laatste rentebesluit van de Federal Reserve dat later op de dag zal verschijnen. Analisten verwachten dat de Fed de rente ongewijzigd zal laten en een agressieve toon zal aanhouden.

GBP/USD analyse

GBP/USD
GBP/USD technische grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat het GBP/USD paar steeg na de meest recente inflatiegegevens in het VK. Het paar is boven de belangrijke weerstand op 1.4084 gestegen en heeft de 25-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA) overschreden. Tegelijkertijd heeft de Relatieve Sterkte Index (RSI) een dalend kanaal gevormd dat in blauw wordt weergegeven. Dit is een teken van een bearish divergentie. Daarom zou het paar de neerwaartse trend kunnen hervatten, aangezien bears zich richten op de volgende belangrijke ondersteuning op 1.4000.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld